Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Politikai NB II. és a területi bajnokságok

2010.03.18. 11:39 :: Saman

A rendszerváltás utáni pártokrácia visszacsinálta azt a részvételi modellt, ami a Kádár rendszerben nagyon nem tetszett nekünk.

Anno az MSZMP KB tagokon kívül mindenkinek csak korlátozott részvételi lehetőségei voltak, sőt a szűk mag, maga a KB tagság sem jelentett érdemi érdekérvényesítési lehetőséget.

Ez a modell a hidraulikus társadalmakban alakult ki nagyjából 4000 évvel ezelőtt.

Totális hierarchia, amiben még a topgun is "csak" a napisten földi helytartója.

A FIDESZ szobatársi kör, vagy az MSZP-ben az a fajta elit rekruitációs modell, hogy csak a Kádári érában nyereg alá tört figurák vagy náluk vezeték lóként megjelenő fiatalok (Zuschlag 20 évesen) jelenhettek meg a hatalmi centrumokban elég szűkre szabta az elit kiválasztódás lehetőségeit.

A rendszerváltás játékszabályait megalkotó honatyáink két nagyon erős kirekesztő mechanizmust alakítottak ki arra az eshetőségre, hogy NE jelenjenek meg alternatív elitek.

Az egyik a kormányzati bináris kód lehetőségétől elesett kispártok kirekesztésének mechanizmusa, a centrifugális választási szisztéma. Ez a mechanizmus kisodorja a kispártokat és a magas belépési küszöb miatt kívülről még a korábban kiesettek számára is lehetetlen a parlamentbe való bekerülés.

A másik kirekesztő mechanizmus a sajtó, a civil társadalom és a tudományos discurzus szekértáborokba terelése, hadviselés a politika független életvilágok ellen.

Két nappal a kopogtató cédulák leadási határideje előtt jól látszik, hogy 3 pártnak mind a 176 választókörzetben van elfogadott regisztrált jelöltje, míg az utánuk következők 38 és 32 azaz ötödannyi jelölje van.

Pontosan így néz ki a körkép:

"Az MDF-nek 38, a Lehet Más a Politikának (LMP) 32, a Magyar Kommunista Munkáspártnak (Munkáspárt) 12, a Civil Mozgalomnak (CM) 10, az MDF-SZDSZ-nek 6, a Magyarországi Szociáldemokrata Pártnak (MSZDP) 5, a Magyarok Egymásért Szövetségnek (MESZ), a Somogyért Szövetségnek (Somogyért) és az Összefogás Pártnak (ÖP) és a Torgyán-Kisgazda Koalíciónak 3-3, a Magyar Igazság és Élet Párjának (MIÉP) valamint a Zöld Demokraták-Zöld Baloldal-Zöldek Szövetségének (Zöld Baloldal) egy-egy nyilvántartásba vett jelöltje van."

Alapvetően nagy erőforrások feletti kontrollra épül a hazai politikai szisztéma.

Paktum kötettett az MSZP - SZDSZ és a FIDESZ között arról, hogy kettéosztják a sajtóhorizontot és a pártmaffiák holdudvarába tartozó beruházók világát.

Ez a modell működött az elmúlt 12 évben.

Az intézményesült civil világ független részének kiirtása a maradék éhkoppon tartása pedig azért fontos ebben a rendszerben, mert ezesetben olyan érdekképviseleti konfliktus esetén egy-egy másfél fős apparátusi háttérrel rendelkező "mozgalom" küzd meg egy 16.000 főállású alkalmazottat foglalkoztató intézményesültséggel.

Ez a modell tisztán kimutatható az országos NCA támogatottak listáján, ahol a 200 támogatott szervezet közül kb. 30-nak van esélye ezt a másfél fős intézményesültségi szintet megfinanszírozni ebből a forrásból.

Ennek a modellnek az az ára, hogy intézményesült érdekképviselet meg sem próbálja kesztyűvel arcul dobni a maffiapártokat.

Szinte csak magánszemélyeknek vannak érdekérvényesítési sikerei. Nem arról van szó, hogy 200 jól képezett spártai megfékez egy egymillió fős sereget.

Közel az a modell érvényesül, hogy egyedül állunk ki, mert a hálózati megszerveződés erőforrásai csak a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia számára adottak.

Erről szól 176 utáni 38 meg 32.

Erről szólt a Halász - Zuschlag paktum. Erről szól a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia civil mozgalmakat kiirtó tevékenysége.

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr391849305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása