Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A kopogtatócédula hadviselés és a részvételi demokrácia

2010.04.17. 11:14 :: Saman

A Népszabadságban legalább 30 cikkben említik azt a témát, hogy az kis pártokat kik pénzelhették a kopogtató cédula kampány alatt.

Úgy tűnik a közvélemény számára fontos mítosz, hogy állampolgári önszerveződés a saját erejéből nem képes átlépni ezt a küszöböt. Az a logikus építkezés szüli az összeesküvés elméleteket, hogy mivel igazoljuk azt, hogy 3 kispárt is sikerrel gyüjtött össze kopogtatócédulákat, és megtörtént az a csoda, hogy új belépőként ez átvitt kettőt az 5%-os belépési küszöbön.

Az intézményességtagadó attitűdünk azon megnyilvánulása ez, amikor a kopogtató cédula gyűjtést mi feltétlenül kopogtató cédula vásárlásnak akarjuk látni. Abban akarunk hinni, hogy a "kérjétek el, és oda adatik néktek" modell nem működik.

Már a kopogtató cédula szisztéma egy olyan dolog, ami kirekesztő és versenykorlátozó. Eleddig a kopogtató cédula és az 5%-os küszöb megakadályozta, hogy külső erő megjelenjen a politikai térképen.

Jól látszott, hogy a kis pároknak, akik nem hosszú évek óta építkeznek, és mellesleg semmi esélyük nem lenne minden választókerületre kiterjedő közösségi hálózatot összehozni és fenntartani és ebben a pár hétben mozgósítani, ez ember feletti kihívás.

Egyetlen esélyük van.

Elszánt karizmatikus figurák családi kasszájára tudnak támaszkodni.

Miközben meg kell magyaráznia a családjában valakinek, hogy miért vesz ki havi 20.000-et 40.000-et benzinre, miért dolgozik havi 100 órát önkéntes munkában egy álomért, egy reményért, közben az intézményességtagadó néptől újságírók garmada és kommentelők hada írja róla, hogy innen - onnan - amonnan pénzelik.

Szanyi is eleve lehetetlennek tartja, hogy egy helyi közösség végigcsinálja azt, amit a civilgyilkos zsákmányszerző pártok nem közösségi hanem pénz erőforrásokra támaszkodva szoktak megoldani.

Nagyon fontos neki, hogy kizárólag olyan világ létezzen, amiben a közösségi összefogás, az állampolgári önszerveződések forradalmi kurázsija NEM LÉTEZIK.

Csak a pénz, csak a hatalmasságok.

Az ember eszköz.

A hálózatok emberei embergépek. Helyi klón hadsereg.

Olyan nincs, hogy ők elkötelezettségből tesznek.

De ennek a világnak vége van!

Az életvilág kihívta a struktúra embereit és az egyik az egymásra támaszkodó két mamutpárt közül már az EU választásokon térdre rogyott.

De még mindig nem értik, hogy mi folyik körülöttük.

A FIDESZ és az MSZP a Halász - Zuschlag paktummal megsemmisítette a politikafüggetlen civil mozgalmak jó részét.

Azt hitték, hogy ezzel el van intézve a dolog.

Elegendő azzal karanténban tartani a civil világot, hogy a legtöbb szervezetben az alapító karizma fizeti a könyvelő éves díját is az esetek többségében.

Blokkolva van a társadalmi mozgalmak nagy része azzal, hogy egy-egy 20-200 tagcsoportból álló hálózatnak összesen 1-2 fős apparátus a csúcs amit elérhet, miközben a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia csak a családjában több embernek a foglalkoztatását tudja megoldani képviselőnként.

Ha egy közösség elégedetlen a politikusaink teljesítményével, akkor egy 3 fő eltartására képes hálózat küzd meg egy 16.000 főállású alkalmazottból álló haderővel. Olyannal, aminek ismertsége van. Olyannal, aminek sajtóbirodalma van. Amiről beszélnek és cikkeket írnak minden közepes és gyenge megmozdulásáról.

Ennek a sajtóbirodalomnak eleddig be volt tiltva, hogy civilek aktivitásáról cikkek jelenjenek meg.

1998-ban csináltam egy országos társadalmi vitát a "Fiatalok első lakáshoz jutásáról", annak a 20 lakossági fórumból álló kampánynak több mint 100 sajtója volt.

2007-ben ugyan ekkora kampányt csináltam végig ugyan azzal a módszerrel, ugyan annyi MTI jelentéssel a "Munkahelyteremtés" témában. Erről a kampányról még a megyei lapok se jelentettek meg egyetlen cikket se!

Csakhogy ekkora mértékű közéleti kirekesztettség már visszaüt. Elegünk van a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia kirekesztő gesztusaiból. Ezért jelent meg két új belépő a parlamentben.

Senki nem hiszi már a régi politikus nemzedéknek, hogy ők a legokosabb és legtisztességesebb polgárok az országban.

Belátunk már az álarc mögé.

Ez az oka annak, hogy 2 új belépő is megjelent a politikai térképen. Ezért bukott meg a két rendszerváltó párt, mert nyakig benne voltak a FIDESZ - MSZP játékában.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr911928920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása