Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

hozzászólás a "Jól öltözött barbárok 'konzervatív értékrendel' " - című cikkhez

2010.04.14. 09:40 :: Saman

A Népszabiban megjelent egy cikk, ami a konzervatív politikai szocializációs építmény rebarbarizáló oldalát elemzi.

Ez egy nagyon fontos téma. A blogomban könyvelni szoktam a politika legfontosabb megnyilvánulásait, ahol kifejezetten a kultúra alatti lét törvényszerűségei felé tolják a hazai közállapotokat.

Ismerős lehet nekünk ez a világ, mert azokban az emberi viszonyokban, ahol irányadóvá válik ez a fajta kommunikáció, ott a nyílt erőszak válik a kommunikáció mércéjévé.

Az etológusok szerint a falkaállatokat érdekli az agresszió, mert ha egy csoportban megváltozik a rangsor, akkor az egymással megküzdött felek közötti változáshoz képes az egyén saját pozíciója is változhat. Ehhez sokszor már le sem játsszák a rangsorvitákat, hivatkoznak korábbi ilyenekre. Ha egy alattam lévő fölébe emelkedik egy fölöttem lévőnek, akkor a fölöttem lévő, pozíciója a bennem élő kognitív térkép szerint megváltozik.

A modern tömegmédia gyakorta hoz le nekünk a szegénységi kultúrából olyan eseményeket, ahol a középosztálybeli kultúrának, a törvényességnek vagy egyáltalán a "szokásosnak" nyoma sincs.

Sajnos nálunk a közéleti szereplők nem érzik az ezzel kapcsolatos határokat.

Az MSZP tevékenységébe beleláthattunk a Zuschlag tárgyaláson, amikor egy roma díler egy JOBBIK hívő hajléktalantól vett Zuschlag maffiatevékenységéhez mobil telefonokat.

Pintér belügyminiszter titkára egy közlekedési balesetnél ott ült egy ismert maffiózó mellett.

A parlamenti beszédekből minimum 20 olyan felszólalást és bekiabálást tudunk idézni, ahol a politikai ellenfél fizikai megsemmisítését - kiirtását helyezik kilátásba a felek. Szinte kivétel nélkül a FIDESZ-ből.

A pártokrácia nem csak verbálisan agresszív.

1998 után a Halász - Zuschlag paktummal elkezdték kiirtani a politikafüggetlen civil mozgalmakat.

Különösen nagy fájdalom és a témához igen szorosan hozzátartozik, hogy demokrácia kultúrájának fejlesztésével foglalkozó ifjúsági mozgalmak és a kortárs segítő csoportokat összefogó mozgalmak szervezetei szinte maradéktalanul eltűntek.

Azóta a részvételi demokrácia azt jelenti kis hazánkban, hogy dobáljuk kockakővel és Molotov koktéllal a rendőrök fejét.

Méginkább veszélyes tendencia, hogy az eleve intézményességtagadó kultúránknak felerősödött az a sajátossága, amikor élből elvesszük a másiknak az emberi interakcióhoz való jogát. Mi azért címkézünk, azért minősítjük a politikai ellentáborhoz tartozónak a többi embert, mert ezzel igazolni akarjuk, hogy jogunk van megvonni tőle az emberi kommunikációhoz való jogot. Ezt megítéljük és végre hajtjuk az ítéletet.

A demokrácia eredetileg nem élet halál harc, hanem játszma. Siker - kudarc karaktercsapda és nem élet- halál küzdelem.

Feltételezi, hogy a másik is ember és részt vesz a versenyben.

Ennek az intézményességét támadják a cikkben megfogalmazott jelenségek.

A blogomban a "rebarbarizáció" rovatban kb. 200 cikk van.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr401919963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása