Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Az alázatos FIDESZ alkotmánymódosításához

2010.04.21. 17:43 :: Saman

Olvastam egy tudósítást arról, hogy a FIDESZ alázattal nyúlna az alkotmányhoz.

Ez politikailag azt jelenti, hogy nem gondolkodik a demokrácia alapvető szabályainak megváltoztatásában, marad az a rendszer, amiben ez a feneketlen korrupció kiépült. Ennek a garanciáit feltétlenül meghagyná a FIDESZ.

Alapvetően az a kérdés, hogy milyen legyen az érdekegyeztetés új rendszere.

Az alkotmányosságból kiragadták a pártokrácia figurái a kormány és az ellenzék közötti kommunikáció ügyeit, ugyanis a kormányok nem 2/3-os többséget választottak eleddig, azaz soha sem próbált meg 2 nagy győztes párt, azaz az első és a második helyezett kormányt alakítani.

A kormány és az ellenzék kommunikációs kényszere van beleépítve a 2/3-os törvények rendszerébe.

A magyarok nem képesek egyeztetni.

Még olyan szűk belátható szervezetek sem, mint a parlamenti pártok.

Egyébként az érdekegyeztetés nem merül ki abban a kérdésben, hogy a kormány és az ellenzék szót tudott-e érteni egymással, vagy már ott tartanak, hogy népírtózzák egymást és még a következő életükben se fognak egy szót se beszélni egymással.

Az érdekegyeztetés alapelvét világosan megfogalmazza az alkotmány:
2.§ (2) A Magyar Köztársaságban minden hatalom a népé, amely a népszuverenitást választott képviselői útján, valamint közvetlenül gyakorolja. (3) Senkinek a tevékenysége sem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetőleg kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és egyben köteles fellépni."

A FIDESZ ez iránti alázatával találkozott már a magyar demokrácia. Kormányra kerülve az volt az első dolguk, hogy a Halász - Zuschlag paktum keretében kiirtották a politikafüggetlen mozgalmakat.

Sem a pártokon belüli demokratikus kontrollok, sem a civil vagy tudományos discurzus esetleg sajtó kontrollok nem tudják útját állni a pártvezetők karizmatikus rögtönzéseinek. Az érintettek és a kulcsfontosságú szakértők kirekesztése a döntés előkészítési folyamatokból régi magyar hagyomány, mint ahogy erre egy több mint 30 éves Varga Károly kutatás rámutatott.

1. nálunk a döntések nem szoktak megszületni a döntéshozatal közben;

2. nálunk a döntés előkészítésnél nem szokás megkérdezni sem szakértőket sem pedig az érintetteket;

3. nálunk legkorábban a végrehajtás szakaszban szokott elkezdődni egy kérdés társadalmi vitája;

4. nálunk a végrehajtás közben simán megháromszorozódik egy projekt költségvetése, mert állandóan más irányból fúrják meg az eredeti elképzelést, így a végrehajtás közben normális, hogy teljesen máshová építkezünk, nem akkorát, és nem arra a funkcióra.

5. Az értékelés nálunk kultúraidegen, általában feltétlenül elkerüljük vagy elszabotáljuk. Nem vagyunk hajlandóak azzal az attitűddel elemzni a cselekedeteinket, hogy mit csinálhatnánk jobban.

Érdemes lenne vitát nyitni arról, hogy milyen legyen a demokratikus döntés előkészítés. Elég sok friss példát tudunk felhozni az elmúlt 20 évből. Nem kell e Varga Károly 70-es évekbeli esetpéldáiból kiindulni.

Érdemes lenne az új alkotmány társadalmi vitájánál átgondolni a döntés előkészítés demokratikus kultúráját.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr531940489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása