Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Orbán és a játékelmélet

2010.04.26. 12:19 :: Saman

"Magyarországon úgy élünk, mintha nem ért volna véget a szocializmus - folytatta Orbán Viktor. Folyamatosan azt hallom, hogy nulla összegű játszma van itt, ez viszont egymással szembe fordítja a társadalmi csoportokat, ez nem jó - mondta a Fidesz-elnök, majd úgy folytatta: a cél az, hogy minél nagyobb legyen az elosztható kenyér; win-win politikában gondokodunk. A pénzügytechnikai kérdéseket ebből a szempontból Orbán nem érzi fontosnak, a lényeg szerinte az, hogy az emberek azt érezzék a döntéseink nyomán, hogy több lehetőséghez jutottak." hvg

A blogomban én is szoktam a játékelmélet szemszögéből értékelni a helyzetet.

Szerintem van olyan mítosz a közéletben, a kultúránkban, hogy a gazdaság vagy a forráselosztási helyzetek zéró összegű játszmák, azaz akik többet kaptak mondjuk egy fejlesztési forrásból, azok egyszerűen "az erősebb kutya ... " alapon többet kaptak és kész.

A másik két modellben végiggondolva. Az EU munkahelyteremtési eszközök (EQUAL, LEADER, foglalkoztatási paktum, mentor programok stb.) eleve win-win beálítottságú kultúrákra vannak kitalálva. Az a mítosz bennük, hogy a kommunikációs folyamatok megfinanszírozásával munkahelyteremtési eredményeket lehet elérni, ezekkel a módszerekkel.

Nálunk úgy költünk el évi 1000 milliárd Ft fejlesztési forrást, hogy annak semmilyen foglalkoztatás bővítő hatása nincs.

Ez azért van, mert elve a normális kommunikációt elszabotálják a pártok, márpedig a win-win helyzet az megállapodások és abba vetett bizalom útján érhető el.

Semmi sem lehet tudásintenzív, ami nem volt kommunikáció igényes.

A Halász - Zuschlag paktum óta a pártokrácia hadban áll a független állampolgári önszerveződésekkel, kiirtották a politikafüggetlen mozgalmakat.

Így a mi viszonyaink tömegével fordultak be a vesztes- vesztes utcába. Maga a politikai adok kapok maximum egy zsákmányserző modellt tud, ahol a FIDESZ degeszre nyerhette magát és minden más szereplő vesztett. A gazdaság szereplői, a civil társadalom intézményei, a független sajtó, a tudományos discurzus... A kontorllszervek felszámolt hatalma megjelent a FIDESZ-nél apró pénzre váltható választási győzelemként.

Később majd eldől, hogy a vesztes - vesztes vagy a rablógazdálkodás modellje az ami a politikai síkon kialakult. Mindkettő messze van a nyertes - nyertes viszonytól. Épp ellnekező irányban építkezett eleddig a FIDESZ, épp tűzzel vassal irotta azokat a szereplőket, akik tiszta viszonoyk érdekében kommunikáltak a rendszerben.

Nagyobb lenne a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia kivívott elfogadottsága, ha nem lennének ennyire nyíltan és erőszakosan korruptak, és nem tekintenék közellenségnek az életvilágot.

Jobban járnának a beszállítók, ha a futna az ország szekere és több megrendelés jönne még az államtól is.

A kisember és a piac felé is ellenséges az állam. Az adórendszerünk abban a jövedelmi sávban, ahol  már diszkrecionális jövedelem keletkezne a bérben, ott 70%-os elvonást eszközöl. Ezzel nem csak a kisembert nyomorította meg, hanem aláásta a piacnak a "fizetőképes kereslet" című fundamentumát.

Ettől az állampolgár legitimálva érzi az adóelkerülő vagy a kriminálisan ügyeskedő (pl. lefizetek egy orvost, hogy rokkant járadékokkal biztosítsam, hogy ne az ellátatlan munkanélküliség csapdája fenyegesse a családomat...)

Ez a foglalkoztatási krízis, annak a tartós fenntartása és degresszív továbbfejlesztése klasszikus vesztes-vesztes ügy.

Remélem, hogy sikerül ezek legalább 30%-át visszavezetni a zéró összegű játszmák világába, mert a vesztes-vesztes viszonyok 12 éve történő építgetése már lerabolta az életvilágot. A sovány tehén sokkal biztatóbb perspektíva, mint a döglött tehén. Hogy walami dakotásan leírjuk a hazai fejlesztéspolitikát...

Érdemes lenne leltárt csinálni a foglalkoztatás fejlesztési ügyek körül. Anno projektvezetője voltam a Munkahelyteremtés.hu Programnak. Abban a rendszerben könnyen átlátható, hogy milyen intézményrendszerek fejlődtek ki. Meg kellene vizsgálni ezeknél egyesével, hogy mit lehetne tenni azért, hogy Magyarország ne a vesztes-vesztes módon viszonyuljon a munkahelyteremtés intézményességeihez.
 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr291952456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Clear-water 2010.04.27. 14:55:33

Szia

Érdekes ez a játékelmélet. Magam is elgondolkodom rajta időnként.

Orbán Viktor esetében azonban a játékelmélet a Win-Lose, Lose-Lose típusú eset kétségtelenül győzedelmezkedik a Win-Win felett.

Hogy miért?
Az nyilvánvaló, hogy az elmúlt 8 évben Orbán a régi bolsevikok által is használt stratégiát követte: "Ami el tudsz pusztítani, az felett hatalmad van."
Kétségtelenül sikeresen tette tönkre a szocialisták összes reformkisérletét. Ennek következtében egy Win-Lose, de inkább Lose-Lose eset alakult ki: Orbán győzött ugyan, de
a problémákat örökölte. A lakosság szívott, a szocialisták szívtak. Orbán győzött: egyelőre.

Általánosítva: van két politikus és egy közösség. Az egyik politikus egy kötözködő, romboló (R) típus nem engedi a másik dolgait megvalósítani, akkor sem, ha a köznek az jó lenne. A másik értelmesebb, vagy esetleg etikailag fejlettebb, Win-Win, építő típus (É), aki a másikat támogatja ha az a közösségnek jó dolgokat csinál. A következmény az lesz, hogy a közösség a É típusú politikust leszavazza, és a R politikus idővel learatja a bebérokat.

Az esetek a következőek lehetnek:

KÉt politikus áll egymással szemben:
R vs. É -> R politikus sikeres, közösség jól jár
R vs. R -> Egyik politikus sem sikeres, közösség rosszul jár
É vs. R -> R politikus sikeres, közösség jól jár
É vs. É -> Mindkét politikus sikeres, közösség jól jár

Ergo: érdemes romboló típusú politikusnak lenni.

Nos? Mi a véleményed? Általános ez a képlet, vagy csak a magyar viszonyokra?

Üdv

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2010.04.27. 15:18:06

A játékelmélet annak a heurékája, hogy nem érdemes R típust követni, különösen ha akarnok módon semmi nem érdekli csak önmaga.

Ebben az Orbáni szónoklatban az a bosszantó, hogy ezt a hatalmas pusztítást elkezdni nyakon önteni a win-win ideológiával.

Clear-water 2010.04.28. 09:27:50

@Saman:

Természetes, hogy Orbánt ezentúl a win-win megoldásokban érdekelt, hiszen egy Romboló típusú ellenzék most már káros neki. A játékelméletből kiderül. Mellesleg ezért lett a Jobbik hirtelen ellenség.

Más kérdés, hogy a szocik mennyire akarnak partnerek lenni ebben, vagy inkább úgy döntenek, hogy visszaadják a kölcsönt, mindazt a rombolást, amit kaptak, és ők is a R típust választják? HA Gyurcsányon múlik, akkor visszadják. Ugyanis a Fidesz kétharmada korántsem garancia mindenre, sőt, még gyorsabban a visszájára fordulhat a néphangulat, mint Gyurcsány esetében.

Arra is emlékezzünk, hogy hiába van többség a parlamentben, ha a lakossági felmérések 30 % alá esnek, akkor bizony az apparátus fordul a kormány ellen mindenfajta kormányzást lehetetlenné téve.

Micsoda fintora a sorsnak, hogy a pogármesterek főleg Fideszesek, és mivel túlnyerték magukat az önkormányzatokban, ők meghatározóan erős nyomást fognak a kormányra gyakorolni, mivel ők a lakosság igényeit jobban kell hogy képviseljék: innen kezdve nem kenhetik a kormányra.

Az inga visszalendült, és innentől kezdve a Fidesz ellen dolgozik.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2010.04.28. 09:44:49

Teljesen jók a meglátásaid!

Szerintem is érdekelt a FIDESZ a win-win ben és abban a széles nemzeti integrációban amit Orbán meghirdetett.

Akkor maradhatnak kormányon, ha a háborút sikerül félbe szakítani és következik a béke és a boldogság.

Csakhogy mindenki fordítva ül a lovon.

Mindenki ahhoz lett hozzászoktatva, hogy a közlegelő javait próbálja meg zsákmányszerző módon magáévá tenni. ezért is vagyunk képesek olyankor is vesztes - vesztest játszani, amikor másokra ez a veszély nem fenyeget.

Például nemigen tudunk tárgyalásos úton megegyezni az új az optimális win-win dimanikákban.

A FIDESZ nem szokott másokkal tárgyalásos úton megegyezésre jutni, márpedig a win-win egy kommunikáció intenzív műfaj.

Egyenlőre én azt gondolom, hogy folytatják a zsákmányszerző korszakot, mert nem tudnak mást, bár tisztában vannak vele, hogy az önygilkosság, mert abba belebukhatnak úgy mint az MSZP.

A szereplőknél sokkal intenzívebben koncentrál ez a blog arra, hogy ennek az egésznek milyen kommunikációs csatornái vannak és azokban folyik-e érdemi kommunikáció.

Furcsa módon, ami esetünkben azt lehet megállapítani, hogy nálunk kialakult a nem tárgyalunk helyzet. Nem lehet tudni, hogy ha Orbán meghirdeti a nyílt kommunikációst, akkor szóba állna-e vele mások, azok után, amit eddig művelt.

almonda 2010.04.28. 10:17:18

szia saman, megint tanultam egyet-s mást... :)
süti beállítások módosítása