Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A cigányok fasizmusa indok lehet-e arra, hogy én is fasiszta legyek?

2009.10.16. 12:18 :: Saman

 

Felhívott egy barátom és felolvasta a jobb oldali napi sajtóból, hogy milyen rasszista fenyegetés hangzott el Olaszliszkán egy cigány asszony szájából.
 
Megkérdezte, hogy mit szólok ehhez.
 
Gondolom arra számított, hogy ez már nekem is sok és most én is átfordulok a cigányellenesek széles táborába, hiszen itt kollektíve a magyaroknak vizionálták be azt a háborús képet, hogy itt mi húznánk a rövidebbet.
 
Paradox hatás képpen, elsőként most próbáljuk meg komolyan venni ezt, tekintsük hadüzenetnek, és játszunk el a gondolattal, hogy - mint ahogy a tegnap előtti cikkemben erre rákérdeztem, - tényleg kitör egy polgárháború a cigányok és a magyarok között.
 
Racionálisan szemlélve a fenyegetést, bárki egy percig is komolyan tudja gondolni, hogy annak olyan kimenetele lenne, mint amit a cigányasszony felvázolt?
 
Nem először találkoztam a cigány rasszizmus ilyen megnyilvánulásával. Középiskolás koromban egy táborban levetítettek nekünk egy filmet vitaindítónak, ahol szociográfiai céllal felvettek egy interjút egy oláh cigányasszonnyal, aki nyíltan beszélt arról, hogy nem tartja életre valónak a magyarokat, kifejezetten hisz a cigány felsőbbrendűségben. Legalább is az oláh cigány felsőbbrendűségben.
 
Tiszavasvári a szülőfalum. Nyaranta ott fociztam a telepi gyerekekkel a libalegelőn. A keresztapám volt az utcabizalmi a telep mögötti részen a tanácsi rendszerben, mert mind a magyarokkal mind a cigányokkal jó viszonyban voltunk. Mivel személyesen ismerek sokféle cigány élethelyzetből jött romát, ezt az eldurvult faji alapú erőszakot kereső hangulatkeltést inkább a rendszerváltás utáni sőt az ezredforduló utáni helyzetnek tudom be. Most a mi politikusaink szeretnek a cigánykártyával játszani, nem beszélve a sajtóról. Jó kis gumicsont a népnek!
 
Itt már nem arról van szó, hogy „mindenki egy kicsikét fasiszta” – mint ahogy ezt egy Pesten is sokat játszott amerikai musicalban poénként elsütötték. Nálunk nem kicsit! Nálunk ez nem olyan poénos! Lehet hogy az USA kultúrájában ez egy kis társadalom kritikai fricska, mert ők sok mindenen túl vannak már toleranciát építő kultúraformálás területén, de ezek szerint nem teljesen elégedettek. Mi ezt a munkát valami miatt nem tudjuk elkezdeni!
 
Egyszer volt egy nemzetközi skin head találkozó Budapesten. A bemutatkozó kör a nagyjából a következőképpen nézett ki.
 
Magyarok: Mi utáljuk a cigányokat, a zsidókat és a buzikat és a kommunistákat.
Szlovákok: „Mi utáljuk a cigányokat és magyarokat.”
Románok: „Mi utáljuk a magyarokat és a cigányokat.”
Szerbek: „Mi utáljuk a magyarokat és a cigányokat.”
Osztrákok: „Mi utáljuk a magyarokat és a lengyeleket.”
 
Miért hisszük azt, hogy más népekben nem ugyan az a 90%-os többségű idegengyűlölet fortyog, mint amit nálunk megpróbálnak egyes őrültek (vagy talán a társadalom 90%-áról beszélek?) elfogadottá, hétköznapi viseletté tenni? Mellesleg ha „ez legyen a fő trend”, akkor a cigányok pontosan kit is kezdjenek el gyűlölni? Önmagukat?
 
Nem vagyok hajlandó egy percig sem azon agyalni, hogy mekkora a cigányság körében ez a fajta magyargyűlölet, amit itt a sajtó véres kardként körbe hordoz. Nem tartom fontos és releváns kérdésnek mindaddig, amíg nem érdekli a többségi társadalmat a cigányság kirekesztettsége, kilátástalan szegénysége. Sőt általában a falusiak szociális helyzete!
 
Egyrészt nem vagyok annyira megijedve az ilyen beszédtől, mert az ilyesmit feleannyira sem kell komolyan venni a cigányok szájából, mint ha azt a magyarok mondják, vagy bármilyen fenyegető kommunikációval teszik. A magyar kultúrában a fenyegetés ténylegesen fenyegetésnek számít. Ha én megkínálok valakit azzal, hogy még agresszívebb leszek vele, az számíthat arra, hogy ténylegesen eldurvul a viszony. A cigányok sokkal könnyebben elkezdenek fenyegetőzni. Ez náluk más kontextusú kérdés, és sokkal hétköznapibb eszköz. Ez egy komoly interkulturális konfliktusforrás, mert az ilyen esetekben mi a saját kultúránk szerint dekódoljuk azt, ami tőlük jön.
 
Nem hiszem, hogy az olaszliszkai cigányasszony valamifajta cigány Jan Dark lenne és mint hadsereg főparancsnok, épp most látta volna itt az idejét annak, hogy hadat üzenjen a magyarságnak.
 
Látszik az eredeti konfliktusból, hogy nekünk magyaroknak itt a szimbólumok fontosak. Az olaszliszkai lincselés áldozatának a családi házát tüzifának nézi valaki. Nem tetszik neki a feljelentés ezügyben, és beígéri, hogy itt bizony törvényen kívüli állapotok következnek.
 
Számomra elég világos, hogy itt egy olyan mélyszegénységről van szó, ami tényleg addig lát el, hogy be tud-e gyújtani ma este rendesen. Számukra a szimbólumok nem biztos, hogy úgy szimbólumok ahogy nekünk, a törvények nem biztos, hogy úgy törvények. Valószínűleg aki elkezdi felszedni annak a háznak a kerítését, az nem foglalkozik azzal, hogy mekkora sajtóvisszhangja lesz ennek, hányszor jön majd emiatt a Gárda felvonulni és hogyan hat ez a cigányok elfogadottságára.
 
Nem azt mondom ezzel, hogy had lopjanak és had fenyegetőzzenek, vagy vízionáljanak cigány – magyar polgárháborút, ezeket őrültségnek tartom. Ha a törvény rasszizmus vádjával és terrorista fenyegetés vádjával elítéli ezt az asszonyt, azt magam is helyeslem.
 
De akkor miért nem ítéljük el a Farizeusokat? Azokat, akik a Parlamentben vagy a papi szószékről és újságok címlapjain, - nem a cigányasszony szociális hátteréből indulva - szítanak rasszista indulatokat?
 
Mellesleg miért hagyjuk ezt a mélyszegénységet ekkora méreteket ölteni?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr351453960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása