Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

"Csak őrülteknek!" NCA elszámolás

2009.06.30. 12:52 :: Saman

Tavaly nem tünt fel nekem, hogy az NCA EPER nevezetű elektronikus rendszere mekkora isten csapás a szerencsétlen civileknek, ugyanis annyi pénzt nyertünk, amiből a könyvelő számlájának egy részét tudtuk csak kifizetni.

Egyetlen számlával nem volt nehéz elszámolni.

Most viszont van 4 havi minimálbér, az adórendszer járulékaival meg bankköltség, ami 300-400 Ft-os tételekből áll, meg kb. 10 irodaszer számla. Meg a könyvelő számlájának szintén egy része.

Az elektronikus adatfelvétel úgy kezdődik, hogy minden számláról felrögzítünk 8-10 adatot. A dátumot háromszor, a szállító adószámától kezdve a címe minden egyes részletét külön sorokba. Ezt csináltam egy napig.

Utánna mindezt be kell sorolni a pályázat rublikáiba. A könyvelő díja az szolgáltatás, a Cd az irodaszer stb. Elkezdtem stoperrel mérni, hogy mennyi idő egy bizonylat hozzárendelése. Hét és 10 perc minden egyes tranzakció.

A 10. bizonylatnál elkezdte azt a rendszer, hogy a 6. perben kidob. Így a rögzítési idő 15-19 percre nő. A bér adói - járulékai és a banköltség miatt kb 60 tételem van.

Az eredetileg rendesen elköltött 60 tételből kigyomláltam 34-et,  így 26 tételnél sikerült összekapcsolni, hogy a pénzügyi bizonylat melyik pályázati kategóriába tartozik. 20 óra munkába került a renszerezett információt rögzíteni az EPER nevezetű rendszerbe. Ha több pénzt nyerünk, vagy több programunk lenne, akkor úgy jártam volna mint az a szervezet, amely segített nekem beadni a beszámolót. Nekik 4 pályázatuk van, és mivel csak az utolsó 3 napon kezdtek rögzíteni, így 2 olyan mértékben van félbehagyva, hogy lehetetlen rögzíteni. Ki lehet számolni, hogy ha 10 perc adat kapcsolás, akkor egy 60 tételből álló beszámoló 600 perc. Ezt emeli, ha 13 perc fölé nő a rögzítési idő és az is, hogy rendszeresen kidob a rendszer.

Több napos munka egy olyan méretű támogatásnak az elszámolása, amely nem haladja meg az egy hónapos bérkeretet.

Rabszolga érzés civil szervezetben dolgozni.Az információs társadalom - technológiai lehetőségei hazánkban azt jelentik, hogy az állam jogot formál magának arra, hogy ilyesmivel nyomorítsa meg az állampolgári önszerveződések életét. Azt azért jelzem, hogy ez az elektronikus átláthatóság, amit önkéntesek ezrei adnak az államnak, az semmilyen átláthatóságot nem teremt nekünk.

Az állam tud turkálni a számláim dátumain és adószámain. Nemoda István arról beszélt 2 éve a Civiliádán, hogy összekötik a bíróság, az NCA és az APEH rendszereket.

Svédországban egy SMS-ben elkérhetem a szomszédom adóbevallását!

Ennek, ami itt van semmi köze nincs az átláthatósághoz.

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr71217671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása