Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Társadalmi vitaanyag a fenntartható fejlődés megértéséhez

2009.04.07. 15:27 :: Saman

 

Fenntartható fejlődés? Merre a kiút?
 
(Civitas vitaköri anyag mérlegelő vitához)
 
Történeti háttér:
 
A rendszerváltás utáni években a Joint Eastern European Center for Demokratic Edukation and Governance olyan civil vezetőknek és pedagógusoknak szóló tréningeket tartott, amelyeken egy társadalmi tervezés módszert, egy fórum technikát oktattak.
 
A Syracuse University-n kifejlesztett civil technika lényege, hogy egy adott társadalmi kérdésről három vagy négy megoldási javaslatot vetünk fel, majd ezek vitája után arra kérjük a csoportot, hogy találjon saját megoldást a kérdésre, tegyen javaslatokat, összegezze a legjobb felvetéseket, megközelítéseket. Ez a módszer gyorsan terjedt azokban a mozgalmakban, amelyek fontosnak tartották, hogy a közbeszédbe bevonjanak polgárokat, napirendre tűzzünk és megbeszéljük közös dolgainkat, a közügyeket.
 
1998-ban a „Fiatalok első lakáshoz jutása” témában tartottunk országos fórum sorozatot. A kampány alatt senki sem hitt abban, hogy a politika meghallja a problémafelvetéseket és változás lesz ebben a kérdésben. A fórumsorozat javaslatai nagy részben beépültek a lakáspolitikai döntésekbe. Azóta ismét van elérhető lakáshitel. Érdemes volt egyszerű polgároknak, fiataloknak és idősebbeknek, építőipari vállalkozóknak, bankoknak és állami hivatalnokoknak két-három órát rászánni e társadalmi kérdés megvitatására. A kampánynak több mint 100 sajtómegjelenése volt, ami részben köszönhető Göncz Árpád köztársasági elnök Úr fővédnökségének is.
 
2008-ban a „Munkahelyteremtés” témában tartottunk szintén 20 fórumból álló társadalmi vitát.
 
Célunk, hogy a sort a fenntartható fejlődés témájával folytassuk, ezért javaslatot teszek arra, hogy mely három alternatíva köré fűzve kezdjünk el beszélni a kérdésről.
 
Szeretném, ha sokféle társadalmi csoport napirendre tűzné a témát. Az eddigi hagyományokhoz hűen kistelepülésen élők ugyan úgy bevonódnának a kampányba, mint megyeszékhelyen, vagy fővárosban élők. A zöld mozgalmak civil szervezetei ugyan úgy mint más NGO-k. A munkahelyteremtés téma feldolgozása során külön figyelmet szenteltünk a cigány egyesületek véleményének, kíváncsi vagyok, erről a témáról mi lenne például cigány közösségek véleménye.
 
Nyilvános felhívásban keressük meg a helyi fórumok összehívására kész koordinátorokat, szervezzünk forrást és vitavezetőket a kampányhoz, és a fórumsorozatban született felvetésekről értesítsük a sajtót.
 
A három alternatíva javaslat:
 
  1. A jelenlegi kapitalista világrend nyilvánvalóan vezet a környezeti összeomláshoz. Valamilyen új rendre van szükség, amely megőrzi az élhető földet az utódaink számára. De milyen legyen ez az új világrend? Kell egy erős világállam, amely gátat vet a földi erőforrások esztelen felélésének és a szegénységnek! Hogyan működik majd az új világgazdaság, ha belátjuk, hogy ezt így nem folytathatjuk? Ki találja ki és milyen eszközökkel vezeti be mindenütt a világon ezt az új rendet?
  2. A fenntartható fejlődés egy toleráns gondolkodásmód, amely érthető és élhető. Kultúraváltás kell, amely áthatja a fogyasztási, gazdasági és szocális kérdéseket! Olyan szerves fejlődésről kellene gondolkodnunk, amely elvezeti a föld lakosságát a jóléti társadalmon túl, az információs társadalmon túl, a tudás alapú társadalmon túl, egészen a fenntartható fejlődés kultúrájába. A föld lakossága túl nagy falat egy kultúrváltáshoz, de a saját családunk, a közvetlen munkatársainkkal alkotott szervezet vagy a civil közösségeink átállhatnának tudásintenzív és földbarát, azaz jövőbarát életmódra! Nem kell állami erőszakkal betiltani a környezetszennyező cégeket és termelési módokat, elég ha a fogyasztók nem legitimálják többé ezeket azzal, hogy megveszik a termékeiket, elég ha többé nem dolgozunk ezeknek a cégeknek. A hatalom ott van az egyének kezében! Az átláthatóság megteremthető az internet segítségével.
  3. A fenntartható fejlődés alapvetően környezetvédelmi beruházásokkal és technológiai újításokkal oldható meg. Pénz kérdése az egész! Ha meg kell emelni a Tisza gátjait, akkor kell egy Vásárhelyi terv. Ha a vándormadaraknak vegyszermentes földterületet akarunk biztosítani, akkor adjuk el a madaraknak a földjeinket az EU-nak a NATURA 2000 programon keresztül.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr81051925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása