Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Kormányprogram a demokratikus normák helyreállításáról

2010.05.22. 21:14 :: Saman

Majdnem teljesen egybeesnek ezek a kinyilatkoztatott értékek a reszvetelidemokracia.blog.hu-n felvetett társadalmi problémákkal. Ott nem kis részben egy egykori FIDESZ ifjúsági szakértő Pál Tamás alattvalóvá nevelés - állampolgári szocializációs nézőpontjából igyekszek krónika szerűen kapcsolódni a napi történésekhez. Ebben a szövegben még az általam bevezetett Iversenék által megfogalmazott "zsákmányszerző" minősítés is szerepel.

Pál Tamás civil mozgalmai, az Országos Diák Unió, az Iskolapolgár Alapítvány, a Mikroműhely Egyesület, a Diákjószolgálati Csoport, az Egyesület a Diákönkormányzatokért stb. stb., szinte egytől egyik kihaltak, mert Halász János és Zuschlag János vezetésével 12 évvel ezelőtt elkezdték működtetni azt a forráselosztási gyakorlatot, amiben teljesen félretolják a szakértői véleményeket és csak a FIDESZ és MSZP pártlisták alapján hoznak döntést.

A Halász Zuschlag paktum közvetlen oka a demokráciafejlesztéssel foglalkozó civil mozgalmak kiirtásának.

Az az alamizsna, amiből a civilek éltek, az is kellett a civilgyilkos zsákmányszerző pártokárcia pártkatonáinak többnyire magánzsebébe.

Mindaddig amíg a FIDESZ nem határolódik el ettől a viselkedésétől, amíg nem rehabilitálják a Halász - Zuschlag paktumban kiirtott civil mozgalmakat, üres demagóg porhintésnek vagyok kénytelen minősíteni az ilyen megnyilatkozásokat.

Sokat írtam arról is hogy mit jelent a civilgyilkos mentalitás. Ez egyrészt jelenti a demokrácia fejlesztéssel - társadalmi tervezéssel foglalkozó szervezetek megsemmisítését, de szélesebb értelemben a kelet-európai térben arról van szó, hogy x y z társadalmi csoportok - népek vagy politikai identitás mozgalmak megsemmisítéséről szóló jövőképek versenghetnek csak, ebben a térben, míg más népek a nagyvilágban a leszakadó csoportok tudásintenzív társadalmi integrációján dolgoznak a tudás alapú társadalom keretei között.

Az állam és a "polgár" elnyomó - üldözött viszonya miatt nekünk eleve tradícióink által diktált a részvétel megtagadása. Mégnagyobb szükségünk lenne tudás-intenzív módon működő közösségfejlesztő mozgalmakra,

Nem lehet puszta prédikációkkal érdemi társadalmi csoportokat jövő építő tevékenységhez integrálni.

Erre már a késő kádári elit is rájött.

Sajnos ez az elit 12 évvel ezelőtt a független állampolgári önszerveződések halálra ítélésével letért a demokrácia útjáról.

A szélsőséges közéleti kirekesztettség, az érdek-képviseleti munka és a hiánypótló szociális szolgáltatások megszervezésének ellehetetlenülése miatt akkora munkaerőpiaci kirekesztettséget produkált a társadalom, ami aláásta a vidéki élettérben a közbiztonságot is.

Az évi 1000 milliárd EU fejlesztési forrásból a Halász Zuschlag paktum tovább élése miatt nem láthatunk munkahelyteremtési vagy egyéb társadalmi hasznosságokat.

A civilek intézményes viszonyainak földig rombolása így vezetett el társadalmi anomáliák sokaságához.

Egyszer kortárs segítőként egy olyan középiskolás csoportot vezettem, akik diák önszerveződésként valamiféle biztonsági őr szolgálatot szerettel volna megszervezni.

Nagyon háborgott a lelkem, de mint segítő nem téríthetem el a csoportot, facilitátorként ezt a szakmai becsület nem engedi.

Hosszú időbe került míg megértettem, hogy a biztonság igény előbbre való, mint a demokratikus szabadság.

Rend nélkül nincs is szabadság.

Felelős emberek nélkül nincsen szabadság és nincs rend.

A csoporttal kidolgoztunk egy társadalmi vita - mérlegelő vita anyagot a "fegyelem - biztonság jogtudat" témában.

Érdemes lenne leporolni ezt az anyagot, mert sokhelyen beszélni akarnak erről a polgárok.

Ez a kormányprogram azt mutatja, hogy a FIDESZ-esek is gondolkodni szeretnének erről.

Szivesen küldök nekik egy vitavezetőt, ha kérik.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr992023778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

varasd 2010.05.23. 13:18:22

A tisztánlátás joga, avagy tud-e, akar-e változtatni a Fidesz a korábbi gyakorlatán.
altnyil.nolblog.hu/archives/2010/05/23/Orban-program_es_nyilvanossag/
Orbán-program és nyilvánosság

mikénehavóna 2010.05.23. 15:30:30

Halász-Cuslag paktum nélkül is mizerábilis volt a civilek állami támogatása. A kilencvenes években azért lehetett valahogy boldogulni, mert a nagy külföldi alapítványok még itt voltak. Akkorra vonultak ki kábé, amikor ez a bizonyos paktum megszületett. Majdnem vicces, ha nem volna olyan szomorú, hogy pont azért vonultak ki, mert úgy ítélték meg, hogy Mo-n megerősödött a civil társadalom.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2010.05.25. 02:58:24

@mikénehavóna: Ez nagyon jó meglátás.

Érdemes lenne a Soros kivonulása körüli helyzetről többet gondolkodni.

Hülyetojás 2010.05.25. 11:26:43

Illúzió lenne azt gondolni, hogy még ha érdemben változik is valami (pl. a civilek finanszírozási módszereiben), akkor az együtt jár egyfajta rehabilitációs katarzissal...

Persze - már a vonatkoztatási rendszer megtartása miatt - követelni akkor is érdemes.
süti beállítások módosítása