Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A visszahívhatóság okozta khaosz

2010.01.02. 12:43 :: Saman

iii felvetette a kommnetjében, hogy ha a hazai közéletben lenne visszahívhatóság, akkor az káoszba taszítaná a közéleti viszonyokat, ezért nem szabad bevezetni.

Korábban már eljutottam arra a gondolatiságra, hogy nálunk tényleg egyfajta kiszámíthatóságot adott az, hogy magas a parlamenti belépési küszöb, nincsen független sajtó, harmatgyengék a civil érdekvédelmi erők és nincsenek független forrásaik, nincsenek kiépült társadalmi tervezési kommunikációs csatornák, amelyen az állampolágri érdekek megjelenhetnek, ezért kialakult a zsákmányszerző civilgyilkos hegemóniák versengésére és szinfalak mögötti együttműködésére épülő korszak. Leéltünk 10-12 évet abban a világban, ami abban hitt, hogy kell két Góliátpárt és az arra épülő váltógazdaság.

A maffiaszerű Góliát pártok azzal a mítosszal győzködik a saját tagságukat a közjótól messze elrugaszkodott sőt kifejezetten életellenes, demokrácia ellenes, biztonság (kiszámíthatóság) ellenes napi tevékenységre, hogy ha az ellenfél miatt kell ezt a tevékenységet folytatniuk.

Kívülről a rendszer megingathatatlannak látszott az elmúlt választásokig, a mítosz működött.

Ezzel szemben az amerikai rendszer arra épül, hogy helyi szinten KELL azt a veszélyt elhárítania a képviselőnek, hogy esetleg helyi csoportok megindítják a visszahívásáról szóló kampányt. Nem takarózhat azzal, hogy a pártmaffiaközpont mit kér tőle szavazás ügyben. Ő van felhatalmazva és Ő felelős. Ő kockázat.

Nálunk a pártmaffiák abban hisznek, hogy nem nő elő a földből egy másik pártmaffia. Csak az létezik és csak az fog létezni az idők végezetéig, amelyikkel meg a szinfalak között hoci-nesze alapon együttműködik.

Ha nálunk bevezetnénk a visszahívhatóságot, az valóban okozhatna olyasmit, mint amikor a "népszavazással be lehet-e szálni utólag a döntéshozatalba" című heuréka leesett az országnak. A Varga Károly féle kutatás éppen azt tartja magyaros döntéshozatali modellnek, hogy a döntéselőkészítésből kirekesztett csoportok, meg szokták fúrni a végrehajtást és újabb az előző döntést jelentős mértékben fölülíró döntést kényszerítenek ki.

Meglehet, hogy tényleg lépten nyomon nekiesnének a helyi képviselőknek, csakhogy nem úgy, ahogy az eddigi politikai tapasztalataink mutatják. A Meggyesy kormánynál alakult ki olyan politikai egyensúly, hogy talán 3 képviselel volt meg a parlamenti többség és hasonló szoros eredmény volt előtte is és utána is. Ezekben a nagyon kiegyensúlyozott helyzetekben tényleg 10-15 választókerület megfordítása borítaná a kormány többséget.

A FIDESZ szokott mindent és bármit elkövetni, hogy ez is be is következzen, bizonyára azt hisszük, hogy ezesetben már rég meg is tette volna.

Csakhogy ez a világkép a Góliátok egymás fölötti kontrolljára épült, amiből a polgár kimarad. Ebben a javaslatban nem az ellenzék az egyetlen kontroll, mert a polgárok kontrollehetőséghez jutnak.

A visszahívhatóságon alapuló rendszer a polgár kezébe adja a felelőséget. Nálunk már az is valami, hogy egyáltalán bevonja a polgárt ebbe a felelőségbe a jelenlegi kirekesztettségből.

Nálunk felépítették a pártok azt a rendszert, amiben semmi esélyed nincs nagy civil érdekképviseletként sem arra, hogy érezhető módon erodáld a pártok kivívott elfogadottságát, ezért a pártok elkezdték elhalt nem létező, nem figyelembe veendő faktornak tekinteni az állampolgári érdekartikulációt. A medve falka nem harcol palotapincsivel.

Lehet, hogy a visszahívhatóságra épülő framework első körben tényleg az "olcsó játék hülye gyerekeknek" -című khaoszt hozná el, mert boldog boldogtalan el tudná indítani a folyamatot, és a kivívott elfogadott. Csakhogy leszálnánk arról a lóról, amin ez a rendszer alapul. Valahogy márpedig le kellene szállnunk.

A nagy pártok (már csak egy van) önkorlátozásában bízni, szerintem nagyobb kockázat, mint ez a khaosz, amitől itt félünk. A FIDESZ kommunikációjában éppen az a hátborzongató, hogy soha sem félt attól, hogy a káosz szinttel szervesen összefüggő elemeket hívjon elő. Sem a politizálásban sem a közélet viszonyainak iránytásában sem a társadalompolitikában semennyire nem érdekli a FIDESZt, hogy esetleg az amit csinál az a káoszt hívja elő. Vagy nincsen erre rálátásuk, vagy nem érdeklő őket, azaz nekik ez nem létező kockázat.

Itt most a Seres Mária vagy az iii féle világkép is megmutatja, hogy a politkai modellek a fejünkben olyanok, hogy csak a kormányerőknek van érdemi részvételi joga. Ez az, amit megfordítana a visszahívhatóságintézmény megjelenése a hazai demokráciában. Nem a maffivezér fölülről történő elfogadottságára épülne a rendszer, hanem valódi kivívott elfogadottságra. A rendszerváltás után, különösen az elmúlt 12 évben kiépült pártmaffia rendszer ezen eleme a káosz vagy maximum a szerep szinthez illeszkedik szerves módon. 

A kivívott elfogadottság a demokráciához szervesen illeszkedő alap.

Alapjaiban demokráciaellenes a jelenlegi "demokrácia kultúránk".

Az is felmerül ebben a vitában, hogy az LMP vagy iii mi mást javasolna megoldásként? Mi a gyógyír, ha nem ez?

Miután befejeztem ezt a cikket, a napi sajtóban az első cikk, amit kinyítottam éppen erről ír. Debreczeni József Orbánról írott könyvében, mintha hasonló diagnózisra épülő akasha krónikát szedett volna össze.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr1001639103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

láz-ár 2010.01.02. 13:54:51

Na látjátok! A kommenteken is látszik, hogy mekkora a demokrácia deficit! Ha valaki ki meri mondani az ,,igazságot" (lehet, hogy csak általa vélt?!), már rögtön azt vizsgáljuk, hogy ki fia borja? Mit akar ez, amikor tudjuk ki volt az apja, meg az anyja?! És így tovább! Van egy barátom, aki pártoktól függetlenül, a kistérségi civil szervezetek ,,támogatásával" akar elindulni az országgyűlési választásokon. Hónapok óta nem alszik, csak meditál, hogy vajon mit rontottunk le, és mikor, és hogyan lehetne demokráciát csinálni? Már előre tudja, hogy mekkora csalódás lesz az eredmény-telenség! De mégis!
A visszahívhatósághoz meg csak annyit, hogy lehet, hogy először káosz lenne. De az is lehet, hogy nem! Még több pénzt adni kampányra? Miből? Mikor jártatok utoljára vidéken? Olyan falvakban, ahol 70 %-os a munkanélküliség?

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.02. 20:50:02

1. Már leírtam IDE: reszvetelidemokracia.blog.hu/2009/12/31/a_don_quijote_demokracia#c8160466
hogy:
A VISSZA-hívás ny-elvileg azt jelenti, hogy CSAK AZOK hívhatnak vissza, AKIK ODA is küldtek...

(gykv. a szavazás titkossága folytán pedig ez olyan JOG lenne, aminek nincs alanya!)

Ha bárki részt vehetne a döntésben, akkor az nem "vissza-", hanem KI-hívás lenne, amelyet minden vesztes fél kezdeményezne az összes lehetséges alkalommal.
Ebben nem is a "káosz" lenne a probléma, hanem a dolog anyagi vonzata, ami AKKOR IS fennállna, ha a végeredmény nemleges (tehát megerősítő) lenne.
Na persze, ahogy a "kaució" híre felröppent (ajánlás helyett) nem csodálkoznék azon sem, ha a "KI-hívókkal" fizettetnék meg az eljárás költségeit (nesze neked "polgári kontroll")

Apropó, ha:
"nincsen független sajtó, harmatgyengék a civil érdekvédelmi erők és nincsenek független forrásaik, nincsenek kiépült társadalmi tervezési kommunikációs csatornák, amelyen az állampolágri érdekek megjelenhetnek"
- akkor mitől is lenne ez "polgári kontroll" a vesztes PÁRT-jelölt(ek) szervezett revans-törekvése helyett?!

Na persze, ha CSAK az eredetileg BE-szavazók hívhatnák VISSZA a rossz választásukat, akkor ez a "revans" fel sem merülhetne...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.02. 20:58:48

Megjegyzem, hogy az IDE frakciójának (listás) képviselői rotációs rendszerben aut-o-matikusan cserélődnének (bent töltött hónapjaik száma = mandátumszámunk * 48 hónap / 172 listahely), pl. 43 képviselő esetén 1-1 év.:)

2010.01.03. 15:06:21

Szeretném megkérdezni, mely országokban létezik a visszahívhatóság intézménye a fejlett országok közül? Hol lehet erről valamilyen leírást találni? Angolul mi a megnevezése? Recall?

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.03. 17:40:17

@1.szolo (B.A.): - apropó "nyelvi" és "recall"

OFF: Az agyamra megy, amikor egy filmben a HÍVÓ fél azzal szakítja meg a beszélgetést, hogy ... VISSZA-hívlak!
(helyesen ugye: újból/újra hívja, hiszen "VISSZA" csak akkor hívhatná, ha AMAZ kezdeményezte volna a beszélgetést)
süti beállítások módosítása