Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Gyurcsány és a lobbik

2009.11.13. 14:43 :: Saman

A Zuschlag per tanúvallomása egy kicsit betekintést enged nekünk abba, hogy Gyurcsány újkori politikai karrierjének elején milyen viszonyok uralkodtak a kormányban.

 
Ki kinek a fogja? Kik tarthatják sakkban a döntéshozókat? Milyen eszközökkel? Mi a céljuk?
 
 Érdekes egybeesés az MSZP vezető választásában, hogy Meggyesi és Gyurcsány is kívülállók. Nem az MSZP-n belüli nagy frakció saját jelöltjei, hanem inkább egy olyan kompromisszum eredményei, ami azt az esélyt hozza a súlytalan platformok és a BIT egyensúlyában, hogy "talán kontrollálni fogjuk majd". A kiskirályoknak szükségük van egymásra, de egyikük sem tud kiemelkedni úgy, ahogy Orbán a FIDESZ-ben megkérdőjelezhetetlenül trónként üli az elnöki széket.
 
A döntéshozói hatalom alapvetően azoknak a kezében van, akik szavazati többséget tudnak (majd) összetarhálni szükség esetén. Etekintentben a generációváltáson erősen dolgozó Horn Gyula féle MSZP kinevelt egy 2/3-os többséget magáénak tudó BIT frakciót, ami azonban nemigen tudott transzparens politikai piacon eladható karaktereket kiállítani. A politika így a célok kitűzését nemigen tudja facilitálni, nem maradt más célja, mint a koncon való marakodás.
 
Megmaradtak szürke eminenciás manipulátornak a hatalmi centrumok vezetői. Nem akartak ezek a fiúk semmit megcsinálni. A pártot akarták építgetni a maguk módján. Övék a szavazati többség, a többiek meg téphetik a szájukat! Ezt, azért nem lehet kitenni a placcra választások idején, ezért nagy szükség volt olyan figurákra, akik jól vízionálnak  baloldali szerű szövegeket a párt belső kommunikációs felületei számára éppúgy, mint kifelé.
 
A Halász – Hegyi – Zushlág paktum óta felálló fejlesztéspolitikai gyakorlat úgy osztja el a forrásokat, hogy a két nagypárt listáit használják a szakértői értékelések helyett.
 
A vezetőnek kiállított kívülállók azért nem teljesen függetlenek ettől a rendszertől. Valamilyen alku mégiscsak lezajlik arról, hogy mitől lesz valami irányíthatóság a vízionálók karizmatikus álmodozása és a döntések között.
 
Mind Meggyesinél mind pedig Gyurcsánynál látszik, hogy ez elképesztően halovány erő. Gyakorlatilag semmit nem tudtak eladni a szavazógépezet irányítóinak.
 
Meggyesinek nem is volt mit eladni. Volt olyan, hogy leültette a gyermekszervezeteket és azt mondta, hogy bármit mondanak, azt kormányprogrammá emeli. Még közösen sem találtak beavatkozási kulcsterületeket, vagy nem volt, aki megszavazza.
 
Gyurcsány ezzel szemben sokkal proaktívabb politikai szereplő. Neki rengeteg víziója volt. Például a velejéig elkurvult BIT alapú MSZP (csöppet) korrupció mentesebbé tétele. Számtalanszor nyilvánosan nekiállt ennek a témának, aztán szavaztak.
 
Érdekes kitérő ebben a sorban a Zusclag per. Ebben a perben nyilvánosan bemutatják a politikai elitről készült röntgenfelvételeket. Elmondják, hogy ki volt ez a fiú, honnan vásárolt mobiltelefont, kiktől kapta az ukázokat, kik védték – pátyolgatták az „építő” munkája során.
 
Sajátos módon esélytelen az MSZP-n belül megbirkózni „A” nagy frakció „nagy” embereivel, már azt is kipróbáltuk, hogy a külső nyilvánosság, mint kontroll megtépázza-e a hatalmukat, de sajnos nem. Semennyire nem. Most kombináljuk a törvényességet, mint lehetséges kontrollt a nyilvánosság kontrolltényezővel.
 
A Zuschlág kirakatper valódi célpontja az Újhelyi féle MSZP és Orbán. Gyurcsány egy laza mozdulattal rátolta az Újhelyi csoportra a felelősségeket. A tudósításokban az olvasható, hogy direktben ők adtak utasításokat, mellesleg meg ők adták az államtitkári szint embereit, akik az adott területet vezették. Gyurcsány csak évente ha kétszer összefutott velük. (ezesetben el kell hinnünk, hogy egy pártban ilyen ritkán van elnökségi ülés)
 
Néha az az érzésem, hogy ez a per időzítetten a választások idejére ketyegő időzített bomba.
 
Orbán főzte ezt a kását, Zuschlág már ennek a modellnek a megszületésekor / kiteljesedésekor ismertté vált arról, hogy ő volt az érdekkijáró az MSZP oldalon. Egyetlen lépés, és az lesz az újságírók kedvenc gumicsontja, hogy miért ezeknek a pártlobbiknak a játékszere minden ebben az országban.
 
A Zuschlág per könnyen válhat olyan befokhagymázott kihegyezett fakeresztté, ami Orbán szívében landol.
 
Ő volt az első vámpír, ő engedett zöld utat a kendőzetlenül zsákmányszerző politikai mentalitásnak. Mára nem tudnak egyetlen olyan pénzügyi kérdést is érintő politikai döntést felmutatni, ami ne ebben a keretrendszerben születne. Akár hová nyúlunk, bármilyen közismertté vagy hírhedtté vált botrányt szedünk elő, sőt ha később vizsgálódni támad kedve valakinek és bármilyen forráselosztási kérdéshez hozzányúl, 99%-os találati aránnyal fogja megtapasztalni ezt a jelenséget. MSZP-s és FIDESZ-es bárókkal.
 
A pártmaffia oda küldte az emberét, és az életvilágra semmilyen mértékben nem érzékeny módon bevasalta a sápot.
 
Mi lett a valódi ifjúsági szervezetekkel? Kit érdekel? Létezik olyan újságíró, aki felteszi ezt a kérdést? Nem. Mind kurva lett. Egytől egyig. Valamelyik civil szervezetnek fontos ez?
 
Létezik olyan liberálideológus, aki felkapja a fejét arra, hogy szisztematikus irtó hadjáratot szervez a politikai elit a független állampolgári önszerveződések ellen?
 
Kell a demokráciánknak a polgár?
 
Érték a civil aktivitás?
 
Kell a civil kontroll, vagy ez tényleg annyira elhagyható ügy, ahogy Újhelyiék gondolják?

 

 

2 komment

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr911522576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

láz-ár 2009.11.13. 20:57:55

2001-ben én is pályázatbíráló voltam az ISM-nél. (akkor még így hjvták). A 2. kör után rájöttem, hogy én vagyok s függyönyrojton a légypiszok, és nem kértem több ,,munkát"
Na milyen kormány volt akkor? Hétvégén volt országos egy civil rendezvényünk, 2 napos. Az egyik barátom azt mondta az a különbség a két párt között, hogy a MSZP előre megmondja, hogy kinek és mennyit kell nyerni, a FIDESZ meg bírálat után nyújtja be a listát. ,,Csuszi" előtt és után, nem fog változni semmi! A férjem azt szokta mondani: nem érünk rá rendszert váltani, mert tojik a tyúk, Győzike van a TV-ben stb..

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2009.11.14. 14:46:57

Tetszik ez a "tojik a tyúk", bár lassan már elopják az utolsó élő tyúkot is a faluban... Akkor majd lesz rendszerváltás? Vagy ahhoz Győzikét is szabadságra kellene küldeni egy kicsit?
süti beállítások módosítása