Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

folytatás

2010.05.02. 14:55 :: Saman

Az előző cikk folytatása
 
t – é –I:”Tanulj, képezz s kösd össze a szakosodott tudásokat!”
 
A 73-as olajvállság utáni rend elkezdte leértékelni a tőke szerepét és fokozatosan felértékelődik a rendszerezett információ vagy az emberi erőforrás szerepe a termékek árstruktúrájában, vagy a fogyasztói kosárban.
 
A tárgyi – anyagi dimenzió szerepe először értékelődik le. Először találkozunk olyan piaci folyamatokkal, ahol a szimbolikus sík és az a körüli technológiák forradalma a meghatározó.  
Az információs társadalom  kultúrájában az ember inkább eszközt lát a rendszerezett  információval való manipulálásban, mint a tárgyi – anyagi eszközök síkjában.  Prosperáló üzletté válik a rendszerezett információ értékesítése és az ezzel kapcsolatos struktúrák felépítése is.
 
A rendszerezett információ előállítása az információs technológia elterjedése miatt okafogyottá teszik a klasszikus munkaidő – munkahely megközelítést bizonyos területeken.
 
Megjelennek azok az atipikus munkavégzési formák, amelyek nem igénylik a munkahely vagy a munkaidő fogalmát, a teljesítés jutalékos volta, vagy teljes átláthatósága miatt eleresztik a klasszikus kereteket. 
 
Termelő eszközzé válik a rendszerezett információ.
 
t –É -I: „Alkoss!” és művelődj!”
 
 A kreativitás szakmák előretörése miatt felértékelődik a szabad emberi gondolkodás és a csoportos probléma megoldás körülményeinek – intézményrendszerének szerepe.
Termelő eszközzé válik egy olyan dimenzió, ami nem a tárgyi anyagi javak és nem is a szimbolikus síkon mutat előrelépést. Az értelem dimenzióban történő előrelépés jelent a tudás alapú társadalom felé tett lépéseket.
 
Érdekes kihívásokat ad Peter Senge a tanuló szervezet paradigma szerint szerveződő szervezeti keretek számára.
 
Peter Senge szerint csak azok a szervezetek kezdenek valóban az emberi erőforrásra támaszkodó módon építkezni, amelyekben a célok kitűzése közösségi teljesítmény, amelyeknek van csoportmunka kultúrájuk, ahol a személyek kalkulálhatnak a személyiségük adta korlátokkal (merthogy szupervízió alatt vannak), van rendszerszemléletük és esély van a szervezetben ezek szinergiájára.
 
A hazai szervezetek egyenlőre csak az olvasmányélmények alapján kacsintgatnak a stratégiai emberi erőforrás menedzsment paradigmájára.
 
Jelzett szinten nálunk csoportmunka kultúrára, a munkaerő fejében élő rendszerszemlélet felépítésére, szupervízióra vagy akár csak közös célkitűzésekre nincs idő.
 
Mélyebben viszont az az oka annak, hogy nálunk nem terjed az ilyesmi, mert nem látunk eszközt benne.
 
A kormány mindenféle szakmai ellenállás nélkül meg tudja tenni, hogy már a forráselosztás szintjén elszabotálja az emberi erőforrás fejlesztéssel kapcsolatos forrásokat.
 
Épp a Nemzeti Fenntartható Fejlődés vita körül hallottam olyan tudományos szerepelők szónoklatait, akik tagadják a Liszaboni szerződésben megfogalmazott információs társadalom vagy a tudás alapú társadalom paradigma létezését.  A fejlesztéspolitikai  kudarcunk nagymértékben arra épül, hogy ezügyben a hazai közéleti és vállalti kultúrafejlesztés szembe megy a világban zajló folyamatokkal.
 
Ki lehet jelenteni, hogy a hazai fejlesztési közeg hellyel közel tudás társadalom analfabéta.
 
T – É – I: „A bolygó tudatos részeként műveld a bolygót!”
 
A zöldek között járva gyakran szoktam Domschitz eme elméletét kerek perec fenntartható fejlődés elméletnek nevezni.
 
Ez a T É I innováció egy olyan kultúráról beszél, ami alapvetően eltér a környezetvédők által tematizált fenntartható fejlődés fősodortól.
 
Eszerint a modell szerint a kultúra változásába való befektetés okozhat olyan átállást, ami segít helyes módon irányítani a dolgainkat.
 
Ez a tőkeforradalom egy olyan embernek a természethez való viszonya, aki célszerűséget lát a természeti egyensúly újragondolásában és megalkotásában.
 
Ha elkezdünk fenntartható fejlődésről gondolkodni, akkor nem technológiai újítások hiánya vagy a törvényalkotás vaskalapossága jelent korlátot számunkra, hanem sok más, rálátást akadályozó korlát.
 
Munka szempontjából vélhetően ez eléggé más munkavilágot vagy elszámolási világot fog jelenteni. Már a tudás alapú társadalom korában elkezdi  a  kultúra felfedezni az "ember mint érték" paradigma szerinti befektetés értékét.
 
Ebben az innovációban a fenntarthatóságban célszerűséget látni képes ember egy minimum ahhoz, hogy ez kultúra méreteket öltsön.
 
Nem az a kérdés, hogy mondjuk a szellemi termékeket előállító piaci szegmensekben elkezdik-e követni mondjuk a Peter Senge -jellegű javaslatokat.
 
Egyenlőre korlátként jelenik meg, hogy az emberek tömegei nem ismernek mást, mint az elidegenedett munkavégzés fogyasztói célokért.
 
A személyiségemmel való korlát mellé bejön annak az érzékelése, hogy a kulturális gyökereink adta korlát helyett miként tudunk természeti egyensúly érzékeny életmódmintákat találni.
 
  
 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr51968661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása