Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

"Királyságom épp oly nagy!..."

2010.06.14. 12:03 :: Saman

A szlovákoknak elege lett abból, hogy "ha esik az eső, akkor az a magyarok miatt van, ha fúj a szél, akkor az a magyarok miatt van, ha aszály jött, akkor az a magyarok miatt van".

Egy szlovák kollegám fogalmazott így, akivel szakácsként dolgoztunk itt Angliában.

A mostani választási eredmény jól mutatja ezt.

Kiemelkedett egy olyan politikai erő, amely kifejezetten le akar szállni az etnikai uszítás lováról.

A Híd nevű kezdeményezésben magyar politikusok és szlovák politikusok azzal a szándékkal vettek részt, hogy alternatívát nyújtsanak a választóknak ebben a kérdésben.

Magyarországon Orbán kétszer ijesztette el magától a többséget a populizmussal.A populista nacionalizmus még mindig arányaiban a legnagyobb erő Szlovákiában, de már nem képes kormányt alakítani.

Óriási lépés ez. Magának a kérdésnek, az ilyen módon való tematizálása is egy bátor tett volt, hiszen a magyar párt részéről talán jogosan vádolták őket azzal, hogy ezzel a belépési küszöb alá kerül a kisebbségi párt.

Kérdés, hogy a Híd vádolható-e azzal, hogy meg akarja szüntetni a magyarság önálló érdekképviseletét?

Nyilván itt technikai finomságokról, van szó. Kell-e külön parlamenti párt? Megszűnik-e minden, de minden, ha nincs ilyen?

Működik-e az integráció barát, az együttműködést, a közös pontok keresését hangsúlyozó szempont, vagy ezzel szemben feltétlenül meg kell inkább tartani egy erős, harcos a magyarok érdekei mellett kiálló érdek képviseleti kultúrát.

A KülTüKör blog körüli beszélgetések közben jöttem rá, hogy mi közép kelet európaiak hajlamosak vagyunk úgy gondolkodni a beszélgető partnerünkről, különösen ha az idegen, hogy súlyos címkéket aggasztunk rá. Olyanokat, amelyek valós történelmi sérelmekre alapozva, azt az érzetet hozzák be a jelen állapotokba, hogy ez az idegen csoport ellenséges lesz velünk, hosszútávon a pusztulásunkban érdekelt.

Nekünk magyarországi magyaroknak is megvannak a kedvenc mumusaink. Bogár László szerint például a nemzetközi nagytőke kollaboráns és laboráns összeesküvése szignifikáns összefüggésben van a született gyermekszámmal és az egészségstatisztikai adatokkal.

Anno, amikor 1998-ban a FIDESZ halovány nemzeti, de inkább polgári ideológiával megidézte a Horthy-korszakbéli választási földrajzot, ez az ország még más kultúrában élt mint most.

Ma már a FIDESZ és a JOBBIK együttes választási eredménye mutatja jól, hogy pontosan ott tartunk, ahol Ficoék politikai kultúrája.

Kell nekünk a mumus. Arra használjuk, hogy összetartsuk az ilyen elméletekkel a saját szavazótáborunkat. Magyarországon ez most tetőzik, a szlovákok a rendszerváltásuk óta egyebet se láttak, csak ezt.

Egy posztmodern megfejtése ennek a dinamikának, hogy egyszerűen kiszállok belőle. Nem vagyok hajlandó úgy tekinteni szlovákokra, románokra, cigányokra, zsidókra, amerikaiakra, trianoni nagyhatalmakra, hogy ezek mind a mai napig a mi megrontásunkon sopánkodnak.

A HÍD számomra egy ilyen győzelemnek az első jele. A nacionalizmus a XIX. század betegsége volt. A háborús uszítás, az erőszakos nemzeti hittérítés, a bűnbakképzés, elavult, idejétmúlt dolgok. Ki kellene már nőnünk ezt a XXI. században.

Gratulálok a Híd kezdeményezőinek, mert sikerre, választási sikerre vittek egy ilyen identitás ügyet.

Azt mondták a tomboló nacionalizmus identitás mintájának:

"Királyságom épp oly nagy! Nincsen fölöttem hatalmad!"

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr572080549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása