Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

"Munka alapú társadalom"

2010.01.28. 17:41 :: Saman

Csaba László közgazdász végre használható kifejezést talált a "tudás alapú társadalom" -ra. Egyszerűen "munka alapú társadalomról" beszél.

Azért tetszik nekem ez a kifejezés, mert a mi intézményességtagadó és alacsony humánorientációjú kultúránk mérföldekre van attól, hogy az ember érték tartományban gondolkodjunk. Ez csak az ezzel foglalkozó mozgalmakban megy. A startégiai emberi erőforrás menedzsment totális hiánya mutatja, hogy mennyire nem megy ez nekünk.

Van az "ember eszköz" és az "ember érték" skálán egy közbülső állapot, ahol az "ember -a humanizmus cél". Azzal, hogy ha a tudás alapú társadalom helyett eztán a munka alapú társadalom kifejezést használnánk, azzal rávilágítanánk arra, hogy mindenféle intézményességet meg kellene tisztelnünk, ami a munkával kapcsolatos.

A tudás alapú társadalom, mint gazdasági modell, arról szól, hogy már nem csak a fizikai áru termelés tipusú ügyekre épülő gazdaságra (ipari társadalamak), sőt nem csak a rendszerezett információk termelésére vagy befektetési hozamokra szakosodott megélhetési módokra (információ alapú társadalom), hanem a szemléletformálás-ra (tudás alapú társadalom) is tekinthetünk gazdasági alapként. A klasszikus közgazdaságtan már az információs társadalom megközelítést is szociológiai vajákolásnak tartja, mert az információ nem működik áruként, ha megosztom valakivel, ugyanis megszünk hiánynak lenni... Ez nem az én karmám... gondolkozzanak ezen a közgazdászok... Ami tény az tény. Az olajvállság után csak kiáramlott a munkaerő az iapri termelésből, mint ahogy korábban a mezőgazdaságot is érte ilyen katasztrófa. Valahogy mégis csak összevajákolták a centrumországok a magas foglalkoztatottságot és a szociális védőhálót nem beszélve a magas minimálbérről.

Nálunk elegendő lenne azt a célt kitűzni, hogy egyáltalán a munkalehetőség szentségét próbáluk meg súlyánál kezelni. Ennek az intézményességét próbáljuk meg ne zsákmányszerző vajákolásnak tekinteni. Az ipari társadalom foglalkoztatási szerkezete úgy tudott megváltozni nyugaton, a 73-as olajvállság után, hogy komolyan vették a munkahelyteremtést.

Nálunk a munkahelyterentés annyira lényegtelen semmi, hogy a kormány és a FIDESZ az EU erre a területre megcimkézett évi 1000 miliárd Ft-ját képes mindenféle társadalmi ellenállás nélkül elterelni.

Kultúrálisan ez Afrika. Elképzelhetetlen ezen a földrészen 2004-2014-ben ez történjen egyfolytában egy orszában.

Amikor 2007-ben csináltam egy országos társadlmi vitát a "Munkahelyteremtés" témában, majd amikor 2008-ban egy 400 civil szervezetet integráló "Munkahelyteremtés.hu Programot, akkor mellbe vágott, hogy a sajtó semmit nem volt hajlandó leközölni ezekről. 12 éve volt egy ugyan ilyen társadalmi vita, akkor több mint 100 sajtónk volt. A népszabi pl háromszor hozott le cikket a címlapon anno.

A civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia simán el tudja adni mellesleg full passzív népeknek, hogy a munkahelyteremtés az a "teknősbéka hátrafelé futtatás" egyik tipikus esete. Ezügyben elképesztő a kupleráj. Ha ezen nem tudunk változtatni, akkor csak tovább sülyedünk.

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr241710403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása