Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A szíven szúrt szalmabábú

2010.03.25. 23:18 :: Saman

A nagy társadalmi mozgásokat nehéz megjósolni. Amikor a kellős közepén vagyunk, akkor csak kapkodjuk a fejünket. Ezer és egy magyarázat szálldogál a levegőben, de lényegében nem értjük.
 
Ma azon kezdtem el gondolkodni, hogy a befektetési hozamok világméretű elmaradása talán egy akkora fordulat bekövetkeztét jelzi, mint amikor a föld alapú világnak vége lett.
Talán ugyan úgy vége van a tőke alapú világnak. Talán elmúlóban van az a világ, ahol ez megfelelő mérőszámokkal segít eltájékozódni bennünket.
 
A 73-as olajvállság után bekövetkező folyamatok átfogó információ alapú gazdaságról információ alapú társadalomról alkotott fogalmakkal írhatók le.
 
Már a modernizáció hajnalától kezdve az egyes fordulatokhoz kötődhettek információ technológiai újítások.
 
A nyomdagép feltalálása előfeltétele volt ilyenformán a reformációnak. Az anyanyelvre lefordított biblia elterjedéséhez és a katolikus egyház hegemóniájának megtöréséhez jó háttér volt a szőlőprésből átalakított nyomda Guttembergtől.
 
A magyar történelemben is találunk hasonló érdekességet.
 
56 nem forrhatta volna ki magát a Szabadeurópa nélkül. A néprádió elterjedése biztosította azt, a technikai hátteret, hogy az igazságot is meg lehessen ismerni. Ez vezetett oda, hogy az egyre gátlástalanabbá váló kommunista hatalom ellen nyílt lázadás tört ki.
A Népszabadság kommentek áthangolódásából arra következtetek, hogy a civilgyilkos zsákmányszerző pártokráciáról is tudunk már mindent, ami fontos.
 
Anno nem hallgatta mindenki a Szabadeurópát és nem is mertek nyíltan beszélni az emberek arról, hogy ki hallgatja és miket hall. De ettől függetlenül a bizalmi szálak mentén messze eljutottak a hírek.
 
A mostani 20 év kudarcaiért felelős rezsim is alighanem belebukott már abba, hogy az interneten szépen apránként összeáll a kép az emberekben.
 
A FIDESZ vélhetően érzi a vesztét ezügyben.
 
Hiába nem beszél a sajtó.
 
Beszélnek a polgárok.
 
Ma már nem kellenek évtizedek, emberöltők. Pár hét és kiderül az igazság egy-egy fontos ügyről. Pár párhuzamos irányba mutató ügy és folyamatnak érzi a közvélemény.
 
Ráadásul hiába a sajtó megszállására tett igekezet. Nem manipulálható tartósan a közvélemény a nagymédiák uralmával.
 
Minél nagyobb a szakadék a médiák által lefestett világ és a valóság között, annál inkább világos az emberek számára, hogy alternatív csatornákon is tájékozódni kell.

2 komment

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr101869261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

láz-ár 2010.03.26. 09:41:49

Tegnap találkoztam egy csoporttal, akik vérszocik. Soha életükben nem szavaztak még más pártra. Azt mondták, hogy nagyon szégyellik magukat a nap mint map kibukó korrupciós botrányok miatt. Valóságos bűntudatuk van. (sajnos a tetteseknek, nincs, sőt megpróbálnak a mentelmi jog mögé bújni). Megkérdezték tőlem, hogy én mit csinálnék a helyükben? Sajnos a választ én sem tudom pontosan, mivel mindkét nagypártot csaknem egyformán tartom korruptnak. Szavazzunk a kispártokra?... Mit érünk vele, ha ugysem kerülnek be a Parlamentbe? Szavazzunk a Jobbikra? Mit fog tudni tenni? Ellenzék lesz, vagy koalíciós partner? Korrumpálható lesz, vagy nem? Utóbbit nem hiszem, mert a pénz szaga ellen kevés ember immunis. Te mit tennél a helyemben? Több száz civilszervezettel van kapcsolatom, és mindenki kérdez! Választ senki sem ad. Eljött hozzánk egy civil fórumra a civil jelölt. Elmondta szinte ugyanazt, ami a Jobbik programja, de a hogyan-okról nem beszélt. Még én magam, közel 20 éves civil vezetői múlttal sem tudok felelősségteljes döntést hozni, és tanácsot adni!!!

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2010.03.26. 09:56:00

Kedves Lázár!

Most nagyon ritka állatfajta az olyan mint amilyenek mi vagyunk.

Most tesszük fel életünkben először magunknak azt a kérdést, hogy milyen is lehetne az a demokrácia, ami a polgárok részvételére épít. A múlt mintái ebben nem segítenek senkinek.

Van pár közösségfejlesztő, aki a munkájában fel tudja mutatni, hogy milyen a részvétel.

Szerintem tényleg arra van az előre, ha ez fokozódik.

Nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy az urak önkényére bízzuk magunkat.

Meg kell tanulnunk POLGÁR módra működni.

Azért kérdezik ezt Tőled, mert tényleg Te tudod, hogy ez mi.
süti beállítások módosítása