Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A nemzeti együttműködés "új" döntés előkészítési kultúrája

2010.06.18. 10:47 :: Saman

Miután a FIDESZ hosszú ideig nem hozta nyilvánsságra a programját, majd pedig homokot szórt a fejére azügyben, hogy tudatában van annak, hogy rendszerváltás XX. születésnapján mennyire érzi magát kirekesztettnek a nép a munkaerőpiacról és a közéletből, elkezdődött a forradalmi kormány forradalmi tevékenysége forradalami.

A döntés előkészítés forradalma valahogy mégse abba az irányba gurult, hogy eztán még a nem FIDESZ-es polgárok is be lesznek vonva a döntés előkészítési folyamatokba, hanem arra felé, hogy már a kormányt is kihagyják.

Nem pepecselnek azzal, hogy a minisztériumi kodifikátor jogászok elolvassák a beterjesztett törvényjavaslatokat.

Odahaza hokedlin és laptopon összefabrikálnak egy törvényt, majd Nagy Nemzeti Murza megszenteli.

Részlet az Alkotmányból : 2.§ (2) A Magyar Köztársaságban minden hatalom a népé, amely a népszuverenitást választott képviselői útján, valamint közvetlenül gyakorolja. (3) Senkinek a tevékenysége sem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetőleg kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és egyben köteles fellépni."

Többről van itt szó, mint arról, hogy nem épült még ki az érdek egyeztetés és a kodifikáció új rendje.

Varga Károly 30 évvel ezelőtt kimutatta egy kultúra összehasonlító vizsgálatban, hogy a magyarok betegesen mellőzni szokták az érintettek és a kulcsfontosságú szakértők bevonását a döntés előkészítésbe, ezért szoktak olyan jellemzően olyan törvényeket elfogadtatni, mint például jelen esetben is, hogy egy közepes felkészültségű jogász első olvasatara kiszúrja, hogy ez így végrehajthatatlan.

Már a végrehajtás elkezdéséhez újabb döntési aktusra van szükség.

Amikor nem szimbolikus akármikkel, azaz a nemzettudatot birizgáló vajáktörvényekkel fognak ilyeneket csinálni, hanem mondjuk 20 milliárdot bukunk egy Nemzeti Színház dzsedáj erővel történő arrébbvarázslásán, akkor jobban fogjuk szívni a fogunkat.

Amikor a FIDESZesek még pelenkába vizeltek, már az volt a kutató képe a hazai döntés előkészítési - döntés hozatali kultúráról, hogy a végrehajtás közben szoktak megjelenni olyan csoportok, akik érdemi ügyekben megcsákjázzák az elindított folyamatot.

Most a FIDESZen belülről jöhetnek majd olyan gerillacsapatok, akik megcsákjáznak majd az elindított folyamatokat.

Megszoktuk már a hazai demokráciában, hogy agylágyult ideológus érdekcsoportok arról papolnak, hogy eztán megszűnik majd a munkaerőpiaci kirekesztettség és a közéleti kirekesztettség, de a gyakorlatban semmi olyat nem tesznek, ami ebbe az irányba mutat.

A KülTüKör rovatban már jellemzően az olyan esetekre vadászunk, ahol a struktúrák által támogatott szabályszegés, mint a magyarokra jellemző karakter vonás ellenkezőjét keressük más kultúrákban.

A fejlett országokban vélhetően a törvényeknek jobban van hatása az életvilágra és komoly intézményrendszer köti össze az országos és helyi döntéshozókat az életvilággal. Diagnózisunk szerint azért vagyunk megint betegek (pont úgy mint a Horthy korszakban és a Kádár rezsim alatt), mert nincsen a nyugati modernizációhoz hasonló alapja annak, hogy a jogkövető magatartás és a jólét tömegessé váljon.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr932090978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása