Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Én sütöm a békát, Te sütöd a szalonnát

2009.07.05. 07:11 :: Saman

A Kaláka Program első műhelymunkáján 4 prezentációt tartottam és 4 másik előadó is fellépett.

Végre talákoztam a gyermszegénység elleni stratégia pilot programjával, ami a Szécsény téréségben működő gazdaságfejlesztési  - közösségfejlesztési MTA program. A 2 -3 éve futó fejlesztés most lép abba a fázisba, hogy másik 10 térségben is elkezdik elindítani.

Az MTA szerepe az ebben a programban, hogy azt a szociális terepmunkát - közösségfejlesztő munkát vezeti, amiket a mi mozgalmaink is végeztek az elmult 20 évben.

Az a faramuci helyzet állt elő, hogy az én perezntációimban és más közösségfejlesztők prezentációban elmondjuk a terepmunka tapasztalatok mellet azt, amit a tudományos szférának kellene összerakni, az MTA meg elkezdi a közösségfejlesztő terepmunka tapasztalatait közzétenni.

Az a különbség az általunk végzett közösségfejlesztő terepmunka és az MTA által végzett közösségfejlesztő terepmunka között, hogy mi ebbe anyagilag belerokkantunk (ezt mostmár több generációra visszamenőleg mondhatom), míg ők meg megint 30 évre tele vannak megrendelésekkel.

Az MTA munkatársa szociális szövetkezet vezetőként mutatkozott be, de maga a szövetkezeti tevékenység szerves része a gyermekszegénység stratégiának.

Mi nem végezhetünk közösségfejlesztő terepmunkát az országban, úgy tűnik a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia az NCA kollégiumoktól kezdve az Eu forrás elosztó sturktúrákig nyilván feketelistán tartja a szervezeteinket.

Felmerül a kérdés, hogy eztán esetleg Phd utáni tudományos fokozatok kellenek a terepmunkához?

Az is elég érdekes szerepzavar, hogy a sok-sok zavaros anyagi körülmények között zajló terepmunka között elég szép tudományos fogalmi készletet raktunk össze és terjesztettünk az altruista tudásmegosztás számos csatornáján, míg az MTA láthatóan nemigen bíbelődik azzal, hogy az elmélet és a gyakorlat közötti összefüggésekben tisztuljon már a kép.

Valójában az a helyzet, hogy az MTA, a források jelenlétét biztosítja ezesetben, ami persze szakmai munkával is kiegészül. Az MTA forráshiányt azzal kompenzálják, hogy végrehajtóként vesznek részt ebben a programban. Nincs szó arról, hogy bevonjanak hazai szellmi - módszertani irányzatokat, nincsen ezeknek semmiféle versenye. Ha végignézzük a hazai egyteemi tananyagokat, az a természetes a hazai tudomány számára, hogy nem sok foglama van arról, hogy egyáltalán mik volnának ezek. 

Nem lehet azonban civil közösségfejlesztő terepmunkákkal összevetni ezt a teljesítményt, mert ritka az a közösségfejlesztő szolgáltató szervezet, amely tartósan forrásokat tud biztosítani a tevékenységéhez.

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr941227357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása