Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Legyen vége a képmutatásnak?

2009.10.14. 14:10 :: Saman

Hack Péter SZDSZ frontember civil oldalról érkezett kapányfinanszírozásról szóló rötvénytervezet mellett érvel a pártok által megfogalmazott törvényekkel szemben.

Véletlenül nem ártalmas ez a civil javaslatnak? Hack Péter évtizedekig foltozgatta az e körül szabályokat, a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia kénye kedve szerint. A kommentekben Victus ezt össze is szedte egy csokorba:

Tisztázzunk valamit.

Ez a rendszer Hack Péter rendszere. Nem én találtam ki ezt a rendszert, hanem - többi eszmetársával együtt - Hack Péter "találta ki. Még 1990-ben, amikor is a parlament alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottságának titkára volt.
Az általa kitalált rendszert Hack Péter tovább finomította 1994–1998 között, a parlament alkotmány- és igazságügyi bizottságának elnökeként. Sőt, lássunk csodát, Hack Péter ezt a rendszer-cizellálást folytatta 1998 és 2002 között a jogi és közbiztonsági kabinet vezetőjeként is.

Ezek után ő akar hiteles arca lenni egy olyan fordulatnak, amelyben egyszer csak vége lesz a képmutatásnak?

Akkor mi az a képmutatás?

Mellesleg én a kampányfinanszírozásra nem fognám rá a pártokrácia elkurvulását. Ennél sokkal mélyebb kultúrális háttere van annak, hogy miért lehet ekkora bohózat a hazai demokrciából.

Meg is foglamaztam ezt ebben a kommentben:

A kampányfinanszírozás csak a jéghegy csúcsa. A pártok elmaffiásodását már nem lehet egy ilyen törvénnyel visszafordítani.

Ezek már olyan szervezeti kultúrák, amelyekben  nincsenek ez ellen ható belső demokratikus kontrollok.

Nem a kivívott legitimitás az alapja annak, hogy ki a jó a közszereplő, hanem a maffia szerű becsontosodott hatlami központok fölülről történő legitimitása. 

Az már egészen fehér holló számba megy, ha valaki valami közjó ügyben kardoskodik a közéletben, ráadásul a teljes környezete azaz a politikustársai és a választópolgárai gyanakvással veszik körül. 

Óvakodj a görögtől, ha ajándékot hoz is. 

Ez a két törvényjavaslat is tisztán annak a kifejezése, hogy a levitézlett MSZP és a FIDESZ, akik 11 éve ezt a civigyilkos zsákmányszerző modellt működtetik az új belépők megjelenése elleni törvényt szeretnének hozni. 

Eszük ágában nincs közbeszéd nyilvánossága előtt vitába bonyolódni a civilekkel arról, hogy a demokrácia kereteit hogyan lehetne olyanná átalakítani, hogy a rendszerváltás kori célkitűzéseknek megfeleljen.

 Ezek a keretek ugyanis kirekesztő elemeket adtak a parlamenti pártok kezébe. Élnek is vele.

 A fejlesztéspolitiákában 10 éve működtetik azt a rendszert, hogy egy MSZP-s és egy FIDESZ-es pártlista alapján osztják el a közpénzeket. Ezzel a politikafüggetlen civilek és a tudományos discurzus független szereplői kipusztultak.

 Ez az ország stratégiai pontotn történő tönkretétele volt, mert más országok a fokozatosan csökkenő ipari termelés csökkenő munkaerő igénye miatt a tudásintenzív humánszolgáltatások területen végeznek munkahelyteremtést.

 Ez félig gazdasági félig civil azaz III. szektort érintő fejlesztéseket jelent. Nálunk ez a zsákmányszerző civilgyilkos pártokrácia fő vadászterülete.

 

Hack Péter úr része ennek a nomenklatúráak, ezért is hanyagolja a civileket amikor a korrupció áldozatairól beszél. Csak a gazdasági beszállítókat tartja a korrupció áldozatának.

 Márpedig a gazdasági leszakadás egy kultúrális szakítás a nyugati fejlődésmodellel.

 Ez a maffia ellenérdekelt a tudás alapú társadalom jellegű fejlpődés területén, és mélyreható pusztítást végzett ezügyben a végeken.

 Én mint a Részvételi Demokráca Hálózat elnöke igyekszem dokumentálni ezt a folyamatot.

 Összefoglalva tehát: ha esetleg eljutnánk odáig, hogy lenne átlátható kampányfinanszírozás, akkor is csak a felszint kapargatjuk. Véleményem szerint ezzel nem oldanánk meg semmit! Ugyan olyan maffiaszerű civilgyilkos zsákmányszerző viselkedése lenne a pártoknak.

 Sokal átfogóbb demokrácia reformról vagy ennél gyökeresebb változásról kellene közbeszédet, értelmes társadalmi vitát folytatni.

 Akár civil – civil közegben.

 Én magam mindíg igyekszem felszóllalni azokban az esetkben, amikor a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia a leigázott, megszállt civil szférában „báránybőrbe” bújva igyekszik eladni az érdekeit.

 

Mint ezesetben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr101449673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása