Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Demján újabb Horthyné üdvhadsereg tevékenységbe kezdene?

2010.05.05. 10:26 :: Saman

Tegnap elhatároztam, hogy ha reggel felkelek, új életet kezdek. Nem írok blogot, amíg nem angoloztam egy-két órát.
 
Erre.... még meg se ittam a reggeli kávémat, már is írtam egy cikket. Valszeg kávét se kell innom, mert már rendben van a vérnyomásom, talán egy kicsit sok is.
 
Demján úr előállt azzal, hogy a harmadik világhoz hasonló helyzet van nálunk, éhezésben halnak meg gyerekek. A Horthyné üdvhadsereg vélhetően felveszi őt szakaszvezetői pozícióba.
 
Ferge Zsuzsáék átnézték az adatokat, évente 241 gyermek hal meg, és nem jellemző, hogy jelentős részük éhezésben.
 
Ez a cikk számos ponton védi a rendszerváltás utáni oktatáspolitika és szociálpolitika alapvető hibáit.

Ha már felvetünk egy kérdést és szociológusok MTA tagkén dolgozó szociális terepmunkával foglalkozó, de mégsem UFO lények, meg magas rangú államigazgatási szakemberek lettek megszólítva a cikk elkészítéséhez, akkor az alapvető keretekkel tisztában kellene lenni.

Maga az önkormányzatiságunk arra épül, hogy ezek az ügyek a helyi specifikumok miatt nem kormányzati hatáskörbe tartoznak.

Amikor a tavaly előtti Mindengyermek konferencián felálltam és kérdőre vontam Csizmár Gábor látens permanens munkaügyi minisztert, hogy miért szüntették meg a kistelepüléseken a családsegítő központokat, fel volt háborodva, hogy miket beszélek... Azt válaszolta, hogy nem a Göncz Kinga minisztérium szüntette meg például a Tiszazug kistelepüléseinek CSSK-it, hanem a helyi önkormányzatok nem finanszírozták tovább, miután a kormány ezt mindenféle forrás nélkül átpasszolta nekik.

Ugyan ez a helyzet a mintaértékű szociális vagy oktatási sikertörténetekkel. Az Új pedagógiai szemle konferencián feltűnt nekem, hogy a 3 roma mintaprogram közül egyik sem létező ügy. Ahogy megjelent a kormányzati védő óvó szándék, menten felszámolódott a helyi bázistevékenység.
Apátfalván egy roma barátom sok fantasztikus dolgot csinált teljesen önszorgalomból. Az EU-s korszakban már sorra dobálták ki a pályázataikat, így feladta, ma már nem csinálja tovább.
Amikor tanodát csinált a gyerekeknek, akkor megállt a bukás, a gyerekek tovább mentek középiskolába, nem hagyták félbe a középiskolát, egyetemista gyerekük is lett. Kő keményen bejárt a családokhoz és rágta a felnőttek fülét, hogy igen is legyen a gyereknek íróasztala, meg ceruzája, ne cikizzék azért, hogy tanul.
Az is elképesztő, hogy mennyi foglalkoztatási programot indítottak el, de inkább döbbenet, hogy az adományozók mit művelnek ezen a területen.
A fenti két esetpélda jól illusztrálja, hogy civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia mit művel a szociális innovációkkal.

Nagyon ritka, hogy egy tenyeres talpas szociális munkás vagy pedagógus kollega szabad kezet kap. Az már gyakoribb, hogy kicsinálja a rendszer.

A következőkben esetleg várható, hogy majd egyes önkormányzatokban a lovon hátrafelé nyilazást oktató szociális innovátorok hamarabb jutnak forrásokhoz, mint a mély szegénységgel dolgozó kollégák.

Se a minisztériumok nincsenek toppon, se a helyi - régiós hatóságok, és még a hiánypótló szociális szolgáltatások finanszírozói is elképesztő teljesítményt nyújtanak: EU források, OFA, Autonómia Alapítvány, anno Soros. Ezek voltak például munkahelyteremtés - szegénység ügyben kísérletező kedvű adományozók. Én nem ismerek olyan helyzetet, ahol fenntartható méretű programot megfinanszíroztak volna.

Az esetpéldát végigcsináló roma származású szociális munkás kollégám fél évig 50.000 Ft-os munkanélküli segélyből szokott élni, fél évig meg ugyan ekkora közhasznú foglalkoztatási keretből. Ezt csinálták a Tiszazugi kollégák is, erre mondta Csizmár Gábor, hogy "nyas gem".

Azt is ajánlanám az újságírók figyelmébe, hogy mi folyt itt telepfelszámolási program néven.

"Sós kútba tesznek, onnan is ki vesznek, kerék alá tesznek, onnan is kivesznek..."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr21975978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása