Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A politikus mint életmentő és a halálos virus esete a védőoltással

2009.12.05. 12:53 :: Saman

Az utóbbi 4 hétben szinte folyamatosan vendégeim voltak, így nemigen blogoltam és nem olvastam a napi sajtót sem. Most ismét visszatérek a régi kerékvágásba, sőt még az is lehet, hogy ismét lesz itthon netem, ami azzal járhat hogy akár napi szinten blogolok majd.
 
Közeledünk a választásokhoz így a kedves pártelitek nyilván rengeteg baromságot csinálnak majd a következő hetekben, amiről érdemes elmélázni.
 
Így első blikkre ismét FEDOR cikke mentén ragadok tollat, aki azon zsörtölődött, hogy a FIDESZ szavazók miért nem oltatják magukat a H1N1 vakcinával.
 
A politikai szocializációs herce-hurca ismét olyan mélyen az életvilágban gázol, ahol tényleg ember életek forognak kockán.
 
Az az egyéni kérdés, hogy használom-e önvédelmi eszközként a védőoltást megterheltetett a közélet bizalmatlanságával.
 
Mint, ahogy általában az intézményességtagadó kultúránk diktálja, (nem hihetjük el, hogy a király, király, a rendőr nem rabló, az rovos nem gyilkos, stb.) meg kell kérdőjeleznünk azt is, hogy az oltóanyag vajon oltóanyag-e vagy sem.
 
Mivel a FIDESZ nem lehet biztos abban, hogy megnyeri a választásokat, így kénytelen minden lehetséges ütésfelületen szapulni a kormányt.
 
Egy hatalmas veszély énekelheti ki a FIDESZ szájából a sajtot. Beindul az az agytröszt, ami már kétszer is bebizonyította a közvéleménynek, hogy nekik semmi sem drága a hatalomért.
 
Mivel a választások közeledétvel a FIDESZ szellemi műhelye egyre jobban aktivizálódik majd, így könnyen előfordulhat, hogy a 2/3-os kilátásokból még kormánytöbbség sem lesz.
 
Azt értem, hogy a FIDESZ miért csap le az oltás témára :
 
A politikai közbeszédben elkezdi a két civilgyilkos zsákmányszerző párt ráolvasni az ellenfelére, hogy a másik civilgyilkos zsákmányszerző.

Ember legyen a talpán, aki rendet tesz függetlenként, hogy melyikőjük sárosabb ezügyben. A FIDESZ már megint szűz lett! A FIDESZ hívők minden fórumon hangoztatják, hogy ők már oly régen nem vettek részt a hatalomgyakorlásban, hogy minden ami ránk szakadt az a kormánypártok felelőssége. Ez részben igaz, de alapjaiban sántít ez az érvelés.

A védőoltás kérdésben szokás szerint a FIDESZ kezdte a komédiát.

Több politológiai kérdés is benne van ebben a kampánytémában. Az egyik, hogy miként értessük meg a szavazópolgárokkal, hogy a másik párt civilgyilkos zsákmányszerző logikára szerveződött.
 
Egyrész ezt már egy 3 éves gyerek is fújja, ha egy kicsit is odafigyel a politikára, másrészt azzal mégsem kampányolhatnak, hogy 1998 óta minden közpénzt FIDESZ és MSZP pártlisták alapján osztanak el a szakértői vélemények és bármiféle társadalmi kontroll 120%-os ignorálásával.
 
Amúgy sem divat a tények világában kalandozni, sokkal jobbak az olyan terepek, ahol hiedelmek ereje ütközik egymással.

A másik oldala ennek az éremnek az a posztmodern vajákolás, hogy minden legyen hitbéli kérdés a politikában. Ha a nagyszakállú főmufti asszondja, hogy a zoltás nem is oltás, hanem csak MSZP bussines, akkor az úgy is vala.

Még a Göncz Árpád elnöklése idején hallani lehetett olyanokat, hogy politikus elhatárolódik olyan politikustársaitól, akik vallási kérdésekben, tudományos szakmai kérdésekben olyan vehemenciával igyekeznek politikai álláspontot képviselni, mint az MSZMP KB a korai Kádári időkben, vagy a katolikus egyház a XIII. században.

Ma már ennek viselkedésnek nyoma sincs.

Simán visszaterelték a politikai közbeszéd síkját a premodernre jellemző térbe.

A FIDESZ hívők ezért nem oltatják magukat.

A közegészségügyi vezetők meg nem mernek ilyenkor két nyaklevest leosztani a pártokráciának, egyetlen civil szervezet sem (kivéve FEDOR) kezd el a halott csecsemők víziójával kampányolni... Senki nem aggódik az intézményességekbe vetett bizalmat erodáló közpénzen folyó pusztító tevékenység miatt.

Nem divat nálunk a civil kontroll. Nem szoktuk számonkérni a pártokrácián az ő felelősségüket. Különösen a politikai szocializációs kérdésekben nem igen zajlik már ilyesmi. Kéri Laci már elfáradt, másnak meg amúgy sem adna szót a pártokráciával maffiszerűen összefonódó sajtó.
 
Talán majd a szilveszteri műsorban a parodisták szánnak egy-két poént a témának, vagy a politika szilveszteri műsorában, a választási eredményt kiértékelő háromszor negyven percben megemlítik a krónikások.
 
Talán a rendszerváltás utáni leg groteszkebb állampolgári politikai tiltakozási akciójával állunk szemben.
 
“INKÁBB MEGDÖGLÜNK, DE AKKOR SEM HASZNÁLUNK MSZP-S VÉDŐOLTÁST!”
 
A részvételi demokrácia ismét éteri magasságokba emelkedett kis hazánkban! Köszönjük Viktor! Köszönjük sajtó! Köszönjük közigazgatási és tudományos elitek!
 
Hogy “tükör által homályosan” szemléltessem a témát, had vessem össze egy angliai, az elmúlt 6 hétben lezajló nagy nemzeti méretű mozgosító kampánnyal.
 
Az utcákon és a televízióban a jónép egy része egy szimbolikus piros piapacsot hordott az emlékezés napja előtti hetekben. A háborús hősökre emlékeznek ilyenkor. Ez a kampány arról szólt, hogy hívják haza a hadsereget Afganisztánból. Gyűjtést is szerveztek arra, hogy a felmerülő költségekhez hozzájáruljanak lakossági adakozással.
 
Több önkéntesnél bepróbálkoztam azzal, hogy magyarázza már el nekem, hogy jól értem-e hogy ez egy békedemonstráció és a kormány döntése elleni állampolgári tiltakozási erődemonstárcióval van-e dolgunk.
 
Egységesen minden esetben kategorikusan elzáérkóztak ettől a nézőponttól. Minden esetben elmondták, hogy ők a hadsereg mellett kampányolnak. Segíteni kívánnak a hadseregnek hazakerülni. A családok örülnének ha az apa hazakerülhetne.  Nem kérdőjelezik meg a kormány vagy a hadseregvezetés vagy a NATO döntéseit, nem is kívánnak vitatkozni ezekkel.
 
A királynő országában így adnak hangot az állampolgári tiltakozási akciók keretein belül közügyeknek.
 
Nálunk meg…
 
A leendő miniszerelnök nekiesik még a védőoltásnak is. Ő diktálja a részvételi demokrácia akciókat… és működik.
 
Kiépült a szellemi alapja ennek a barbárságnak, a sajtó remekül muzsikál a történethez.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr361575681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2009.12.05. 14:04:46

Kommenteltem PRAKSZIS blogjába a témával kapcsolatosan. Ő egy kétségbeesett kismama történetét írja le az orvosi felvilágosítással (illetve bizonytalan és elbizonytalanító vitával)kapcsolatban.

Az egész "kivéve a terhesekre és a magzatokra" vonatkozó kitétel rész abból származik, hogy embereken nem lehet kísérleteket végezni. Az ember legközelbbi rokonán, a csimpánzokon szoktak kockázati statisztikai vizsgálatokat elvégezni, de arra a világ összes csimpánza sem lenne elegendő, hogy épp terhes korban is ugyan azt a statisztikailag érzékelhető mintát vegyék a kísérletekhez, amit amúgy...

Ezért megszokott, hogy az orvostudomány és a gyógyszerész szakmák által kontrollált kérdés államigazgatási logika módjára közli a kockázatvállalás ügyben, hogy nem tudja felelős tudós módjára kijelenteni, hogy a kockázati ajánlás sor terhesekre és magzatokra is ugyan úgy vonatkozik, mint a többiekre.

Ebből ered, hogy minden gyógyszer, azaz szinte minden gyógyszer tartalamzza ezt az elhatárolódó kitételt.

Én ezt szervezetszociológiából tanultam.

Ezek szerint az orvosok nemigen vannak erről felvilágosítva, vagy legalábbis egy ilyen esetben úgy tűnik inkább maradnak annál a kényelmes álláspontnál, hogy nincsen felvállalható felelősség.

Mellesleg az orvosszakma megtehetné, hogy ezesetben elvégzi ezt a nagyon drága vizsgálatot, amely feljogosíthatná a világ orvosszakmáját erre a felelősségvállalásra.

Az egész világ retteg az H1N1 eszkalálódásától.

Ez a kétségbeesett kismama nincsen egyedül!
süti beállítások módosítása