Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Hogy mondanám szépen, hogy civilgyilkos?

2009.12.05. 12:56 :: Saman

Újabb „civilgyilkos” definíciós kísérlet

 
Olyan társadalmi konfliktusokra használom ezt a kifejezést, ahol a konfliktus szereplői behelyezhetők a Hanermas féle életvilág – struktúra / rendszerszemlélet ellentétpárba.
 
A struktúra oldalán lévő személyek államigazgatási jogosítványokkal rendelkeznek, számukra a panaszos fél munkaeszközként jelenik meg a napi gyakorlatban, ezért elvitatják a konfliktusban az emberi jogait. Nem vesznek részt partneri viszonyra épülő párbeszédben, mert a civil panasztevőt nem tartják kompetensnek a saját vagy az általa képviselt csoport problémájának képviseletére. 
 
Szélsőséges esetben a konfliktusban megengedhetőnek tartják a civil probléma felvető fizikai fenyegetését szervezeti mechanizmusok beindításával ilyen módon akadályozzák a probléma megoldását.
 
A jelenséget egyedi konfliktusokban Pál Tamás azonosította be a 80-as évek elején, az általa tartott képzéseken Dzsingisz Kán effektusként emlegette ezt a tünetegyüttest.
 
A FIDESZ kormány hatalomra kerülésével a közélet meghatározó paradigmájává vált, hogy pártokrácia költségvetési eszközök manipulálásával és törvényalkotási manipulációval általában kiirtotta az érdekképviseleti kultúra fejlesztéssel foglalkozó szervezeteket.
 
A civil képviselő intézményt súlyos támadás érte a pártokrácia részéről. Az EU források előkészítése ügyében semmi érdemi felkészülést nem tett a hazai pártokrácia csak azt, hogy megtizedelte a humánfejlesztésekkel foglalkozó civil szférát. Eltakarították az útjukból a független civil szervezeteket.
 
Az egyedi konfliktus kezelési defektus eszkalálódó társadalmi jelenséggé vált, ami mára odáig jutott, hogy az állam arra készül, hogy a hatályos jogszabályok alapján, emberölés vádjával bebörtönözze az egyik hiánypótló szociális szolgáltatás mozgalmi vezetőjét.
 
Nem ő az első olyan mozgalmi vezető, akit egzisztenciálisan ellehetetlenített a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia. Általános érvényű társadalmi méretű konfliktusról van szó, ami az érdekartikuláció terepein zajlik.

 

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr951575689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.