Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Elvetél-e a "politikai korrektség" a hazai kultúrában?

2010.05.14. 18:16 :: Saman

 A hvg hasábjain Papp László Tamás jól beszólt a politikai korrektségnek, el is temeti már a cikke címében. Két cikk is született, ami tovább tárgyalja a kérdést, de egyik sem taglalja, hogy mi a funkciója a PC-nek és azt sem firtatják a szerzők, hogy mi az ára annak, ha a csoport-csoport közötti konfliktusok felerősödését célzó közbeszédnek szabad teret enged eztán a kultúra. A jobb oldali polititikai szocializáció mainstream fundamentumáról beszélünk.

A legutóbbi cikk azzal kezdődik, hogy "a politikai korektség "elfogadhatatlan"".

Az "elfogadhatatlan" egy olyan minősítés, amely manipulál engem (is). Az emberi erőszak sajátos eszköztárának egy részével arra akar rávenni, hogy az én tudatomban is azonosuljak a szerző által sugalmazott állásponttal.

Magam is fogadjam el, hogy nincsen olyan ember a világon, beleértve önmagamat, ami valamilyen szempontból akceptálná a PC-t.

Ez egy elég érdekes érzelmi territoriális agresszió.

Kicsit furcsa kettősség van benne, mert már már diliházba valónak vagy valami gázos figurának kell érezni magam, ha nem azonosulok, azaz elfogadom létezőnek a PC-t, vagy akár ne adj isten használható eszközt látok benne walamire...

Ez ugye egyszerre egy kirekesztő irányultságú territoriális agresszió és egyszerre próbálna egy "törzsbe" ... "falkába"... "politikai táborba" ..."véleményközösségbe" integrálni. Fogjunk össze és átkozzuk ki a PC hívőket!

Emiatt az egyirányú utca "érzelmi hatáskeltés" miatt zavaros a kép, mert ha a PC nem létezik, nem eszköz semmire, akkor okafogyott tematizálni ezt a kérdést.

Ha meg eszköz, az emberi kultúra egyes embercsoportjai, például a nyugat európaiak és az ezredforduló körüli hvg újságírók használják ezt az ő lelkökben, akkor talán én nyelven kellene hozzáfogni ehhez a témához.

Úgy is lehetne fogalmazni, hogy 'én nem látok eszközt benne!'

'Nem tudom, hogy mások számára ez miért érdekes téma!'

'Ellenemre lenne, ha a hazai kultúrában annyira fontossá válna ez mint a nyugati demokráciákban!' 'Rossz érzések keletkeznek bennem, ha korlátozni akarják a beszédtémáimat, stílusomat...'

Nekem rengeteg vonatkozás eszembe jutott. Számomra a PC egy új és érdekes jelenség.

A reszvetelidemokracia.blog.hu-n gyakran írok a politikai szocializáció körüli kérdésekről. Írtam már cikket a Daniel Quinn féle fenntartható fejlődéshez köthető versengés definíció és a hazai cigányság - JOBBBIK konfliktus háttere közötti összefüggésekről.

Asszem írok pár cikket arról, hogy milyen etológiai háttere van a nacionalizmus újhullámainak.

Az is érdekes téma lenne, hogy nekünk magyaroknak ez mennyiben jelent más kihívást, ez egyáltalán fontos kérdés-e, tekintve, hogy mi eleve totál ellenkező irányba ülünk a lovon.

Mi semmi esetre sem szeretnénk emberként megtisztelni másokat.

A vitákban számunkra ezért fontos a másik megcímkézése, hogy felmentsük magunkat a párbeszéd korlátai alól. Ha nem kell embernek tekintenem a másikat, mert ő kommunista, fasiszta, vagy agylágyult civil, vagy indiai bevándorló, lengyel, nő, kiskorú, buddhista stb. stb. akkor felmenetem magam a normális kommunikáció kereteinek felvállalásától. Ezt már fősodorként kapjuk a politikusainktól és a sajtómunkásoktól! A PC magyarországon nem menő! Mikor volt az? Sose! Ebben csak fokozatok vannak. A mostani közállapotokhoz képest úgy is mondhatjuk, hogy amikor még Göncz Árpádot a szívbaj kerülgette, amikor meglátta az első árpádsávos zászlót... akkor még talán más lehetett a kultúra, mint a mostani.

A PC egy olyan kulturális eszköz, ami segített a II. világháborút vagy annak utómunkálatait esetleg a 68-as progresszív mozgalmakat megjárt generációknak egy multikulturális alapú társadalom kialakításában.

Van ehhez nyílt munkaerőpiac, magas foglalkoztatottsággal és magas minimálbérrel...

Világkereskedelemmel...

stb.

Azért fontos nekünk lehúzni a keresztvizet a PC-ről, mert szeretnénk egy olyan frameworköt magunk körül, ami elvarázsolja ezt az egész posztmodern khaoszt.

Sok sikert Németh Györgynek ehhez.

Szerintem nem fog ez összejönni, mert ellenkező irányba történő folyótolás esete forog fenn!

Katona Csaba

reszvetelidemokracia.blog.hu

4 komment

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr222003433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mikénehavóna 2010.05.15. 19:52:28

Magyarországon nem hogy a politikai korrektség nem divat, de az egyszerű udvariasság sem. Pedig az valaha alapvető elvárás volt mindenkitől.
A mai stílus a sarki kocsmákból kapaszkodott fel, és mindent eláraszt, a sajtót is. Régen nehezteltek arra, aki így viselkedett, és kívül maradt a közösségen. Ma az marad kívül, aki nem hajlandó erőszakos nyelvezetet használni.
Hallottam olyan brazíliai indián törzsről, amelybe a portugálok behozták a szifiliszt. A közösség megbélyegezte a betegeket. Egy idő elteltével majdnem mindenki a betegség tüneteit mutatta, kivéve néhány különösen erős immunrendszerű egyént. A kocka megfordult, most az egészségeseket közösítették ki.
Magyarországon az elmúlt tizenöt évben ez a folyamat ment végbe.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2010.05.16. 15:46:01

A Globe - Hoffstede kutatás még egy ilyen kedvesség - udvariasság faktort.

Természetesen ebben is az utolsó 3 helyen vagyunk.

Pont azt tartanám egy óriási előrelépésnek, ha ki tudnánk bontani ezt a kérdést.

Szerintem nem lehet megállni ott, hogy Orbán Viktor vagy Gyurcsány lehetene udvariasabb is, megnevelhette volna a mamája Vona Gábort... bla bla bla.

Itt egy összetett jelenséggel állunk szemben. EZért is kezdtem el esetpéldákkal alátámasztani az "intézményességtagadó" mentalitást.

A születés körüli orvosi ellátás ügye szépen mutatja, hogy mi ez.

mikénehavóna 2010.05.18. 02:15:15

Van még egy érdekes dolog. A hagyományos műveltségű, iskolázottságú rétegekben a kifejtett, vagy modernebbül szólva, digitális nyelvezet volt az alap, ezt színezték a metaforák és egyebek. A kifejtetlen, metaforákkal, viccekkel, kiszólásokkal és hasonlókkal operáló nyelvhasználat az alsóbb rétegeké volt. Az utóbbi viszont azóta nyert polgárjogot, amióta a Magyar Narancs szerzői a kilencvenes évek elején forradalmi hévvel kisö

mikénehavóna 2010.05.18. 02:17:35

kisöpörték a - valljuk be, fűrészporos - sajtónyelvet. A fürdővízzel azonban a gyereket is kiöntötték. Legitimálódott a legdurvább börtönszleng. Levegő után kapkodtam, amikor tizenéves kislányom szájából a "szívás", "köcsög", és hasonló kiszólásokat hallottam, mert véletlenül ismerem e szavak etimológiáját. Egyszerűen rettenetes...
süti beállítások módosítása