Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Hogy mondanám szépen, hogy civilgyilkos?

2009.12.05. 12:56 :: Saman

Újabb „civilgyilkos” definíciós kísérlet

 
Olyan társadalmi konfliktusokra használom ezt a kifejezést, ahol a konfliktus szereplői behelyezhetők a Hanermas féle életvilág – struktúra / rendszerszemlélet ellentétpárba.
 
A struktúra oldalán lévő személyek államigazgatási jogosítványokkal rendelkeznek, számukra a panaszos fél munkaeszközként jelenik meg a napi gyakorlatban, ezért elvitatják a konfliktusban az emberi jogait. Nem vesznek részt partneri viszonyra épülő párbeszédben, mert a civil panasztevőt nem tartják kompetensnek a saját vagy az általa képviselt csoport problémájának képviseletére. 
 
Szélsőséges esetben a konfliktusban megengedhetőnek tartják a civil probléma felvető fizikai fenyegetését szervezeti mechanizmusok beindításával ilyen módon akadályozzák a probléma megoldását.
 
A jelenséget egyedi konfliktusokban Pál Tamás azonosította be a 80-as évek elején, az általa tartott képzéseken Dzsingisz Kán effektusként emlegette ezt a tünetegyüttest.
 
A FIDESZ kormány hatalomra kerülésével a közélet meghatározó paradigmájává vált, hogy pártokrácia költségvetési eszközök manipulálásával és törvényalkotási manipulációval általában kiirtotta az érdekképviseleti kultúra fejlesztéssel foglalkozó szervezeteket.
 
A civil képviselő intézményt súlyos támadás érte a pártokrácia részéről. Az EU források előkészítése ügyében semmi érdemi felkészülést nem tett a hazai pártokrácia csak azt, hogy megtizedelte a humánfejlesztésekkel foglalkozó civil szférát. Eltakarították az útjukból a független civil szervezeteket.
 
Az egyedi konfliktus kezelési defektus eszkalálódó társadalmi jelenséggé vált, ami mára odáig jutott, hogy az állam arra készül, hogy a hatályos jogszabályok alapján, emberölés vádjával bebörtönözze az egyik hiánypótló szociális szolgáltatás mozgalmi vezetőjét.
 
Nem ő az első olyan mozgalmi vezető, akit egzisztenciálisan ellehetetlenített a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia. Általános érvényű társadalmi méretű konfliktusról van szó, ami az érdekartikuláció terepein zajlik.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr31575689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása