Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Részvételi demokrácia alapú liberalizáció

2010.02.07. 08:43 :: Saman

A Népszabi félművelt újságírója cikket írt azzal a címmel, hogy Finnország nem engedheti meg magának a skandináv modellt, majd leírja a cikkben, hogy hogyan működik a skandináv modell ma.

Én a Ferge tanítványoktól tanultam ilyesmiről a 90-es évek elején. Már akkor is világos volt, hogy az ottani modell erősen koncentrál a teljes foglalkoztatottságra. Nem hisznek az erőszakban és a diktatúrában. Elképzelhetőnek tartják a problémák tárgyalásos úton való közösségi rendezését. Az erős demokrácia része a közállapotok értékelésének és fejlesztésének. Ezt ott 3 éves kortól tudják az emberek.

A cikk bemutat egy olyan facilitátort, aki összeülteti a szereplőket. Óvodai privatizáció. Vidékfejlesztés, gazdaságfejlesztés, munkahelyteremtés, ilyesmi.

Nehéz meló a közösségfejlesztés, még egy olyan kultúrában is, ahol ennek komoly hagyománya van. A politikusok például előszeretettel lógnak meg az ilyen műhelymunkákról. Velük van a legtöbb baj, amikor tudásintenzív -azaz műhelymunka tipusú- emberi kommunikációs térben vagyunk.

A skandináv modellnek komoly kultúrális alapja van. Másképp néz ki az a kultúra például a bizonytalanságtűrés - bizonytalanságkerülés téren. Ők egy bizonytalanságkerülő kultúra, mi meg egy bizonytalanságtűrő kultúra vagyunk. Ott lehet liberalizációt és privatizációt csinálni arra bazírozva, hogy a részvételi demokrácia megvéd. Mellesleg megmarad az erős állami kontroll is.

Nálunk kultúrálisan mindhárom köz sík egy olyan senki földje, ami nem "érdemel meg" törődést. Ha az állam lop, csal, hazudik, akkor nekünk, mint polgároknak ezzel nincsen semmi bajunk. Ha a piac lop, csal , hazudik, szive joga. Ha a pártokrácia kiirtja a független állampolágri önszerveződéseket... fel sem tűnik senkinek.

Anno a skandináv modell tűnt a leg szocialistább kapitalista modellnek. Szokatlan mértékű adózás - hatalmas államapparátus. Mindez erős civil kontroll alatt. A hatékonyság megőrzése vagy fejlesztése közügy. Cserébe szokatlanul nagy foglalkoztatottság. Nincsen ugyan KMK, de olyan sincs, hogy érzékelhető társadalmi csoportok kirekesztettek maradnak a munkaerőpiacról.

Ha egy civil szervezet olyan szolgáltatást vezet be, amit a célcsoportja fogyaszt, akkor pár éven belül számíthat arra, hogy normatív állami finanszírozás teszi akár ingyenesen hozzáférhetővé azt a hiánypótló szociális szolgáltatást.

Mellesleg ott is végig meneteltek a 45 utáni jóléti modellkísérleten, azaz komoly minimálbér garantálja azt, hogy az emberek rendelkeznek diszkrecionális jövedelemmel, tehát az sem reménytelen a hiánypótló szociális szolgáltatások tekintetében, hogy piaci alapon bevezessék őket.

Közel ismeretlen a korrupció. Kicsi a jövedelem különbség a munkaerőpiacon.

A liberálisoknak nem annyira nagy kedvence ez a szisztéma. Öszvér. Elismeri, hogy a jóléti rendszer magas minimálbérre és magas foglalkoztatottságra épül, de sehol nem bízik a szabad piacban. Közösségi módon szerveznek meg akár foglalkoztatási kérdéseket is, nem hiszik el, hogy "a piac majd magától..." ugyan akkor nem tartják szükségesnek azt a fajta piacgyűlölő gazdasági rendszert, amit a szocialista diktatúrák gyakoroltak a tervgazdaságban.

30-40 évvel ezelőtt, amikor ez kiépült, ez nem volt annyira világos ügy, mint manapság.

Náluk komoly évtizedes munka van abban, hogy kultúrálisan komolyan veszik a tudásintenzív jóléti társadalmi modellt.

Nálunk, azért nem lehet tudásintenzív fejlesztésekről beszélni, mert nem tiszteli a közélet azt a természeti törvényt, hogy ami tudásintenzív, az egész biztosan kommunikáció igényes. Ez kő kemény hierarchia.

Mikko Kossonnen olyan facilitátorként működik, aki egy költségvetési forrástoktól független nemzeti innovációs alap élén, kommunikációs folyamatokból csinál közpénzt. Nem termel, nem rabol, nem elfoglal, -leigáz, -elhallgattat vagy -hazudik etc.

FACILITÁL - KATALIZÁL. 

Ha veszít azzal a jóléti rendszer az erejéből, hogy az emberek a szükségesnél kevesebbet kommunikálnak egymással, akkor ott bedobja magát. A tudásintenzív fejlesztés feltétlenül kommunikáció igényes!

Ez a fószer ezt tudja! Összezárja fórumszerűen a szereplőket...Okos gyerek!

Bezzeg a hazai civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia. Kulcsfontossági területen avatkozott be ezen a téren.

Mind egy szálig kiirtotta a társadalmi tervezéssel foglalkozó civil mozgalmakat. Betíltotta a sajtóbirodalmában, hogy ezeknek akár a puszta létéről is szó essen a közéletben.

Feketelistákat csináltak a módszergazda szervezetekről és 4-6 éves kemény munkával megsemmisítették szinte valamennyit. 

Ma már a civilek is bambán néznek, ha "a beszéljünk a közügyekről" tipusú munkába akarjuk bevonni őket. Anno a rendszerváltás körül, azért nyilvánvaló volt, hogy a demokratikus részvételhez, a társadalmi kontrollok kiépüléséhez fórumszerű kommunikációra lesz szükség.

Errefelé, nyugaton már az általános iskolában tanítanak ötletroham módszereket, mediációt, konfliktus kezelést, sokmindenet, amit mi civil vezetőképzésben használtunk. 

Nálunk, amikor az új zöld párt kifejezetten civil vezetőkből álló trénerképzőjén körbe kérdeztem, hogy ki látott már ötletroham alapú csoportmunát, akkor 80%-még nem...

Durva kultúrális szakadék ez tudástársadalom ügyben!

Ha az alternatív társadalmi mozgalmak hatalmas nemzeti integrációjában nem akad három figura aki ezt értené...

Én inkább menekülőre fogtam a dolgot...

1 komment

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr661735683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.02.12. 21:30:27

"Mind egy szálig kiirtotta a társadalmi tervezéssel foglalkozó civil mozgalmakat."
Ez pl. az lenne? (inkluzíve "Stratégiakutató..."):
szerves-tarsadalom.googlegroups.com/web/szerves%203-k.jpg
süti beállítások módosítása