Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Interpelláció tervezet a parlament kisebbségi, emberjogi és civil ügyekkel foglalkozó bizottságnak Ékes Ilona címzettnek

2009.08.31. 17:13 :: Saman

Interpellációs kérdésekként a következő kérdéseket kellene feltenni egy közmeghallgatás keretében Ékes Ilonának.

 

             I.      Ön szerint mi az eredeti küldetése a parlament kisebbségi, emberjogi és civil ügyekkel foglalkozó parlamenti bizottságnak? Kisebbség elleni érzelmi hangulatkeltésnek tartja-e a megnyilatkozását?

 

          II.      Ön szerint, az Ön által támadott „meleg méltóság menet”-nek van-e köze kisebbségi kérdésekhez? Például mi lehet az oka annak, hogy civilizált kultúrákban az emberek 30- 40 – 60 %-a ismer személyesen meleg, leszbikus, bisexuális, tarnsznemű embert, ám hazánkban 8% alatti azoknak a száma, akik személyesen ismernek valakit e kisebbség tagjai közül?

 

       III.      Ön szerint az Ön által támadott „meleg méltóság menet”-nek van-e köze emberjogi  kérdésekhez? Ön szerint van-e joga például a skinhedeknek vagy bármilyen más szubkultúrához tartozó civil és pártokráciából származó csoportnak fizikailag megtámadni az LMBT felvonulást? Van-e joga civil szervezeteknek vagy pártnak vagy magánembernek álcázott kisebbségi, emberjogi, és civil ügyekkel foglalkozó bizottsági tagoknak korlátozni az LMBT közösség ilyen jellegű politikai tiltakozási akcióját? Mi a véleménye emberjogi aktivistaként például a JOBBIK tavalyi „fotózzuk le őket” ellenkampányáról?

 

       IV.      Ön szerint az Ön által támadott „meleg méltóság menet”-nek van-e köze civil  kérdésekhez? Ön szerint mi az oka annak, hogy a 2007-es Pride honlapján 47 civil csoport található, mint támogató, a tavalyinál pedig 3? Ön szerint mi az oka annak, hogy 2007-es Pride 12 fizikailag megtámadott áldozata között 12 civil és 0 darab politikus volt, a 2008-as Pride fizikailag megtámadott áldozatai között 2 darab politikus és 0 civil áldozat van?

 

          V.      Amikor magánemberként megnyilvánult az ügyben, akkor kitől kapott mandátumot arra, hogy nyilatkozzon, és mekkora lehet ennek a mandátumnak a súlya?

 

       VI.      Egyeztetett-e a FIDESZ frakcióval, vagy a frakció tagjaival arról, hogy mit nyilatkozzon?

 

    VII.      Mi az oka annak, hogy a sajtóviszhangja az ön nyilatkozatának messze meghaladja minden más magánember a kérdésben kifejtett véleményét? Vissza élt-e a képviselői mandátumával, visszaélt-e a civil, kisebbségi, és emberjogi ügyekkel foglalkozó bizottsági tagságával akkor, amikor civil, emberjogi, és kisebbségi szempontból erőteljesen kifogásolható magánvéleményét a nyilvánosság elé terjesztette?

 

 VIII.      Ön szerint összefügg-e a közéleti szereplők, különösen a politikusok szokatlanul alacsony bizalmi indexe azzal, hogy egyes politikusok mandátum nélkül, az artikulált közérdeket, jelen esetben az érintettek szándékát teljes mértékben ignorálva, a saját véleményüket a civil csoportok sajtómegjelenését megszégyenítő mennyiségben jelenítik meg a sajtóban?

 

       IX.      Amennyiben bebizonyosodna, hogy a hazai politikai rendszerben a bukott képviselőket nem lehet civil politikai tiltakozási akció nyomására visszahívni, eléri-e, hogy az Ön pártja egységesen lemondjon a képviselői mandátumáról 30 napon belül azért, mert súlyos demokrácia elleni sérelem érte a hazai demokráciát az Ön megnyilatkozása nyomán?

 

2 komment · 1 trackback

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr771351171

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Coming out 2009.09.02. 13:12:42

A világ talán legnagyobb kisebbségéhez tartozom. A Föld lakosságának kb. 10%-a mindig is ilyen volt, és mindig is ilyen lesz. Másságunk genetikai eredetű, egyszerűen így születtünk. Nem csak emberek lehetnek olyan mint én, megfigyelhető ez jelenség az ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

láz-ár 2009.09.01. 10:05:00

Nem tudom, ezek szerint még mindig nem fogja fel a magyar társadalom nagy része, hogy Magyarországon polgárháborús helyzet van. Ennek a helyzetnek az okozója, a 2002 óta regnáló kormány. A szélsőséges, neoliberális gazdaságpolitika, a szociális háló, az egészségügy, az oktatás ,,reformja", már nem 3, hanem lassan 6 millió koldus országává züllesztette az országot. Ebben a pattanásig feszült helyzetben nem a meleg felvonulás kellene hogy legyen a közbeszéd tárgya.
Kedves Sámán! A fejlett ,,Nyugatról" szemlélve a hazai eseményeket, lehet, hogy ,,másnak" látszanak a dolgok, mint amilyenek valójában. A ,meleg" felvonulás itt most része az egyes társadalmi csoportok közötti feszültség keltésnek. Terelés! És ebben a politikusoknak van a legnagyobb ,,sara". Egyébként a vidéki társadalom 99 %-a elitéli a felvonulást, és bosszantja, hogy erről szól a közbeszéd. Az, hogy még a Magyar Parlament is erről tartson interpellációt?... Szerintem ez nem része a kisebbségi és etnikai kérdéseknek. Igaz, azzal nem is foglalkozik senki. Sem balról, sem jobbról.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2009.09.01. 15:06:27

Kedves Laz-ar!

Ez a felvonulas a 15. asszem. Nem most talaltak ki, de az utobbi 2 valoban abba a kontextusba kerult, ami a polgarhaboru, azaz tarsadalmi csoportok kozotti fizikai harc. Az utcai randarilorzasban nagy gyakorlatra szert tett csoportok itt elvileg maguk mogott erezhetik a tobbseget.

Eppen ezert erdekes, hogy felhasznalja-e a politika ezt a kisebbseg - tobbseg szembenallast, vagy europai modon kezeli a kerdest.

Egyenlore sajnos iskolapelda az intezmenyessegtagado mentalitasra a politika szereplese.

Nagyon nem europai, amikor a civil, emberjogi, kisebbsegi bizottsagi tagok szoszoloi lesznek a skinhedek akaratanak.

Meg akkor sem az, ha ezzel a nagytobbseg hallgatolagosan egyetert, vagy akar meg is szavazna adott esetben, jo, jo sokfajta kisebbsegnek lehetnek jogai, de a ciganyoknak ne ugy, a melegeknek ne igy, a skinheadeknek meg amugy.

Eppen az a cikk celja, hogy a teljes demokracia deficit kerdes megjelenjen ebben az interpellacioban. Az az utolso kerdes, hogy vagy legyen visszahivhato kepviseloi intezmeny, vagy ilyenkor valljak egymasert a feleloseget a politikusok.

Sunyi modon kikerulik az olyan helyzeteket, amikor szamot kell adniuk, de azert vannak torvenyes keretek, remelem hogy mizottsagi kereteken belul elhangzik ez vagy hasonlo interpellacio Ekes Ilona fele.
süti beállítások módosítása