Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A patkó még nem veszett el

2010.03.11. 23:54 :: Saman

Jól látszik a kopogtatócédula gyűjtő kérdésnél, hogy az a párt, amely nem rendelkezik közösségfejlesztő - hálózatépítő kapacitásokkal, annak semmi esélye nincsen szereplőként megjelenni a választási rendszerben.

Ez rengeteg emberi találkozási lehetőség finanszírozásából áll.

Nemcsak az együttműködő embercsoport önszerveződéséből, hanem abból is, hogy ez a koordinátor mag el kell, hogy érje a választókörzet civil lakosságát.

Ez már rengeteg benzinbe, telefonköltségbe, időbe energiába kerül.

A magyar választási rendszer a szavazat összesítő mechanizmus és az 5%-os belépési küszöb miatt centrifugális. Eleddig soha senki nem lépte át kívülről ezt a küszöböt. Az, hogy most valaki bevette a várat, ez a rendszer összeomlásának a jele.

Kifejezetten abba pusztult bele a magyar gazdaság - kultúra - poltitikai berendzekedés, hogy a centrifuga közepén lévő két nagy párt a FIDESZ és az MSZP kispárt ellenes és civil kontroll ellenes szövetséget kötött 12 évvel ezelőtt.

Az elején láttuk a Halász - Zuschlag paktumnál, hogy miként írtják ki, miként üzennek hadat az állampolgári önszerveződések világának, miként szüntetik be a sajtószabadságot, most pedig Gordon Bá elmondta, hogy ők itt a demokraták, a többi az veszélyes ordas farkas. (igaz, a Jobbikról beszélt, de én ezt most minden egyéb beszélő ellenzéki erőre értem és leginkább a civil kontroll szervekre, az érintettek állmapolgári önszerveződéseire).

Valójában tényleg ezek a politikai berendezkedés körvanalai.

Ők részt vehetnek, mi pedig tapsolhatunk, mosojoghatunk és megcsókolhatjuk Orbán Viktor kezét.

1971-ben állapította meg Varga Károly, hogy a magyar döntéskultúra lényeges eleme, hogy az érintettek és a kulcsszakértők véleményét nem szokták becsatornázni a döntéselőkészítésbe és a döntés hozatalba, értékelés pedig nincsen.

Én a magam részéről titkon és csendben azon reménykedem, hogy a nép most minden lehetséges új szereplőt beszavaz a parlamentbe és az LMP és a Civil Mozgalom is bekerül.

Ehhez az kellene, hogy a következő 10 napban 300 újságcikk kampányoljon amellett, hogy az emberek vigyék oda maguktól az esélyes kispártoknak a kopogtatócédulákat.

Az sem lenne hiába való, ha az utolsó napokban olyan közösségi eseményeket tartanának civilek, ahol a kis pártok dobozába be lehet dobálni a kopogtató cédulákat, megteremtve ezzel az esélyt arra, hogy területi és országos listát állíthassanak.

Amikor a Napló megszavaztatta a népet akkor bizony ez a népharag kristály tisztán előjött. Már csak az kellene, hogy megmutassuk a polgároknak, hogy is kellene lázadni tevőlegesen. Ne bízzük ezeknek a pár hét alatt összetákolt kis pártoknak csapatmunkájára ezt az egészet. Nincsen egy vasuk se! Helyi tagcsoportokat se tudtak felépíteni, mert nem volt miből.

Ha nem lesz elég kopogtatócédulájuk, akkor a rendszer össze se áll.

Marad a két maffiapárt a maffia-médiabirodalmával és a rablógazdálkodásával.

Most pár elszánt újságíró, bátor szerkesztő megfordíthatja az ország sorsát! Ha ezek nem lépnek, akkor kérdés, hogy civilek pótolják-e ezt helyi bálokkal, gulyáspartikkal, akármivel.

A hvg-ben tettem egy ígéretet arra, hogy a következő 10 napban monitorozni fogom, hogy mely médiafelület hogyan tesz egy-egy rizsszemet a régi vagy az új serpenyőbe!

Egészen apró dolgok nagy változásokat elindítói lehetnek.

A FIDESZ - MSZP mutyikorszaknak vége van! Lehetetlen restaurálni azt!

Az új világ körvonalai még nem látszanak!

Részvételi demokráciával megerősített új rendszer kellene.

Ha a sajtó most kampányol a kispártok kopogtatócédulájáért, vagy helyi civil kezdeményezők bedobják magukat, akkor a korszak 10 napon belül belefekszik a koporsójába.

Ha nem, akkor a trónról szónokolnak még 4- 6 -10 évig.
 

Az LMP cédulagyűjtő monitora

A Civil Mozgalom cédulagyűjtő monitora

3 komment

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr171833004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.03.13. 22:17:58

Kérdés, hogy mit keres itt a Seres-Stekler féle "Civil Mozgalom" fedőnevű családi párt hivatkozása?!

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2010.03.14. 08:20:00

Én úgy látom, hogy nekik van még esélyük összegyűjteni a kopogtatócédulákat.

Örülnék annak, ha 3 új belépő is megjelenne a parlamentben.

Ugyan a közvélemény kutatások nem mérik őket, de ha fent lesznek, akkor reményeim szerint a sok bizonytalankodó esélyt ad majd az LMP-nek is és a Civil Mozgalomnak is.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.03.14. 16:20:16

@Saman: Jól látod.
1. körben rávettek 176 jószándékú civilt, hogy vállalja el a jelöltségét ennek a pártnak.
2. körben kiválasztották közülük az 52 legesélyesebbet, és már csak őket segíti tovább a Pártközpont.

Igen, minden esélyük meglesz az országos listára, és a megyei listák többségére is...
Innentől már csupán az a kérdés, hogy HÁNY százalék után kapja majd meg a Seres-Stekler klán az állami támogatást (ami %-onként kb. 17MFt/év).

Számomra még az is kérdés, hogy HÁNY 10.000 jóakaratú CIVIL ember kedvét veszik el ezzel 4-6-10 évig - netán élethosszig :((.
süti beállítások módosítása