Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Múlt idézés – nekromant politikai mainstream

2009.06.17. 19:56 :: Saman

Egész Európát sokként érte, hogy az EP választások a szélsőjobb sikeres előretörésével járt.

 
A hazai politikai térkép is jelentősen átalakult, sok politológus a lengyel modell kialakulását jósolja, ahol a jobb közép és a szélsőjobb harca vált meghatározóvá a politikai palettán.
 
Mostanában beleolvastam a Konzervatórium fiatal jobboldali szerzőinek írásaiba, ahol érvelnek a konzervatív értékek mellett, vagy bőszen boxolják a szocialista és liberális homokzsákot.
 
Azon kezdtem el gondolkodni, hogy „a vissza a régit!” lelki igény mögött mi lehet.
 
Az számomra egyértelmű, hogy itt valami letűnt aranykor nyomait keressük, mert nem vagyunk hajlandóak szembesülni azzal, hogy mit is kellene tenni valójában.
 
Nem igazán része a közbeszédnek semmilyen progresszív jövőkép. Nem merül fel, hogy mi a tüzes isten nyila lehet az a jóléti társadalmi modell, vagy a tudás alapú társadalom, vagy a fenntartható fejlődés új gazdasága.
 
Ehelyett bármerre nézünk, hangos kántálás hallatszik azügyben, hogy melyik ideológia fénykora is volt az aranykor valójában.
 
Vajon a szocializmus? Vagy a fasizmus? Vagy a Horthy féle félig piaci félig patriarchátus rezsim? Esetleg lovas nomád életmód?
 
Ha Orbán Viktor lennék, akkor most megkérdezném, hogy ezek a dakota lovak nem túl öregek? Ezek tudnák előre vinni az ország szekerét?
 
Ugyanakkor a globalizmus oldaláról vs. lokális (akár közösségi) nézőpontból érthető, hogy miért jönnek felfelé a lokalitás mellett kardoskodó, akár a fejlődés ellen érvelő, tisztán agresszív „maradjon minden a régi!” – akár a társadalmi tervezés berekesztését sürgető szellemi áramlatok.
 
A globalizmus további lépése egy hatalmas béka ugyanis.
 
Ronda is, és szaga is van. Nem lehet megfőzni, csak azt tudjuk, hogy ha nem nyeljük le, akkor csak nagyobb lesz!
 
A „vissza a nemzeti önellátó keretekhez” – nosztalgia nem akar még több nemzetközi terhet a lokalitások nyakába varrni.
 
Nem akarja azt a világot, amely a teljes bolygó ökológiai fenntarthatósága érdekében olyan regulákkal áll elő, amely a teljes bolygó lakosainak szociális biztonságára alapozva elkezdené lebontani a majdnem 400 éve fennálló centrum – periféria viszonyokat.
 
Sokan a 73-as olajvállság miatt az energiahordozók végessége felől közelítik meg azt, hogy milyen is legyen majd az a másik új rendszer. De ez a vállság piaci korlátok megtapasztalása volt. Nincsen már lehetőség olyan újabb és újabb zéró összegű játszmák kiépítésére, ahol valaki sokat nyer azon, hogy sokan vesztenek egy kicsit.
Kína és India kialakította a saját belső információs társadalom termékeit, tudás társadalom ügyben is versenyképesek. Úgy csinálnak mint a centrum országok fénykorukban. Többet eladnak, mint amennyit vesznek.
 
Az indiai városi lakosság hatalmas sokasága keresi a kenyerét informatikusként vagy médiamunkásként.
 
A technikai modernizáció meglehet, hogy elkezd nem fontossá válni. Van már elég ketyere a háztartásokban, az autót meglehet, hogy nem fogják olyan gyakran lecserélni, ha a vállság elhúzódik.
 
Ahhoz, hogy a hiánypótló humánszolgáltatások, a fenntartható fejlődés szemlélet kialakítása, vagy a környezetvédelem komoly munkaerőt szívjon fel, ahhoz előfeltétel a nagyobb diszkrecionális jövedelemmel rendelkező polgár és az ezügyben tudatos állam. Nemzeti és nemzetközi szinten is. Nem elég, ha néhány országban készen van az ehhez szükséges intézmény rendszer, az a kérdés, hogy mikor terjed ez el mindenütt.
 
Ezt a békát nem szeretnénk lenyelni.
 
Az angolok egyből kifelé fordultak a vállság láttán, és igyekeznek nemzetközi szinten elindítani valamit.
 
Azonban az EU mint valós, az „emberekben élő integrálódási igény” – című kudarc mutatja, hogy ezt a lépést nem lehet meglépni anélkül, ha az emberek nincsenek meggyőződve ennek a szükségességéről.
 
Habermas arról beszélt, hogy a politikusok ideológus érdekcsoportokká váltak. Teljesen elszakadt egymástól az EU ügyben dolgozó politikusi gondolatvilág és a hétköznapi ember.
 
A hétköznapi ember sohasem gondolkodott azokról a témákról, amelyeket Pl. Habermas is javasolt: „milyen legyen az EU külpolitikája, hogyan lehet építeni mindenütt a jóléti társadalmi modellt”, stb..
 
Ez a választás arról szólt, hogy a lokalitásunkból időnként kiemelkedve gondolkodnunk kellene a globális kérdésekről.
 
Ha elkezdődik ilyesmi, akkor részt kellene venni ebben.
 
Nem elég az érdeksérelmeink mentén megszervezni az önvédelmünket, látnunk kellene, hogy tudunk-e úgy hatni a világra, hogy az unokáinknak is élhető környezetet teremtsünk. Nemcsak fizikai környezetről beszélek. Társadalmi – kulturális környezetről is.
 
Nehéz ennek a zöld gondolatvilágnak utat törnie, hiszen mindenki csak azon siránkozik, hogy a régi jól bevált rendszerek közül melyiket szeretné leginkább viszont látni!
 
Márpedig "kétszer nem léphetünk ugyan abba a folyóba"!

3 komment

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr21191848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

imretokyo 2009.06.18. 20:38:19

Saman!

Rss feedjeim kozott van a blogod mar egy jó ideje. És meg kell, hogy mondjam, hogy mindig várom a következő irásodat. Mivel engem leginkább az internet lehetőségei érdekellnek, nem irnád meg, egyszer hogy hogyan tartod magad naprakészen? Mely blogokat olvasod, hogyan tudsz képben maradni a hazai helyzettel kapcsolatban külföldről, stb.
Tehát, hogy mit nézegetsz, mikor meló után leülsz a gép elé és megnyitod a böngésződet.
Más: mesélnél a Részvételi Demokrácia Hálózatának honlapjáról? Nekem úgy tünik nem változik rajta semmi. Csak nem egy személyben állsz mögötte?
Szóval csak ennyi. Becsüllek a kitartásodért, és élvezem az internet adta lehetőséget, hogy egy olyan ember gondolataimat olvashatom, akit hasonló dolgok foglalkoztatnak mint engem. Ezt 10 évvel ezelött még nem tehettem volna. Ezért izgat ez az internet dolog.

imretokyo 2009.06.18. 20:41:45

Bocs,még valami. Csak kiváncsi vagyok, hogy mennyien olvassák a blogodat. Nincs valamilyen adatod róla, hogy mennyien látogatnak naponta átlagosan. Google analytics vagy hasonló.

láz-ár 2009.06.19. 10:06:00

Kedves Sámán! Ráadásul Te ezeket az eredményeket önkéntes munkában fillér nélkül érted el, amig a ,,politika független??" Közösségfejlesztők Egyesülete jelenleg is több millió Ft támogatással tart képzések részvételi demokrácia fejlesztés témakörben Kunbábonyban! Bár annak az ,,eredményei" lehet, hogy titkosak, mert én sehol nem olvastam még róla. De az is lehet, hogy rossz helyen kerestem!!!
süti beállítások módosítása