Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Piócamitológia 11: mit jelent a piócaszimbóleum

2010.03.12. 17:04 :: Saman

Szanyi Tibor miután a karma kerekéről leszakadván elérkezett a megvilágosodás nirvána állapotába, kinyilatkozta nékünk szent tanait.

Vélhetően még évszázadokba fog telni, míg annak mély értelmét a mi korlátolt értelmünkkel megfejthetjük, de azért próbálkozom tovább.

Azon gondolkodtam, hogy lényegében kinek szól ez a "pióca" metafora?

Az általam ismert civilek elképesztő alapítói erőbedobással küzdenek a civil missziójuk fenntartásáért.

Általában problémája a szektornak, hogy az erős intézményesült szervezetek többsége is alapítói kelepcében van, azaz még mindíg óriási a likvidtőke hiány a szervezet körül, amit az alapító karizmák hihehtlen erőbedobással kompenzálnak.

Nem nagyon ismerek olyat, aki jól él ebből.

Azok számára, akik ismernek civieleket, nehéz eladni, hogy a civilek különösen a szolgáltatói kör intézményesültségét elért civileknél megállna az a kép, hogy valami tök felesleges dolgot tologatnak óriási pénzért.

Az élősködő metaforájával él itt Szanyi Tibor.

Persze megint az én percepciómmal van a baj. A civil vezetőképzéseken az esetek 90%-ban valódi civilekkel találkozom.

Az a 60% nemigen jár tréningekre, akik a Szanyi Tibor ismerősei.

Ha találkozom velük, akkor én nem tekintem őket civilnek. Meglehet, hogy jogilag azok. Sőt ott ahol a Halász - Zushlag paktum döntnökei pártlisták alapján osztanak fejlesztési forrásokat, ott akár túlnyomó többségbe is kerülhetnek.

A zsákmányszerző politikusokat és az általuk grundolt quvázi nonprofit szervezeteket viszont magam is élősködőnek tekintem, de nem hívom őket állampolgári önszerveződésnek, mert per definíció nem azok.

Ebben a metaforában egy klaszikus indulatáttétellel állunk szemben.

Szanyi Tibor nem szereti megkapni mint politkus, hogy az ő kasztja társadalami hasznosságokat nem tud felmutatni, és szemtelenül túlfizetteti magát 0 sőt minusz tartományokban mérhető "teljesítményekért". Az további hab a tortán, hogy már a törvényeket félretolva lopnak rabolnak, csalnak.

Úgy gondolja, hogy kitűnő szublimálása ennek az, ha ő piócázza le a civileket.

Lassan lassan azonban felébred csipkerózsika álmából a civil társadalom, és elkezd visszakérdezni.

Megkérdezi, hogy miért tartjuk mi a politikusokat?

Mi az ő szerepük?

Mikor mondhatjuk, hogy jól végezték a dolgukat?

Mik az értékelés formái? Ki értékelheti a teljesítményüket? Mikor? Hogyan?

A fagyi visszanyal! Egyre többen és egyre többször meg fogják kérdezni a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia tagjait, hogy

"mé annyi a fizetésük?"

"mé lopnak azon kívül ötször annyit?"

"mit kapott cserébe a közjó?"

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr401834696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása