Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A politológus meg az antidepresszáns statisztikák

2010.05.04. 16:11 :: Saman

A hvg.hu-n olvastam egy cikket arról, hogy ugyan mi lehet az összefüggés a népesség elképesztő mentális állapota és a politikai háttér között.

Ennél a politológusnál sem létezik az a szempont, hogy van-e élet a kormányzás vagy nem kormányzás bináris kódon kívül.

Egyszerűen olyan a cikk, hogy nem veszi figyelembe, hogy ez a pártokrnak és azon belül is a parlamenti pártoknak a bináris kódja. Az egyszerű ember nem ebben a dinamikában él!

Elképesztő, hogy politológusok mennyire amatőrök tudnak lenni időnként.

Ez a cikk alapvetően az egyéni egészségstatisztikai állapotokra építi a probléma felvetését, végigtekint a kormányzati szintű horizonton, de semmit nem taglal arról a struktúráról, ami összeköti a polgárt és a hatalom intézményeit.

A blgomban épp azt a témát igyekszem dokumentálni, hogy a hatalom birtokosai -és ebben a FIDESZ még az elvetemült, dilettáns MSZP- SZDSZ koalíciónál is veszélyesebb, - miként szoktak ellenségesen viselkedni azokon a frontokon, ahol az egyén tenni próbálna helyzete javításáért.

1. Óriási a munkaerőpiaci kirekesztettség. Az évi 1000 milliárd EU fejlesztési pénz nyomán semmilyen munkaerőpiaci integrációs képességet nem sikerült felmutatnunk 2004 óta. Nem kell nekünk se foglalkoztatási paktum, se EQUAL, se LEADER, se mentorok, se szociális szövetkezetek, se semmi (54- féle ilyen eszköz van: www.munkahelyteremtes.hu)

Egy 61 országban elvégzett vizsgálat szerint 59-ek vagyunk a kudarcfélő - siker orientált skálán.

2. A közéleti kirekesztettség messze meghaladta a Kádári diktatúra méreteit. (az MSZMP-nek közel egymillió tagja volt, ma nálunk több párt tag van, mit amennyi civil aktivista, - ami egyedülálló az európai kultúrkörben - de ma a legnagyobb párt 30.000 tagot számlál. A kontrollcsoportként felemlegetett Ausztriában ma is félmilliós egy normális párt mérete, de ők kulturális értelemben Európában laknak és nem Afrikában.

A politikai részvétel minőségi különbségeiről meg ne is beszéljünk! A Halász - Zuschlag paktummban nekiálltak a pártok kiirtani a politikafüggetlen civil mozgalmakat 12 évvel ezelőtt!

60.-ikak vagyunk az individualizmus - kollektivizmus skálán.

3. A hazai közélet átlépett abba a tartományba, ahol az a mainstream, ha valaki intézményességtagadó. Ez mondjuk egy discurzus helyzetben kapásból azt igényli, hogy azon gondolkodjunk, hogy a vitapartnerünknek miért nincsen joga a szóláshoz. Meg szoktuk címkézni és ezzel azt gondoljuk, hogy a világ engedelmeskedik ennek a mágikus varázslatnak és ha ő komcsi, fasiszta vagy csak egyszerű agylágyúlt civil, akkor persze hogy nem kell arra figyelni, hogy mit is mond. Így kidolgoztuk a beszéd, közbeszéd nélküli demokrácia kultúráját, ami elég érdekes diszfunkciókat produkál, most például mi is volt a FIDESZ programja????!

A Globe  - Hoffstede kutatás egy humán dimenziót is mér, ez amolyan kedvesség faktor. Természetesen ebben is 3.-ak vagyunk a 61 ország közül.

4. Az általam egyfolytában siratott kiirtott társadalmi mozgalmak épp azzal foglalkoztak, hogy helyi probléma megoldó folyamatokba bevonják az embereket. A közösségfejlesztés szakma ezt társadalmi tervezésnek hívja. Ilyenkor nem vagyunk hajlandóak elesett áldozat figurának látni a klienseket, hanem azzal közelítünk, hogy meg tudják ők oldani a bajaikat szabad felnőtt polgárként, csak kereteket kell teremteni ehhez.

A jövőorientáltságunk is sereghajtó, ebben is az utolsó 3 helyen vagyunk.

Nem untatom tovább a publikumot a Globe adatsorral, akit mélyebben érdekel a közösségfejlesztés halála, a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia depresszió gyártó politikai szocializációs wo-do varázslatai, az látogasson el blogomra:

Katona Csaba
sk.

reszvetelidemokracia.blog.hu

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr801974257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pali923 2010.05.04. 19:25:14

Sajnos ezek nagyon komor tények.
Nem tudom, hogy a tyúk volt-e előbb vagy a tojás, de ezek a dolgok erősen összefüggenek azzal, hogy a politikusok mindenre rátelepszenek, úgy viselkednek, mintha a fenekükből sütne a Nap. Sok ember meg vadul elfogult egy-egy párt irányába, és ebben is a jobboldal jár élen már sok éve. Pedig meg kellene különböztetni a politikát (közös ügyekért dolgozni, sőt küzdeni) meg a pártpolitikát (ami a hatalomról szól). Egy magyar politikus el sem tudja képzelni, hogy ne ők döntsenek akármilyen piti dolgokban, akár országos, akár helyi szinten.

misc · http://misc.blog.hu 2010.05.04. 19:35:48

"60.-ikak vagyunk az individualizmus - kollektivizmus skálán."

melyik irányban?

mellesleg se a végletes invidualizmus, se a kollektivizmus nem feltétlenül rossz..

misc · http://misc.blog.hu 2010.05.04. 19:38:23

egyébként meg valami szociológusok által összerakott kitudjahogyan kitudjamit mérő tesztek eredményein keseregni.. van ennek értelme?

egy maréknyi dollár 2010.05.04. 20:38:39

@SCUMM: Én most olvastam ezekről a tesztekről/meg az eredményeiről/ először,ettől függetlenül magam is tapasztalom a felvázolt társadalmi magatartásokat, és ez nem túl biztató.

egy maréknyi dollár 2010.05.04. 21:44:07

Csaba,gyakorlati szempontból is érdekes és jelentős témád 3 kommentelőt vonzott.Egy másik poszthoz,melyben egy lány hosszadalmasan ecseteli balul sikerült kapcsolatát egy izzadós,szőrös hátú,smucig és szinte folyamatosan fingadozó legénnyel, százötvenen szóltak hozzá./én nem!/
Ez is egy teszt.
Azért ne adjuk fel.

mikénehavóna 2010.05.05. 01:12:08

Mostanság Délre készülök. Chile déli részére, amely rombadőlt a földrengés következtében. Tréningeket fogok tartani tanároknak egy könnyen elsajátítható és nagyon hatékony pszichoterápiás módszerről, hogy segíteni tudjanak a tanítványaikon.

Statisztikák szerint a katasztrófák után a lakosság legalább 10%-a, emberi okokra visszavezethető katasztrófák (háború, merényletek, stb.) esetén 20%-a mutatja a poszttraumatikus stressz-szindrómát egy év elteltével.

A munkámat egy aprócska magánalapítvány támogatja, és ez csak egy töredéke annak az elképesztő számú civil kezdeményezésnek, amelyekkel a délieken akarnak segíteni. De most nem is erről akarok írni.

Ahogy beleásom magam a PTSD (poszttraumatikus stressz-szindróma) irodalmába, egyre erősebb bennem az érzés, hogy a magyarok igen nagy hányada közvetlenül érintett ebben, egy igen nagy további hányada pedig kulturális mintákkal átörökítve tanulta meg jó alaposan a traumatikus stressz-reakciókat.

Amit Magyarországon látunk, igen könnyen besorolható az ösztönös agytörzsi-limbikus reakciók hármasságába: fuss lélekszakadtából - harcolj körömszakadtáig - tettesd magad halottnak. És az agykéreg mindeközben kikapcsolódik.

A szüleim átélték a második világháborút, és számtalanszor hallottam a történeteiket. Én iskolás voltam 56-ban, emlékszem a házunkkal szemben álló ágyúra, és a szuronyos puskás nemzetőrre a kapunkban.Az én sztorijaimat a saját gyerekeim hallották.

A PTSD-t (hála a tükörneuronoknak) mások helyzetének és reakcióinak a megfigyelése is kiválthatja. Na ebből pedig aztán a mostani nemzedékeknek mindennél bővebben kijutott, lásd tévé és videók.

Még fogok dolgozni ezen, de érdekelne a véleményetek.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2010.05.05. 14:13:16

@mikénehavóna: Látom Te is olyasmikkel foglalkozol mint mi.

Az ex feleségem is nagy érzelmi inteligencia tréner, ő fordította magyarra pl a Coaching könyvet ezügynben.

Írt is valamit a tükörneuronokról itt a kommentek között:

reszvetelidemokracia.blog.hu/2008/08/24/szegyen_e_hogy_a_folso_10_hataran_vegeztunk_az_olimpiai_eremrangsorban

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2010.05.05. 14:29:51

@mikénehavóna: Egyébként a mi XX. századi történelmünk tényleg óriási stresszforrás és semmilyen szinten nincsen ez feldolgozva.

Gondoljunk bele, hogy Ady-én mit össze hadakoztak az ellen, hogy ne lovalja bele az ország magát a háborúra készülődés érzelmi állapotába. Ez a lufi ugye jól kipukkant, kiderült a végén, hogy tényleg hülyeség volt. A tréningjeimen, amikor a statégiáról szoktam tanítani, mindig kérdezem a publikumot, hogy ugyan mondják már meg, hogy ki robbantotta ki az I. világháborút. Nem nagyon van benne a nemzeti emlékezetbe, hogy ezek mi voltunk. Ez úgy egy elfojtott terület.

Aztán jött némi cikk-cakk, őszirózsás kormány, meg kommunista diktatúra, aztán a Horthy féle 3 millió koldus országa, aztán nyilas uralom, átvonult rajtunk a front, kiirtottunk 600 főként zsidó polgárt, kitelepítettünk 2.000.000 német polgárt aztán meg egy kis demokrácia kóstolóba és kommunista diktatúra, 56 és Kádár.

Annyi családi trauma van ebben, hiába szalad el az ember a világ másik végére ezek elől és hiába marad otthon.

Most hogy a rendszerváltás huszadik születésnapját kellett volna ünnepelnünk, valahogy nemigen tudtunk örömmel pozitív mérleget vonni.

Megint óriási lett a kirekesztettség.

Ezért is történt meg az a csoda, hogy a népharag bejuttatott a parlamentbe minden olyan új pártot aki technikailag választhatóvá vált.

Én is úgy látom, hogy a történelem és a struktúrák a magyar polgárok családjain nagy sebeket ejtettek, életpályák törtek ketté újra és újra. Hitek, remények omlottak össze. Igazad lehet, hogy népbetegség lehet nálunk a stersszbetegség, asszem az egyik főiskolai tanáromnak is ez a POS szindróma volt a vesszőparipája.

Most, amikor szabad lehetett volna, most sem született reményteli Magyarország.

Írtam itt a blogon a saját kiégésemről is. Azóta jobban vagyok, de azért ezek nem múlnak el nyomtalanul.

reszvetelidemokracia.blog.hu/2010/02/19/vfzr45

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2010.11.18. 13:53:32

Érdekes ez az Orbán Párizsba ment cikk, ahol orbán felvázol egy hellyel közel reális diagnózist a jelenlegi helyzetről.

Majd azzal zárja a magyar csodamódszer bemutatását, hogy felére csökkentik a politikai kaszt létszámát.

Gondolom ezt az jelenti, hogy kiirtják az ellenzéket.

nol.hu//kulfold/orban_parizsba_ment
süti beállítások módosítása