Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Nyílt levél Szanyi Tibor MP részére, kérdések a részvételi demokrácia témájában

2010.02.06. 07:05 :: Saman

Kedves Szanyi Tibor!

Közösségfejlesztőként dolgoztam 20 éven keresztül olyan hazai mozgalmakban, amelyek a helyi demokrácia döntés előkészítési fórumait segítették társadalmi tervezés technikákkal.

A blgomban ebből a szempontból dokumentálom, hogy mi történik a terepmunkánkban, mi történik a forráselosztásnál, mi történik a nagypolitika célkitűző funkciójának porondján, megjelenik-e a remény arra, hogy a szélsőségesen kirekesztő és demokrácia ellenes döntés előkészítési kultúránk szembe fordul-e a korábbi gyakorlatokkal vagy tovább pörög a szakadékba vezető pályáján.

Amikor Ön azt írja, hogy a realista emberek tudják, hogy  "egyéni sorsuk jóra fordulása az összekapaszkodásban rejlik" olyankor a fenti fókuszu figyelem miatt meg tudom mutatni az embereknek, hogy Őn a pár bekezdéssel korábban leírt hazug, demagóg, elterelő politikust játsza, vagy szavai mögött tartalom is van. Kérdéseket fogok feltenni Önnek, az arra adott válasz alapján tudják megítélni az emberek, hogy melyikről van szó.

Amikor kijöttem Angliába, a 2008-ról szóló évértékelő írásom arról szólt, hogy 2008 a civil integrációk éve volt. Több olyan kezdeményezés elindult, amelyben civilek elkezdtek azon gondolkodni, hogy mit kezdjünk azzal, hogy a hazai pártokrácia teljes mértékben kirekeszti a döntés előkészítésből az érintettek állampolgári önszerveződéseit, 12 éve, a Halász - Zuschlág paktum óta, szisztematikusan írtja a politikafüggetlen állampolgári önszerveződéseket,  nem folytat érdemi társadalmi tervezést a saját berkein belül sem, magyarul a pártokrácia a jövőnket veszélyesztető mértékben elkurvult, eredeti funkciójával sokszor ellentétesen működik. Az Önök munkája keze nyomán nehéz kimutatni a közjó érvényesülését, annál inkább tetten érhető az önérdek és a  zsákmányszerző csoportérdekek akadálytalan érvényesülése.

A reszvetelidemokracia.blog.hu egy olyan internetes témablog, ahol könyvelem, hogy az "egyéni sorsuk jóra fordulása az összekapaszkodásban rejlik" tipusú fordulat bekövetkezett-e a társadalomban vagy továbbra is folytatja a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia a szélsőségesen kirekesztő ámokfutását, azaz ott írtja az állampolgári önszerveződéseket ahol éri.

Ha igaz lenne az, amit Őn írt, azt mondjuk azzal tudnám mérni, hogy a 2008-as évértékléskor beazonosított civil összefogások a 2009-es évben erőre kaptak, egyre mélyebb és alaposabb helyzetfeltáráson és célkitűző munkán vannak túl. A kezdeti integráció oly sikeresen folytatódik, hogy azóta az alapítókhoz képest többszöröse a társadalmi tervezésbe bevonódott új szereplő, átláthatóvá váltak az érdekartikulációs folyamatok, sikeresen integrálják azokat, aki  tudják:  "egyéni sorsuk jóra fordulása az összekapaszkodásban rejlik".

Sajnos nem ez a valóság. Nem nagyon voltak új civil integrációk a 2009-es évben, amiket meg monitorozni tudunk, ezek vagy bezráták a kapukat vagy elhaltak.

Azt gondolom, hogy nem a civil vezetők a címzettjei annak, hogy az "egyéni sorsuk jóra fordulása az összekapaszkodásban rejlik" korszak bekövetkezik-e.

Önök, a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia, különösen a FIDESZ az MSZP és az SZDSZ a felelősek azért, hogy a helyzet csak egyre rosszabb ezen a téren. Kénytelen vagyok üres porhintésnek, demagógiának minősíteni azt, hogy Ön a "egyéni sorsuk jóra fordulása az összekapaszkodásban rejlik" fordulattal él. Ha annak a 24 embernek az összekapaszkodásáról beszél, aki Önnek ezt a beszédét meghallgatta, ha ezt tekinti sorsfordító részvételi demokrácia forradalomnak, akkor inkább ne válaszoljon a felvetéseimre, de amennyiben önmagát a felelős szereplők közé sorolja, abban az esetben kötelessége ezt megtenni.

Éppen ezért kérdéseket intézek Önhöz, mert szeretném tudni, hogy mit ért az alatt, hogy az "egyéni sorsuk jóra fordulása az összekapaszkodásban rejlik", annak tükrében, hogy

1. Továbbra is fenntartották-e azt a döntéshozatali kultúrát, amely szélsőséges mértékben mellőzi az érintettek állampolgári önszerveződéseinek részvételét  a döntésekben? 12 éve Önök a szakértői véleményeket mellőzve, pártlisták alapján szokták elosztani a közpénzeket az olyan bizottságokban, ahol az "egyéni sorsuk jóra fordulása az összekapaszkodásban rejlik",  - tipusú civil vagy vállalkozói missziók forráshoz juthatnának. Kifejtené nekem, hogy mi változott ezügyben ebben az évben?

2. Rehabilitálták-e a Halász - Zushlág paktum miatt kipusztult vagy meggyengült független állampolgári önszerveződéseket? Mi történt ebben az évben ebben a témában?

3. Átláthatóvá tették-e a civil szervezetek számára, hogy milyen témákat kellene napirendre tűznünk a társadalmi tervezés fórumain? Például a súlyos társadalompolitikai következményekkel járó lakáspolitikai intézkedéseket volt-e lehetőségünk társadalmi vitában érdemben megvitatni? Kapcsolódhattunk-e a saját véleményünkkel a sorsunkat súlyos mértékben befolyásoló döntésekhez?

Várom a válaszát kedves parlamenti képviselő Úr!

A Részvételi Demokrácia Hálózat e-mail címe: civilmandatum@gmail.com

Katona Csaba
elnök sk.

1 komment

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr291733301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2010.02.06. 10:44:08

Első válasz Szanyi Tibortól

2010. 02 .06. 9.28.
Kedves "saman"

Köszönöm az igen részletesen kifejtett, tényleg jó értelemben vett "törődést". Minthogy a mai napom igen zsúfolt, kérem engedje meg, hogy felvetéseire csak holnap térjek vissza. Köszönettel, SzT.
süti beállítások módosítása