Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Hogy mondanád szépen, hogy civilgyilkos?

2009.08.01. 13:25 :: Saman


A blogomban eposzi jelzőként használom, hogy civilgyilkos zsákmányszerző a pártokráciánk. A zsákmányszerző egyszerűen egy amerikai szerzőcsoport predátor fogalmának tükör fordítása, de civilgyilkos saját ötlet. 
 

Lassan el kell fogadnom, hogy ez így annyira radikális megfogalmazás, hogy sokakat visszatarthat attól, hogy komolyan vegyenek, vagy hivatkozzanak a blogra. Néha nyugodt hangulatban teljesen szalonképes szöveg alakul egy-egy cikkben, de amint ezt észreveszem azonnal jön egy olyan mondat, amiben szerepelnie kell a civilgyilkos zsákmányszerző jelzőnek. 
 

Olyan ez mint egy pecsétgyűrű. 
 

Ma azon golndolkodtam, hogy lehetne-e kifejezőbb szót találni erre. 
 

Arra kérem az olvasóimat, hogy vegyenek részt egy definíció kereső ötletelésben és adjanak tippeket arra, hogy milyen rokon fogalmak, vagy jó  képies leírások adhatók erre a kérdésre. 
 

Ma hajnalban arra ébredtem, hogy három egyszerű mondatban meg tudom fogalmazni, hogy mi számomra a civilgyilkos jelentése, induljunk ki abból, hogy erre e jelenségre keresünk új megfogalmazást.  
 

A definíció így hangzik: 
 

  1. A pártokrácia a III. szektor esküdt ellensége.  A civilgyilkos pártokrácia azt jelenti, hogy a rendszerváltáskor politikai hatalomra került új elit esküdt ellenségévé vált az állampolgári önszerveződéseknek, azaz a döntés előkészítésekből kiszorítja a független civil szervezeteket, meggátolva ezzel az érdemi társadalmi párbeszédet. Az 1998 utáni időszakban kimutatható Civil Szervezeteket Támogató Országgyűlési Bizottság tevékenységében és az NCA forráselosztó mechanizmusaiban, hogy a politikai elit kiirtotta a politika független szervezetek jelentős erőit. Sem az érdekképvisleteket sem a hiánypótló szociális szolgáltatások kiépítőit nem kezeli értékén, sőt kontraszelekítv hatást fej ki, pereferálja a teheteségtelenek érvényesülését ezeken a területeken.

 

  1. A pártokrácia az életvilág iránt semmilyen szociális érzékenységet nem mutat, kirekesztő és elleséges az elesettekkel. A saját túlhatalmának építése érdekében sosem nagy ár nekik a tömegek elszegényedése érdekében tenni. A rendszerváltáskor kitűzött célokat, azaz a jóléti társadalom modelljét, a nyugaton tapasztalható nyílt és integráló szabad piacot, és döntések fölött kiépülő társadalmi kontrollokat működtető demokráciát nem építettük ki annak érdekében, hogy a pártokrácia korrupciós törekvései korlátlanul érvényesülhessenek.

 
 

  1. A pártokrácia beszüntette az arról folyó társadalmi diskurzust, hogy a rendszerváltás szocializációs kihívás lesz az ország számára. A téma érinthetetlenné vált ebben a közegben. Mesterem, Almási István gyakran hangoztatta 87 -89 –es képzéseken, hogy a demokrácia abban fog különbözni a diktatúrától, hogy „részt vehetünk saját sorsunk alakításában”. Ez az, ami nem következett be. Nem tudunk részt venni a saját sorsunk alakításában, mert a részvételi demokráciának esküdt ellensége a pártokrácia és a hazai kultúra sem támogatja a közéletben és a szervezetek megújulásában való részvételt. Kapcsolódik Pál Tamás életművének nagy tétele is, amely szerint a problémák kimondásának szankcionálása lenevel a kezdeményezésekről. Kapcsolódik Korom Pali közösségfejlesztő modelljének alapköve is, amely szerint a védekező jellegű közöny a legfőbb akadálya annak, hogy élő, alkotó közösségek épüljenek a környezetünkben.

 

Elkezdem a definíciós kísérletet, keresek egy - két új szót a civilgyilkos helyett és leírom, hogy hol fedi ezt a jelentést és hol rosszabb kép mint a civilgyilkos. 
 

NEOKÁDÁRISTA 
 

Használhatnám a civilgyilkos helyett, hogy neokádárista pártokrácia. Ezesetben történelmi gyökereket rajzolnék a fogalomhoz és valahogy kapna egy olyan hangsúlyt a fogalom, hogy nem sikerült megújulnunk, tovább visszük a régi reflexeket. 
 

Ez nem igazán tetszik, mert szerintem ezt mi csináltuk. Örököltük is, de ez a saját tehetetlenségünk. Nem Kádár csinálta a diktatúrát, hanem bennünk él ez a modell. Nincsen már Kádár és nincsen már szocialista rendszer, de továbbra is olyan politikusok kellenek nekünk, akik meggyaláznak és kifosztanak. Ha nekiállunk tiltakozni ez ellen, az emancipációnak nincsen tömegbázisa. 
 

Lelki jobbágyság 
 

Ezt Jókai Annától hallottam egy FIDESZ nagygyűlésen. Azért tetszik a megfogalmazás, mert egy az egyben megjeleníti Pál Tamástól származó alattvaló - állampolgár fogalompár közötti feszültséget.

Ugyanakkor azt egészen gusztustalannak tartom, hogy az a FIDESZ, aki feltalálta és minden erejét latba vetve tevékenyen megszervezte a civilgyilkos rendszer működtetéséhez szükséges forráselosztási kultúrát és demokrácia ellenes sajtó bojkottot, azaz egy olyan rendszert kiépülésének felelősségét, amelyben a polgárintézmény nem kaphat szót a nyilvánosság előtt, egyszerűen rátolja ezt az emberekre. Ilyesmit érzek a „Lehet más a politika” megfogalmazásban is. 
 

Jobban szeretem ennek a kettős képnek a politikusi felelősségét hangoztatni bár közösségfejlesztőként mindig azt kérdezem - tanítom, hogy helyileg hogyan tudjuk átlépni ezt a korlátot. 
 

Egyszer tengeri malacot próbáltunk eladni a PECSA bolhapiac előtt és elmentem pisilni a kisebbik lányommal, mire visszajöttem elmesélte a nagyobbik lányom, hogy egy hajléktalan odajött, felvette a farmer dzsekimet és elvitte. Nem mert rászólni és erre számított a tolvaj is.  
 

Ilyen az, amikor a pártelit a közéletről gondolkodik. Nem a kirabolt a felelős, hanem a tolvaj.  
 

Megölelgettem a lányomat, felajánlotta, hogy a „tengeri malac vállalkozásukból” fél év alatt összerakott zsebpénzükből vesz nekem egy másik dzsekit. Mondtam neki, hogy hagyja a csudába a dzsekti és csak azzal foglalkoztam, hogy vélhetően fél, mint egy olyan áldozat, aki átélt egy fizikai támadást fényes nappal az utcán.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr321281389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hülyetojás 2009.08.04. 13:48:48

Igazán szerény Vagy, hogy fölösleges belső függőségeinktől terhelt (endopendens...?) társadalmunk csupán egyik szimptómájára keresel szalonképes kifejezést. Ha jól értem egy - szerintem - emergens (sem előre, sem a részletekből nem kalkulálható) jelenséget szeretnél megnevezni, mégpedig oly módon, hogy abból süssön, hogy választói asszisztenciával, de alapvetően a politikai (?) elitet terhelő felelősséggel alakult ki.

A civilgyilkos, zsákmányszerző pártokrácia helyett nehéz lesz kifejezőbbet találni és blogban ez teljesen szalonképes. Én nem szoktam emiatt aggódni, amikor hivatkozlak.
Egyedül a "gyilkos" nem fedi a valóságot - már ha szó szerint tekintjük. Ez ugyanis egy olyan többségi szoftmaffia, amely a bűnelkövetésben nem lép át bizonyos határt. (Legalábbis komoly paranoia és konspirációs hajlam kell ahhoz, hogy nemkívánatos személyek eltávolítására ezt a módszert, mint bevetett eszközt feltételezzük.)

Szerintem civilgyilkos helyett elég lenne valami civil-XYZ, ahol XYZ helyébe egy kevésbé szélsőséges, de akár másik krmiminalisztikai jelző behelyettesíthető.

Baku
süti beállítások módosítása