Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Jól marketingelhető emancipációs mozgalmi témák

2010.05.18. 17:27 :: Saman

Mostanában végig gondoltam, hogy a hazai közéletben teljesen top témává vált az emancipációs mozgalmak által nyomott szabadság kérdése.

Számos emancipációs mozgalom értékei - céljai látszanak.

Abból a szempontból kezdtem el rangsorolni, őket, hogy melyek hogyan férnek hozzá sajtó megjelenéshez, mozgalom szervezési erőforrásokhoz. Melyek tudják támogatni a kisközösségi szerveződéseket, melyek szervezik frenchise-ba a helyi tevékenységet és melyek hagyják szabadon a célkitűzés és a tevékenység szervezés kérdéseit.

Azon kaptam magam, hogy ebből a nézőpontból a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia bekormányozta a tankját a mi utcánkba.

Azoknak a kis emancipációs mozgalmaknak, amelyeket rögtön felismerünk ebben a szerepükben, hiszen ők eleve erre szerveződtek, itt szépen lassan lett egy olyan konkurenciájuk, amely teljesen eltakarja a napot.

Tegnap cseteltem Delisával és gondoltam facilitatíve megpróbálom rávezetni arra, hogy tulajdonképpen mi is lehet az az emancipációs küzdelem single issue, aminek van vagy 4 millió híve.

Ez számunkra azért érdekes, mer a mi mozgalmaink maximum 5-30.000 hívet tudhatnak magukénak. Ő női emancipációs kérdésekben aktivizálja magát szívesen a civil közéletben, a mi mozgalmaink az állampolgári részvétel kérdésében folytatnak emancipációs harcot. Mindkét mozgalmiság romokban hever és a helyzet csak romlik.

Delisa 85 óta él Svédországban és főként a sajtón keresztül éli meg, hogy milyen is lehetett a rendszerváltás. Ez nyilván még nehezebbé teszi azt, hogy a hazai folyamatokból ezt a sajátos nézőpontot felvegye valaki.

Ahhoz, hogy valaki egy single issue mozgalom identitás mintáját átvegye, ahhoz sokat használ, ha van valamilyen személyes érintettség. E nélkül nemigen jön létre komoly érzelmi háttér, nem keletkeznek olyan emberi kapcsolatok - barátságok, amik miatt élő kapcsolat jön létre egy közösségi misszió és egy individuum között.

A II. világháború utáni szociálpszichológiai kutatások, például Mérei kísérletei feltárták, hogy referencia személyeket, mintaadókat kezdünk el követni ilyenkor.

A politikai marketing ezért igyekszik megmentő csodatévő szentember nimbuszt kreálni a pártvezetők köré, vagy megfordítva : azt a személyt teszik előre, aki alkalmas ennek a szerepnek a felmutatására.

A mostani cunami szerű politikai átrendeződést az idézte elő, hogy az MSZP nem mutatott fel ilyesmit. Ha kimondja, hogy ők a szegények és elesettek védelmezője, akkor azonnal kognitív disszonanciánk támad, mert ez a kép sehol nem felel meg a valóságnak. Éppen ezért baloldaliként perceptuálható single issue nincsen a közbeszéd palettáján tematizálva.

Olyan személyiségeket se tudott felmutatni az MSZP és az SZDSZ se a liberalizmus terepén, akik ezügyben jó érdekképviseleti háttérrel bírnának.

Ezzel szemben a jobb oldali politikai szocializációs felépítmény szisztematikusan elkezdte azt a vasat ütni, hogy " had legyünk már végre szabadon magyarok!"

Ez az emancipációs küzdelem a nőmozgalmi emancipációhoz képest, vagy a polgár / alattvaló - kérdésbe sűrített mozgalmisághoz képest némileg nagyobb célcsoportot sikerült bekebeleznie.

A "magyar-e vagy" mozgalomnak van vagy négymillió híve, a FIDESZ a pártok közül a legnagyobb taglétszámú törpepárt. A politikai marketing terepén azonban a szabad sajtó teljes hiánya miatt néppártnak lehet érzékelni a hazai piacon.

Technikai akadály is van. A konkurens parlamenti babérokra törő mozgalmak pl. az LMP vagy a JOBBIk úgy építették fel magukat, hogy családi kasszák benzinpénzeiből jutottak el idáig. Bugyuta utcai akciózással összebarkácsoltak valami ismertséget, helyi közösségépítéssel eljutottak addig, hogy legyen elegendő képviselőjelölt és a népharag beszavazta őket a parlamentbe.

A JOBBIK gyakorlatilag lenyúlta ezt a "magyar-e vagy" terméket, így a FIDESZ egy kicsit bajban van emiatt.

A kis mozgalmak számára ez egyébként nehezen felismerhető ügy. A mi identitásmintánk rettenetesen bonyolult tud lenni. Még a blogomat olvasók sem feltétlenül lehetnek tisztában azzal, hogy mi is a Kultúrkör Pál Tamás szárnyának ez az alattvaló - állampolgár üzenet csomagja. Nálunk az volt a Jani, aki Igazlátó Napot szervezett vagy képviselői szerepet vállalt az Igazlátó Napon, vagy erős helyi közösségi kultúra felépítésében vett részt és szívesen használták a társadalmi tervezés technikákat a tevékenység szervezésekor.

Ebből az identitás mintából akkor lehetett volna mainstream, ha a rendszerváltás komolyan veszi azt, hogy az egy politikai szocializációs kihívás és tényleg rákap az ország arra, hogy a helyi közösségi tervezéshez fórumtechnikák kellenek, erős helyi közösségi kultúrák kellenek. Nem voltunk teljesen elveszett lelkek ezügyben, asszem 450 iskolában volt Igazlátó Nap kb. 400 Civitas Vitakör...

De mindemellett ennek a mozgalmiságnak alapvetően kirekesztő a "magyar-e vagy" emancipációs mozgalmakhoz képest az életvilága. A marketing mix "csatorna" része nálunk úgy néz ki, hogy aki bekapcsolódott a tevékenységbe, az tudhatja, hogy mi ez...

A "magyar-e vagy" identitásminta mozgalmaknál nincsenek ilyen követelmények. Elég rájuk szavazni.

Az csak a szűk mozgalmi elit, aki konkrétan mondjuk gárdaegyenruhában felvonulva demonstrálja hogy ő nagyonmagyar. Vagy konkrét FIDESZ aktivistaként kopogtatócédulát gyűjt vagy antikommunista műsorokat készít a Hír TV Echo TV cégcsoportban.

A pártoló tag résznek elég csak szellemi síkon belátni azt a frameworköt.

Elég ha elhisszük, hogy ma magyarnak lenni az egy üldözöttséggel, kirekesztettséggel jár.

Elég ha belátjuk, hogy a munkaerőpiaci kirekesztettség az SZDSZ és az MSZP tudatos népíró stratégiájának munkája, hiszen a zsidók már Szent István korában is azzal foglalkoztak, hogy elvegyék tőlünk gyönyörű országunkat.

Ezt a politikai szocializációs felépítményt, járjuk már körbe, mint kristálytisztán emancipációs mozgalmi témát.

Szegény Delisának nem nagyon akart ráállni a feje, hogy általában a FIDESZ féle vonalat besorolja a mi mozgalmi témáinkkal egy szintre.

Már ott tartottunk, hogy lehetne-e olyan emancipációs mozgalmat csinálni, hogy a "szabad levegővételhez való jog" küzdelme.

Ehhez ugye be kellene mutatni, hogy walakik, walahogyan korlátozzák a szabad levegővételhez való jogot. Talán az oktatási rendszeren keresztül. A tornatanárokat már rég megvették, a fele már Norbi hívő! A médián keresztül is szuggerálnak bennünket, de a TESCO légkondi...!

A jobboldal hatalmas médiabirodalma bizony azzal tartja össze az értékközösséget, hogy Magyarországon a magyarok kisebbségi, sőt elnyomott kisebbségi és üldözött kisebbségi sorsra vannak kárhoztatva.

Ha ezt sikerült eladni az embereknek, akkor szerintem ezen az alapon azt is be lehetne bizonyítani, hogy a levegővételt manipulálja walaki!

Megfelelő ideológiai tartalommal persze.

Ahhoz, hogy ezt elhiggye valaki, ahhoz el kell érni, hogy tekintsen el attól, hogy az imént levegőt vett és ebben a tevékenységében senki nem korlátozta volt. Attól is el kell, hogy tekintsen, hogy közvetlen tapasztalatai legyenek arról, hogy a távolban, New Yorkban az IMF-ben Telavivban tényleg szőnek-e terveket arra, hogy korlátozzák az ő levegővételi szokásait.

A háttérben pedig szépen kiirtották a kisebb mozgalmakat.

Az MSZP és a FIDESZ közösen, a Halász - Zuschlag paktummal.

Így a valódi kultúra formáló terepeken, például az otthonszülés - kontra nőgyógyász érdekcsoport kérdésében, vagy az érdekképviseleti kultúrafejlesztés területén, vagy a gazdaságfejlesztés közösségfejlesztési vagy képzési kihívásainál már nyoma sincs azoknak a polgároknak, akik ott dolgoztak.

A "magyar-e vagy" mozgalomnak megvannak a maga házi nótafái, mint ahogy a Kádár-i érában is volt itt nőmozgalom, meg minden.

Majdnem minden.

Semmi.

Pontosabban közéleti sivatag.

De azóta annak az élővilága is sokat pusztult.

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr112013314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása