Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Segítség az újságíróknak

2009.07.11. 18:17 :: Saman

Az újságíró hölgynek elmondtam, hogy számos cikk van a blogon a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia kirekesztő mechanimuzasiról, mert azon túl, hogy fogalmat talál néhány cikk, azon túl az esetpéldákkal igyekszem alátámasztani, hogy a gyakorlatban hogyan néz ez ki.

Nincs túl nehéz dolgom, mert egy-egy pályázati kiírást elég elovasni, vagy egyszerűen szóba állni azokkal, akik az állampolgári önszerveződések életét élik, máris  komoly tényanyag gyűlik össze az elméleti foglamak megalapozásához vagy az érdekképviseleti munkához.  

Az egyik demokrácia deficit előadásom végén összefoglaltam, hogy mik a forrás elosztó rendszer legfontosabb kirekesztő mechanizmusai.  

Pénzáramlás szabályozása


Az NFT esetén a kormány azt a barbatrükköt alkalmazta, hogy az NFT II. tervezésekor a civilek által is támogatott, és az EU által is erőltetett humánfejlesztésekkel tarkított anyagot vitte ki egyeztetésre, de ezek jelentős megnyirbálásával hozta haza.

Minden érdekes a kormánynak, ami beruházás. Bármilyen homokdombra épített híd megér 30 milliárdokat, míg a humán fejlesztések a nem fontos, nem sürgős kategóriába tartoznak.

Ez a kormánynál és az önkormányzatoknál egyaránt így van.

Ezzel okozott a rendszerváltás utáni elit akkora károkat a kultúrában, hogy hosszú idő lesz innen talpra állni.

 

Belépési küszöbökkel való manipuláció

Az EU forrásokhoz akkora önrész kell, akár csak likvidforrásként, ami politikafüggetlen civilnek akkor sincsen a zsebébe, ha az ő alapítója maga a Soros Alapítvány.

Az NCA is egy olyan förmedvény, amelyhez csak a túlélők pályázhattak. A civilgyilkos támogatási kultúra 3 -4 évig tizedelte a nagypártoktól távolságot tartó szervezeteket, majd amikor ezek kipusztultak, akkor jött az NCA azzal a mechanizmussal, hogy frissen bejegyzett szervezet vagy olyan szervezet, amely tavaly nem kapott támogatást ne is adjon be pályázatot. Nem célcsoport.

Pályázati feltételek manipulálása

A Netrekész pályázatnál volt teljesen nyilvánvaló, hogy az informatikai kultúra fejlesztésén dolgozó civil szolgáltatókat kész a kormány kizárt szektorrá minősíteni az informatikai kultúra fejlesztés tevékenység finanszírozásánál.

Azt nem írták, hogy csak a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia sógornői pályázzanak, de a teleházakat kiiktatták azzal, hogy amennyiben szövetségek tagjai, abban az esetben döntsék el, hogy a 400 tag közül melyikük fog pályázni.

A civilek pályázatainak fizikai kigyomlálása

Az adományozási gyakorlat hazai florclorjának része, hogy azzal érvénytelenítenek pályázatokat, hogy kitépnek belőle egy oldalt és elfelejtenek hiánypótlásról felszóllítani. Nekünk is volt olyan pályázatunk, ahol azzal az elképesztő hazugsággal álltak elő, hogy a lemezen beadott anyag adószáma nem volt olvasható az emirben.

A pártokrácia nem beadott pályázatainak támogatása a civilekével szemben

Az EQUAL program elbírálásában dolgozó szakértők mondták, hogy olyanok is kaptak EQUAL forrást, akik két kockásfüzet lappal jelentek meg a beadási határidő után. Olyan is kapott, aki az 5 értékelési szempont szerint alkalmatlan programot adott be. Mivel ez volt az egyik legnagyobb EU projekt költségvetés, így a pártokrácia ezzel kezdte a humánfejlesztési források megszállását.

 Körül kellene nézni az összes közösségfejlesztési - munkahelyteremtési forráselosztás körül.

Nagyon lényeges ugyanis, hogy megtanuljunk tervezni, problémákat megoldani a közéleti térben.

Had ragadjak ki néhányat az 54-féle EU forrásból finanszírozott munkahelyteremtéshez kötődő humánszolgáltatás hálózat körzül, ezek életvilágát feltétlenül a nyilvánosság figyelmébe ajánlom:

  • EQUAL - foglalkoztatási kísérleti fejlesztések
  • szociális szövetkezet
  • foglalkoztatási paktumok
  • LEADER - helyi forráselosztó mechanimus a hátrányos helyzetű térségek számára

Újságíróként nincsen könnyű dolgunk, mert nem egyszerű történetről van szó. Ebben a blogban is ugrálok az esetpéldák, a szektorszintű problémák vagy a kultúrában relő korlátok között.

Nagy lassan ki kellene mozdulni az újságoknak abból a melankoliából, hogy mivel nem egyszerű a történet ezért nem hajlandóak semmit kommunikálni erről az életvilágról. 

Kampányszerűen, cikksorozatokkal lépésről lépésre be kellene mutatni ezeknek a szféráknak a világát.

Hagyni kellene a társadalomnak, hogy belelásson az állampolgári önszerveződések világába, az EU fejlesztések világába.

 

 

 

Utóirat:

Természetesen az újságíró hölgy még arra sem vette a fáradtságot, hogy látszólag túllegyünk a kapcsolatfelvételen. Felhívtam angliából, hogy megadjam neki a amil címemet, de semmi reakció nem volt erre.

Nem értem magam így utólag, hogy a szűkös szabdság időmből miért szántam rá egy órát. A legjobb barátommal azt az egy estét tudtam beszélgetésre szánni, este 8-ig tartottam tréninget valamelyik pártkezdeménynek és eközben képes voltam egy órát arról beszéni, hogy a blogban felvetett esetpéldák és fogalom kísérletek miért és hogyan használhatók a sajtómunkában.

Kár volt. Sajnálom azt az egy órát. 

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr41240655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása