Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

"Mi lesz velünk 2013 után?"

2009.05.28. 11:45 :: Saman

A "tudtad?" blogban Slanger a következő kérdést tette fel:

"Az Európai Uniós támogatásoknak köszönhetően, 2007-2013 között, több ezer milliárd forint (ha jól tudom kb. 33 milliárd Euró) érkezik hazánkba fejlesztésekre, felzárkóztatásra. A pályázati pénzek elosztásakor természetesen egy csomó indokolatlan beruházás is támogatásra kerül (völgyhíd, 4-es metró stb.), melyek kivitelezésekor a befektető, mintegy fejőstehenet kezeli az EU-t. Nincsenek kidolgozva megfelelően a pályázati feltételek, nem a hatékonyság a fő cél. A pályázatok körül dübörög a korrupció.

 
Abban szinte biztos vagyok, hogy az Uniós pénzek jó része maszek zsebekben eltűnik (túlárazás, körbeszámlázás stb.), nem pedig a fejlesztési célok megvalósítását szolgálják. Annak ellenére, hogy már 2007-től folyósítják ezt a temérdek pénzmennyiséget, nagy csodák még nem történtek Magyarországon. Abban pedig egészen biztos vagyok, hogy 2013-ig szintén nem fognak. Csak azt nem tudom, hogy mi lesz velünk 2013 után. Belegondolt már ebbe valaki?
 
Mert akkor el fogják zárni a csapokat, és akkor már, mint egy felzárkózott, felfejlesztett országnak, magunkról kell gondoskodnunk. Néhány év múlva, elkezdenek az eu-s pénzből készült utak, völgyhidak, 4-es metrók amortizálódni, és mindre költeni kell majd. Pénzük viszont majdnem biztos, hogy nem lesz. Miből lenne?
 
Sajnos a 2013 utáni időszakról nagyon nagy a csend, pedig mindjárt itt van. Ez vajon azért van, mert vezetőink megint altatnak bennünket, vagy egyszerűen ők sem tudják, merre hány méter?"

 

Ez nagyon jó kérdés.

Én közösségfejlesztőként azzal foglalkoztam, hogy az EU jövőképekhez civil lakossági fórumokon - projekt tervező tréningeken az állampolgári önszerveződések (értsd: egyesületek - alapítványok) tervező - értékelő munkáját segítsem. Emiatt folyamatosan szemmel tartom a forráselosztási rendszert is.

Van egy olyan weboldalunk, a munkahelyteremtes.hu, ahol össze is gyűjtöttük azt az 54 féle főként EU forrásból működő munkahelyteremtéshez kötődő szolgáltató hálózatot, ami ezügyben 2004 óta létrejött. A projekt a szociális és munkaügyi területen működő szolgáltató szervezeteket segítette abban, hogy tudjanak gyorsan tájékozódni a fejlesztő szolgáltatások hazai dzsungelében.

Erre a tapasztalati körre építve nekem az a véleményem, hogy az EU ezeknek a forrásoknak a 20-80%-át vissza fogja követelni.

Én alig látok normális fejlesztő munkát. Leckeként bármikor beszélnek a hazai fejlesztéspolitika alakítói arról, hogy kell a humán területek fejlesztésére költeni, de amit a gyakorlatban ezügyben művelnek, az több mint infantilis.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr871148606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása