Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Svéd diploma: társadalmi vállalkozó képzés

2010.03.12. 12:52 :: Saman

Munka hol vagy? címmel cikk jelent meg a Svédségek blogon.

Felsorolja, hogy az ottani munkaerőpiaci szervek prognosztizálják egy-egy egyetemi diploma elhelyezkedést - megléhetést biztosító esélyeit.

A végén poénként megemlíti a szerző, hogy egyetemi diplomát szerezni "társadalmi vállalkozó" szakon.

"A közgazdasági diploma biztos kártya szokott lenni, ám túl sokan gondolták így az utóbbi években, így devalválódott. Nem sorolják a nyerők közé. Ugyanígy a jogászi, szociális, vagy gyógyszerész képzettséget sem, s a természettudományos, rendszerelméleti vagy művészi szakokra páyázók sem számíthatnak könnyű elhelyezkedésre végzés után. Érdemesebb valamely humán munkaterületre koncentrálni: úgy fest, öt év elteltével is valószínű, szüksége lesz a társadalomnak ápolókra, orvosokra, gyógytornászokra, pszichológusokra teológusokra, építészekre, viselkedés- és társadalmi mozgásokkal foglalkozó szakemberekre. Akik pedig fogorvosok, orvosbiológusok, informátorok, szak- és mindenféle más tanárok szeretnének lenni, egészen biztosan álláshoz jutnak majd.a közeljövöben szerzett friss diplomájukkal a zsebükben."

Ez persze a svéd társadalom. Ott, ha egy civil kezdeményezést fogyasztanak az emberek, akkor előbb utóbb arról a fajta hiánypótló szociális szolgáltatásról szerződést köt vele az állam, így a szolgáltatások biztosítása, vagy hálózatszerzű elterjesztése mögött kalkulálható állami források jelennek meg.

Nálunk például a pécsi "Európa kultúrális fővárosa" projekten látszik, hogy ha egyszer-egyszer azt látnánk, hogy a civilek bekapcsolódhatnak valaminek a döntéselőkészítésébe, akkor is meg lehet  tenni, hogy a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia a saját sógornőit bízza meg a kivitelezéssel.

Pécsett is és más civil öteltekkel is az szokott történni, hogy az elszánt társadalmi vállalkozókat egyszerűen ötletrabszolgának tekinti a kormány. Olyasminek, aminek nincsenek emberi jogai, nincsen értéke a szellemi termékének, nincsen értéke az ügyfélkörének, a szakami tapasztalatainak. Bár mikor ki lehet fosztani, meg lehet alázni, meg lehet erőszakolni bármilyen civil szakterületet.

A hajléktalanelltástól vagy a fogyatékkal élő emberekkel való törődésig bármilyen klaszikus civil területen megjelenhetnek a pártokrácia sógornői és elpusztíthatnak mindent, ami ott létezett.

Annak érdekében, hogy később ne kelljen szembesülniük a rablógazdálkodással ezért inkább teljes mértékben ki szokták írtani a terület állampolágri önszerveződéseit, hogy az életben maradtak ne siránkozzanak a fülükbe 6-8 év mulva.

Ez történt például a demokráica kultúrfejlesztéssel foglalkozó civilekkel.

Az EU amikor bepánikol azügyben, hogy Japán vagy az USA esetleg újabban Kína és India erőteljesebb növekedési adatokat tud felmutatni a májusi mérlegekben, olyankor két páternosztert kell ide képzelni. A centrum országok jóléti társadalma magas minimál bérrel és magas foglalkoztatottsággal tartja fenn a belső piacait, az ipari termelés ezért versenyképesebb Kínai vagy Indiai módon, ahol nincs nyugdíjrendszer és társai.

Az USA és Japán pedig a tudásintenzív teljesítésben szokott megverni bennünket, ami szintén aggasztó európai szemmel nézve.

A tudás társadalom vagy a fenntartható fejlődés új polgáreszményt kíván. Nem lehet ezekben kultúrákban érvényesülni, ha nincsen meg a belső reprezentációja olyan eszközöknek, ami lehetővé teszi korszerű intézményességeknek az érvényesülését.

A svéd tükör azért egy jó visszacsatolás nekünk magyaroknak, mert mi a tökéletes ellenkezőjét csináljuk.

Ott óriási a biztonság. Nagyon nagy a társadalmi szolidaritás. Erős és korszerű modernizációjuk van.

Jól láthatóvá teszi az ő szisztematikus építkezésük, hogy a hazai korrupt és buta politikai elit hogyan írtja a modernizáció alapjait.

A hétköznapi attitűdökbe belemaró hatása van a politikusaink feneketlen setétségének.

Kultúrálisan leszakadunk a kor modernizációs kihívásaitól.

 

 

 Ajánlott cikkek:

Nacionalizmusnuk svéd tükörben

Van-e sanszunk egy sikeres nemzeti szintű kultúraváltásra

Nemzeti szintű kultúraváltások

Na ez meg kinek a gyerke? - a svéd modell és a kirekesztő nyugdíjmódosítások

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr921834038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

almonda 2010.03.13. 01:53:46

Klassz blog! Belinkelhetem az enyémhez?

Kösz az utalást!

üdv:delisa

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2010.03.13. 09:14:33

Megtisztelsz!

Köszönöm, és viszonzom is ha Tied is hasonló közéleti témákat feszeget.

almonda 2010.03.13. 09:55:00

Rendben, szívesen! / d.

(ma: Jihad Jane és az újnácik)
süti beállítások módosítása