Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Az Avatar humánetológiai üzenete

2010.04.02. 12:32 :: Saman

Már korábban írtam arról, hogy az Avatar azért abban hasonlít a monomítoszokhoz, mert van benne egy érinthető utópia.

Felveti azt a kérdést, hogy a "feltöltök - és letöltök" tipusú kollektív memória elérhetősége milyen formában változtatja meg a világunkat.

Jól látszik ez a Mátrixban, a Csillagok háborújában, a Terminátorban, vagy a Hasonmásban is.

Csányi Vilmos "Gondolkodnak-e az állatok?" című könyvében arra a végkövetkeztetésre jut, hogy az ember abban különbözik az állatoktól, hogy a tapasztalatait képes a beszéd útján átadni másoknak.

Az emberi kultúra így egy folyamatosan épülő élő rendszer.

Az internet felfokozza ezt a hatást.

Ezerszer könnyebben elérhetők és összeköthetők a tartalmak.

Megnehezíti az elvevő kultúrák rabló tevékenységét ennek a technikai újításnak a létrejötte.

Sokkal hamarabb kiderülnek igazságok, lelepleződnek manipulációk, vagy sokkal könnyebben jut kollektív felismerésre egy adott közösség.

A struktúrák "birtokosai" egyre kiszolgáltatottabbá válnak az egyszerű állampolgárnak.

Ezért sikertörténet a hazai demokráciában, amikor egy-egy magánszemély, mindenféle komoly civil mozgalmi háttér nélkül térdre kényszerít egy egyébként agresszív zsákmányszerző struktúrát (értsd: parlamenti pártot).

Karácsonyra Domschitz Matyi elküldte a PHD dolgozatát, amiben benne van a fenntartható fejlődés elmélete.

Amikor ez politológia szakdolgozatként született, akkor sok társadalomtudományi érv volt benne. Most mint kommunikáció szakos tudományos mű nem is említ ilyen vonatkozásokat, pusztán arra helyezi a hangsúlyt, hogy a bennünk élő belső reprezentációk hogyan fejlődnek az egyes szkenáriókban.

Hogyan változik a problémamegoldó felkészültségek természete.

Az Avatar infotechnológiai megközelítése több szempontból is más, mit a korábbi ügyek. A korábbi monomítoszokban a technika az technológiából van és az, hogy milyen célokra használjuk a technikát, az bizony ugyan úgy a hatalom megszerzése - fokozása - mások elnyomása - megtörése. Klaszikus elvevő célok. Az ember eszköz. Az infotechnológia ennek a világnak a védelmére való.

Az Avatar felrajzol egy olyan világot, ahol ilyen nincs. Az ember érték. A "technológia" szerves. Nem is igen tud mit kezdeni az elvevő tipusú célokkal és módszerekkel a Navi törzs kultúrája.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr741889272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása