Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A posztmodern samanizmus hazai vállfajai

2010.01.29. 15:32 :: Saman

Az egyik barátom küldött nekem egy vicclapot, mert a beszélgetéseinkből inkább az jött le neki túl sokat szomorkodom itt a nagy magányomban. Nem sikerült jókat mulatnom az újság poénjain, de a héten találkoztam egy videóval, amin simán hasizomlázat kaptam, pedig az előadó szemmel láthatóan nem paródiának szánta.

Én is elég erőteljesen ostorozom a kultúránkat, ráakadtam egy ilyen témájú cikkre, aki belinklet egy Kovács András felvételt, amelyben a táltos nem kevesebbet vázol fel, mint azt, hogy az UFO-k beavatták az első népet az Atlantisz szigetén abba a tudásba, ami az egyistenhitről szól, majd ezt a tudást mi magyarok hordoztuk körbe a földön. Megalapítottuk a maya kultúrát majd az egyiptomit de előtte a sumért aztán meg a görögöt. Persze a saját kultúránkat is meglapítottuk később, de ha valaki esetleg szeretné érteni, hogy mik is voltak az előbb említett nagy kultúrák, akkor próbálja csak magyar nyelvi ötletroham segítségével megérteni, hogy mit is mondanak ezek a nyelvek.

Gondoltam csokorba szedem, hogy a saját környezetemben milyen sámánista aktivitásokat észleltem.

Kezdeném azzal, hogy szűkebb pátriárkámban Debrecenben volt egy közéletileg akítv figura a rendszerváltás előtti Demokratikus Ellenzékben, akit később széjjelszedtek a szellemek és amikor összerakták elkezdett tanítani az ősmagyar mitológiáról. Szobrokat is farag, isteni elementáris erejű ősmagyar mitológiai lények. Kétszer diliházba is csukták, de mindíg megállapították az orvosok, hogy végül is nem ártalmas, nem agresszív fajta. Amikor Pesten volt egy kiállítása, a megnyitón megjelent úgy 15-20 figura. A bemutatkozó kör első embere ekképp mutatkozott be: " Én vagyok Magyarország szakrális királya! etc." Következett a második: " Magyarország szakrális királya ÉN vagyok!" ... etc.

A körben többségben voltak a királyjelöltek, mint az egyszerű kis sámánok, nem is beszélve a pórnépről, valamit nagyon összekuszálhattak ezek a szellemek... Huncut fajta ez a beavató szellemvilág, ha ennyi embert meggyőz arról, hogy ő volna szellemi királyságunk főembere, de a jelek szerint szinte minden, a szellem világgal kapcsolatot tartót ezzel a dumával etetnek!

Látszik, hogy a posztmodernben már megint nincsen olyan demokrácia, amit a modern világban megszokhattunk, mert mind a vajda választás körül, mind pedig a szakrális magyar király körül mindíg ilyen, szinte botrányba fulladó a közösségi tér minősége. A premodernben meg persze hogy nem is volt semmilyen demokratikus kontroll a vezetőválasztás körül...

A nyelvi eredetünkkel kapcsolatban is nagy a tudományos és féltudományos herce hurca. Egy civil szervezet nekilendült annak, hogy újabb expedíciót indítson Kínába az ujgurokhoz. Az előző néprajzi kutatás elképesztő eredményekkel tért haza. Egy nagy konferenciát tartottak a kiutazás előtt, médiaszereplők, tudósok, kalandorok, civilek, magyarok és ujgurok... Nem volt elég facilitátora az ő egyesületüknek, ezért engem kértek meg arra, hogy keressünk önkéneteseket a műhelybeszélgetések levezetéséhez. Az egyik trénerképzési folyamatban benne lévő tanítványaim vállalták, hogy önkénteskednek a konferencián, sőt később kiderült, hogy én dolgozom azon a napon, így maximum csak a szupervíziós részre érek oda. Volt mit ventillálniuk. Az alapvetően középiskolás kortárs segítő közeghez hozzászokott segítők, egy olyan csoportban találták magukat, ahol az átlagéletkor biztosan meghaladta a 70 évet és az előző helyzethez hasonlóan mindenki abban hitt, hogy ő a magyar nyelvi eredet kutatás letéteményese, tehát a magyarok : a summérektől, a főníciaiktól, a finnektől, a hunoktól, a mayáktól, az ufóktól, az egyiptomiaktól, és az avaratar bolygó lakóitól származnak. Ráadásul az is kiderült a bemutatkozó kör elején, hogy az elmúlt 50 évben ezek már beszólogattak egymásnak elég sokszor elég alaposan az ezzel foglalkozó tudományos és féltudományos fórumokon, így nem sok esélyt adtak annak, hogy most itt valami termékeny műhelymunka venné kezdetét az eddigi sérelmek leverése helyett.

A posztmodern korban ezek a tudományos és féltudományos és semennyire nem tudományos elméletek egymás alternatívájaként jelnnek meg a pszeudo hívők, azaz a "valamiben hini szeretnék" igényűek számára.

A humanisztikus pszichológiai iskolához kötő mesterünk Honti Laci egyszer elhozta egy tréningre a Buddhista főiskolán tanító fizikus és jógamester Miklós Ervin Olivért, aki a Honti elméletéhez kötött, egy indiai vallási fogalomkészletet és egy magyar nyelvi asszociációt, ami például ebben a Kovács András féle előadásban megemlítésre került. Olyan nagy hatású volt az a tréning, hogy ez például beépült a Kultúrkörös tréningek közé és azóta is él, például a Ve-Gában.

A csoportban részt vett egy magyar nyelvtan tanár is, aki elmondta, hogy a nyelvészek nemigen tudnának végigülni egy nyelvi asszociációkra épülő érveléssel dolgozó modellt, egészen biztosan idegösszeomlást kapnának a felénél. Náluk ez nem része a módszertannak, bármilyen kathartikus elemeket is lehet felépíteni ilyesmire.

Mégis megmaradt ez a tudás annak ellenére, hogy ennek nem tudományos, hanem vallásos sőt a vallásokból kiragadott és személyiségfejlesztő csoportokban eszközként működő vállfajával találkoztunk. Éppen ezért maradt fenn. Fontos és jó eszköz ebből a szempontból.

Voltam olyan tréningen is, ahol kifejezetten olyan autogén tréninget élhettünk végig, ami a dobolással egybekötött meditáció, azaz maga a sámánista révületbe esést gyakoroltatta. Egy dán nő volt a trénerünk és egy korrekt "álom workshop" nevezetű tréningen vehettem részt az irányítása alatt.

Nem szoktam sem dobolással egybekötött "használjuk a bal agyfélteke üzeneteit" eszközzel dolgozni, sem pedig más korábban tanult autogén tréning módszerrel. Viszont gyakori, hogy hajnalban egy kész kép jelenik meg bennem, amit le is szoktam írni itt a blogon akkor melegében. Ezek miatt a tréningek miatt nyitott vagyok a heurisztikus megismerésre. Nekem nem kellenek számok és közgazdasági modellek ahhoz, hogy valóságosnak tételezzek fel valamit.

Nyílván, akinek nincsen ilyen személységfejlesztő élménye, az egyszerűen csak sikítófárszt kap a Kovács András féle táltosok elméleteitől.

Érdekes vonulat, hogy a szélsőjobb történelmi hőskereső orientációja miatt ez az egész akár politikai szinezetet is kaphat. Az ilyen szellemi travik, akik mutatják, hogy hol a határ a kultúra eredeteinek kreatív kutatásában, tényleg elég mély gyökereket fedeznek fel. Ez az általam olvasott cikkben épp ebben a politikai kontextusban merült fel.

Ha valaki mélyebb gyökereket akar felrajzolni nekünk, mint a Táltos, akkor mondja meg, hogy az atlantiszi népet beavató ufókat ki tanította eredetlieg magyarra.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr261712704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása