Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Lázadás a politikusterrorizmus ellen

2010.03.11. 00:32 :: Saman

Az utóbi két három napban nem működött a belépés a blogomba.

A számítógéphez értő haverjaimat ilyenkor azzal szoktam cseszegetni, hogy én rendesen bekentem fokhagymával a monitor sarkát holdtöltekor, de úgy tűnik ennek ellenére belémásztak a kommunisták a gépembe, vagy a Fideszesek. Nem tom.

Talán az EBESZ biztonságpolitikai kockázatot talált a Haraszti Miki kommnetelést betíltó érvelése elleni cikkembe...

A blog.hu stáb se tudott megoldást találni, de a javaslatukra feltettem másik böngészőt és így működik.

 

Na mi is történt az utóbbi három napban.

 

Mindenütt forradalmi kirohanásokkal találkozom:

 

Vona Gábor elkezdett a politikusbűnözőkrűl beszélni:

"Nekünk nem fog megremegni a térdünk, ha bizonyos politikai szereplőket, akik most nagy mellénnyel beszélnek, majd börtönbe kell zárni. Ugyanis nagyon sokan a jelenlegi parlamentben börtönben kellene, hogy üljenek. És fognak is, a Jobbiknak ez az egyik eltökélt szándéka."

A politikus hozzátette: ha nem lesz számonkérés, "ha megint csak ilyen össze-vissza mákonyszerű átmenet lesz", akkor megint nem lesz ebből az országból semmi.

 

Schiffer Andris, keményen le félbűnözőzte a pártokráciát

"ma oligarchák, félbűnözői csoportok lepték el a politikai mezőt”. Ez sokba kerül az adófizetőknek „és illuzórikussá teszi az állampolgári részvételt”. Mint mondta, nem az állam mérete, hanem az átláthatósága a lényeges. Arra hívta föl a figyelmet, hogy a párt- és a kampányfinanszírozás kérdését meg kell oldani. Ennek eddigi elmaradása nemcsak a Fidesz, hanem az egész politikai elit bűne – tette hozzá.

Gazdaságpolitikai kérdésekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: 1990 után elveszítettünk másfélmillió munkahelyet és ebből később csak háromszázezret tudtunk visszaszerezni. A kulcskérdés – vélte – hogy miképp tudunk esélyt teremteni a munka világán kívül lévő másfélmillió embernek. Schiffer úgy határozta meg az LMP-t, hogy az „ökoszociális piacgazdaságot” kíván."

 

Lezsák Sándor elkezdett beszélni a "seftelő hivatásos badita politikai bűnüzőterrorista" kasztról:

"A Nemzeti Fórum elnöke arról is beszélt, hogy új korszakot kell nyitni a választások után, "véget kell vetni annak, hogy néhány ezer gátlástalan karrierlovag, seftelő és hivatásos bandita és politikai bűnöző tízmillió magyar állampolgárt terrorizáljon"."

 

És ami leginkább megmelengette a szívemet, hogy az áltlam ismeretlen   hypoheticalfriend kommentje:

"Legbelül mindenki tudja, érzi – már aki társadalomban nőtt fel és nem farkasok, vagy kenguruk nevelték fel – hogy mi a helyes ebben az ügyben. És úgy általában is. Érezzük, amikor újra átvernek, tudjuk, hogy ki mutyizik, ki sumákol, hol a lehúzás, de megszoktuk, beletörődtünk. De ez csak a felszín. A sérelmek gyűlnek, a szabályok erodálása minden egyes ember belső tartását pusztítja. És van egy pont, amikor átszakad a sérelmek gátja. Az egyes emberben is, de a társadalom egészében is. Nem vagyunk ettől a ponttól messze. Az elkeseredés a kritikus tömeget közelíti. Most mindenki a Fideszbe vetíti maradék hitét, mert igazából senki sem akar káoszt. Békét és biztonságot szeretnénk, de mindenki érzi, hogy ez szinte lehetetlen a mostani farkastörvények mentén. A maradék hit miatt van a kétharmados győzelem esélye és nem másért.

Én nagyon remélem, hogy elindul valamiféle megtisztulás és sem ebből a konkrét ügyből, sem a többi tíz-száz-ezer hasonlóból nem lesz semmi, vagy az érintettek elnyerik méltó büntetésüket, mindenki megelégedésére, mint egy Disney filmben.

Mert, ha a jog megvédi őket, akkor a jog már nem a társadalmi stabilitást szolgálja, hanem egy szűk elit érdekeit. És akkor a kaszák szinte maguktól kezdenek majd kiegyenesedni, mert, ha nincsenek szabályok, akkor ugyebár nincsenek szabályok. Következmények nélküli ország. Hányszor hallottam ezt! Ha pedig tízmillió ember gondolja azt, hogy bármit lehet, akkor cudar világ elé nézünk.

Ezért mindnyájunk érdeke, hogy még idejekorán zárjuk le az ügyet, és zavarjuk el a "befektetőket". Ha így lesz, talán újból hajlandók leszünk hinni „választott” vezetőinknek. És ez a hit a mostani status quo alapja. Ha ez a hit szublimál, akkor itt Rhodesia lesz.

Zárójelben jegyzem meg, hogy a Jobbik megtörte a hallgatást Páty ügyében. Amit mondok, nem fikció, hanem egy valós forgatókönyv. Úgy tűnik, a FIDESZ tart ki utolsónak az MSZP mellett. A pletyka pedig már elindult. Holnap már több tízezren fogják egymás fülébe súgni, hogy Orbán és Gyurcsány felosztották maguk közt az országot és csak a tévében játsszák az öriharit a hülyére vett rabszolgáknak, hogy közben elvehessék az adópénzünket. Ez már nem internetes hülyéskedés, bácsik súgják egymás fülébe, hogy színjáték az egész, kocsmákban ordítják részegek, munkahelyeken duruzsolják egymás fülébe alulfizetett alkalmazottak.
Holnapután a suttogás százezrek fülébe jut. És százezrek gyűlölete már nem vicc.

Pont ilyen ügyeken szokott megcsúszni a nagypolitika agyaglába. Watergate, hogy mást ne mondjak.

Pár hónapja még azt hitték az urak, hogy sikerül az egész ügyet titokban tartani. Nem sikerült. Mi, civilek áttörtük a hallgatás falát.
Néhány hete azt gondolták az urak, hogy sikerül a médiát erővel megállítani. Nem sikerült. A sajtó nem teljes egészében korrupt, és amikor látták, hogy Bodoky életben maradt, mi több, sorra nyitogatja a csontvázas gardróbot, elkezdtek beszélni.
"

Egy nagyon kedves barátom pár hete, a Szanyi Tibor féle piócamitológiánál megállapította, hogy a "civilgyilkos zsákmányszerző" eposzi jelző, ma már talán nem is számít eltérőnek a politikai közbeszéd mainstream vonulatától. Akár még a kilúgozott tudományos leíró fogalmak közé és be lehet súvasztani.

Mondhatni beleilleszkedik a fősodorba...

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr841830293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása