Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Pittbuldemokrácia

2009.11.05. 18:28 :: Saman

Gyurcsány visszatért.

 
Elővette az Orbán Viktor féle sikerkönyv receptet, nyakon öntötte a Lendvai Ildikó féle házi készítésű szósszal és megnyitotta a kampányt.
 
Orbán már egészen nagymesteri fokon űzi a másik démonizálása című körítést, így hát most az MSZP is azzal nyit, hogy itt bizony óriási maffiavilág következik Orbán hatalomra kerülésével.
 
Mellesleg ezzel a dumával már kétszer sikerült kiénekelni Orbán szájából a sajtot. Már kétszer tűnt félelmetesebb ördögfattyának Orbán. Ehhez persze nem sokat kellett minősíteni Orbánt, egyszerűen magától olyan. A Torgyán féle demagóg fröcsögés, ami a rendszerváltó pártok antikommunista érzelemvilágát hordószónoki „magasságokba” emelte, Orbán tevékenysége folytán vált a politikai fősodor részévé. Úgy tűnik ezen a választásokon 3 patologikus politikai szocializációs üzenetrendszer fog egymásra licitálva arról győzködni bennünket, hogy azért érdemes őt választani, mert a többi egészen nyilvánvalóan sültbolond.    
 
Mindkét pártnak arra épül a kulcsüzenete, hogy a másik egy nemzetrontó, hazaáruló, népnyúzó, a jövőt megsemmisítő sehonnai. Az új belépő JOBBIK-nak nem is kell ezt sokat bizonygatnia. Megteszik ezt helyette szélsőjobboldali stílusban a „nagyok”.
 
A Gyurcsányi kiszerelésben ez úgy hangzik, hogy a demokrácia utolsó védőbástyája az MSZP. A rendszerváltás nagy társadalmi szerződését rúgja fel az, aki büdös bunkó Orbánra szavaz.
 
Mindkét levitézlett főideológus abban a köntösben tünteti fel magát, hogy az übernormális, a kimért hangú. Önmagát tekinti mércének, és azt várja a közönségétől, hogy elfogadva ezt a képet ez automatikusan váltsa ki azt a reakciót, hogy a másik ettől leértékeltetik.
 
Mivel párbeszéd nemigen divat erre felé, senki nem kérdezi meg tőle, hogy az elmúlt 7 évben ugyan hol lett védelmezve az a demokrácia? Hol tettek ők bármit is a rendszerváltás nagy társadalmi szerződése kiteljesedése érdekében?
 
Számomra szembeötlő, hogy ők minimum annyira tevőlegesen részt vettek a demokrácia kilúgozásában és a modernizációs kudarcért minimum akkora felelősség terheli őket, mint Orbán csapatát.  Semmiféle erkölcsi alapjuk nincs arra, hogy önmagukat a demokrácia védelmezője köntösben tüntessék fel!
 
Vélhetően eddig egy fokkal hitelesebbnek tűnhetett a kommunikációjuk, az előző két választásokon, mert nem mentek bele ennyire alpári minősítgetésekbe. Csakhogy ennek immár vége. Úgy tűnik a kétpólusú rendszer utolsó választásán egy óvodás színvonalú köpködésre épülő választási küzdelemnek leszünk szemtanúi.
 
Meglehet, hogy kétnaponta halljuk majd, hogy „hazaáruló!” „maffiózó!” stb.stb.stb.

 

 

4 komment

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr331503105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

láz-ár 2009.11.06. 13:13:14

Kedves Sámán!
Akkor szerinted is most lenne itt az ideje az alulról jövő kezdeményezések támogatásának? Nincs alaternatívája a két nagy pártnak. Az elmúlt 2 szoci ciklus alatt ,,csak" a JOBBIK építkezett. Miért nem építkezik az LMP? Ha valóban civil, miért nemtudja magához vonzani a civileket?
Naponta kérdezik tőlem az emberek, hogy miért menjenek el választani? Kiből válasszanak? A korruptból, vagy a mégkorruptabból? Én, nemzeti keresztény ember a Jobbiknak szurkolok! Remélem jó sok gesztenyét kikapar nekik a polizikai maffia. Csakúgy hullanak a szekrényekből a csontvázak, pedig megpróbálják Őket jó mélyre ásni! Legalább ennyi vívmánya van a 20 éves ,,demokráciának" álcázott democsokráciának!

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2009.11.07. 16:24:48

Én még ennél is kiábrándultabb vagyok. Még a JOBBIK-nak is tudnék szurkolni, hogy valaki kezdje már el valóban a korrupció ellenes harcot.

EHhez a JOBBIK-nak domesztikália kellene önmagát. Az a benyomásom, hogy eeknek a munkáknak még nem álltak neki.

Sem annak, hogy valódi korrupció ellenes harcra felkészüljenek, sem annak, hogy valódi konstruktív mezeti identitás minta jöjjön ki a kezük alól, mint politikai szocializációs teljesítmény.

Márpedig már ott vannak a parlamant küszöbén. Ebből a perspektívából kezd érthetetlenné válni, hogy miért nincs sürgés -forgás ezen a területen.

Írtam is korábban cikket az új pártok felelősségéről. Az LMP-ben sem látok semmilyen érdemi rákészülést arra, hogy mit tennének mint ellenzék, vagy később mint kormányerő.

láz-ár 2009.11.08. 12:45:34

Na látod! Ezért van, hogy kb. annyi szavópolgár nem akar elmenni szavazni, mint aki igen! A Mi válsztókerületünkben mikor megtudták az emberek, hogy kik a két nagypárt jelöltjei, köptek egyet! Szó szerint! Igen, jól látod a másik oldalt is, nem sikerült eddig sem a Jobbiknak, sem az LMP-nek karakteres ,,arcokat" megjeleníteni. A Jobbiknak van néhány arca a felsővezetésben, de ez nem elég! Hol van a vidék? A vidéki emberek azt várják, hogy élljon már ki valaki, aki hiteles, és azt mondja, hogy innenetől elég! Nálunk a politikai maffia ,,csúcsarjáratása" folyik! Miközben hónapok óta este 9-10-ig dolgozom a cigány tudatformáló programokon, több alkalommal akarták rámtörni az ablakot, és 20 cm szeget vertek a parkoló autóm kerekébe! Mitől, kitől is félnek EZEK? Félemelmetes ,,ellenség" vagyok nő létemre a 65 kg súlyommal? Vagy az igaz szó kimondása, esetleg a cselekedeim félelemkeltőek?

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.13. 21:23:50

@láz-ár: "az alulról jövő kezdeményezés" titulus mindig megmosolyogtat. Főleg, amikor a felülről hívó Központ minősíti annak a szervezetét...
Az első ilyen "álulról" jövesztés a "Polgári Körök" volt, amikor fentről kiadták az ukázt, hogy tessenek szervezni a "szabadság kis köreit", mégpedig azért, hogy "mozduljanak, ha majd mozdulni kell" - értsd: a Központ (ott "PK-ök Országos Koordinátora") utasítására.

A Google is "köpi" rendesen a találatokat az "alulról szerveződő" kérésre a Jobbiktól a "Civil Mozgalom" párton át egészen a MEBal-ig.
Minden esetben a PK-szisztéma működött.
Minden esetben összeült pár agyas alapító, kidolgozták az alapelveket (12-24 pontot), bejegyeztették a pártjukat, MAJD nyakukba vették az országot (1-9-en) és próbáltak ezekre az ELV-ekre maguk alá TÁRS-akat, tagságot toborozni.
Ezután - jobbik esetben:) - "tisztújításon" szavaztatták meg magukat a friss társulat vezetőivé.
Lehet, hogy bennem van a hiba, de ez engem inka egy "franchise"-hálózatra emlékeztet.
Amúgy semmi bajom ezzel a FELÜLRŐL építkezéssel, csak egyedül az, hogy "alulról építkező"-nek hazudják...

Azért persze az is csúcs, amit a napokban a Fidesz művelt, hogy pár napon belül 3 komplett helyi alapszervét radírozta ki (felülről)! Nyilván rögtön épített is helyettük 1-1 kezesebbet - persze szigorúan csak "alulról".

Még egy IDEvágó (építész) gondolat egy szakasszonytól:
- egy régebbi vitában érvelt úgy S.M. - amikor azt firtatták, hogy miért nem lehet tudni, hogy MIRE FEL is építik ("alulról"!;) a CM-et -, hogy: AZÉRT, mert először az ALAPOT szokás építeni és nem a tetőt...
Hm... csak azt nem árulta el nekik, hogy a tető TERVRAJZA már részletesen (az utolsó kis csavarig!) ismert kell legyen, mielőtt az alapon az első kapavágást megtennék.
süti beállítások módosítása