Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Tényleg a kampányfinanszírozás a korrució fő eredője?

2009.07.12. 18:26 :: Saman

"Lassan már felhördülés sincs, amikor ilyen botrányt tárul a nyilvánosság elé. Nyílt titok, köztudomású tény: az állami-önkormányzati pénzek jelentős hányada párt- és kampánykasszákat, illetve politikusi magánzsebeket dagaszt. "

A hvg.hu-n olvastam egy cikket a fóti eset kapcsán a parlamenti pártok már már intézményesnek mondható lopásáról.

Már régen mérgelődöm azon, hogy pusztán kampányfinanszírozási kérdésről beszélnek, mert ez nem az.

Ugyan ezekkel a kampányszabályokkal is volt normális kampány.

Igaz, hogy jóval csendesebb volt. Nem volt polgárháborús hangulata.

Kevéske óriásplakáton és némi legális helyekre ragasztott plakáton értesülhettünk a hazai pártok teljesen mosopór ízű üzeneteiről. Azon a választásokon, még A3-as nyomtatott szövegeken jelentek meg olyan jellegű üzenek, amelyek mocskolták a másik oldalt. Akkor még nem tehették mellé a párt hivatalos arculati elemeit.

Akkor egy olyan párt került ezzel kormányra, aki előtte majdnem kiesett a parlamentből.

Ezek szerint kis pártként korrekt kampánnyal is lehet hatalomba kerülni, ha szimpatikus az ember.

A polgárhöborús retorika arra kellett, hogy ez a duális rendszer felépüljön és fügefalevélként védje a forráselosztási nagykoalíciót. Te is lophatsz ha engedsz engem is lopni. Ez működik 10 éve a Zushlag - Hegyi - Halász paktum óta.   

Csakhogy ezzel nem elégedett meg a mi kisbékánk! Tehén akart lenni! Fujta-fujta magát rendületlenül!

Ez a hatalom éhség hozta el azt a korszakot, ami a korrupció eszkalálódásának és a populizmus eszkalálódásának korszakaként jellemezhető!

1998 utántól természetes a pártok, pontosabban a FIDESZ és az MSZP - SZDSZ illegális redisztribuciója.

Semmi esélye annak, hogy ezek önkorlátozásal kigyógyulnak ebből.

Ameddig ezek hatalmon lesznek, addíg ez a korszak tartani fog. Semmi gátlás nem volt bennük, amikor elkezdték szekértáborokba kényszeríteni a sajtóorgánumokat és az állami megrendelésekből is élő vállalkozói szférát. Megszállták a civil társadalmat is, kiirtották a politikafüggetlen állampolgári önszerveződéseket.

Az új pártok elvileg hozhatnak új korszakot, amennyiben lényegesnek tartják a régiek korrupciót támogató gyakorlatának megszakítását. 

 

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr811242149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása