Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

újságírás angliában

2009.03.11. 14:17 :: Saman

A minap láttam egy összefoglaló riportfilmet arról, hogy mi okozta kb. 40.000 sajtómunkatárs állásának elvesztését az Egyesült Királyságban.

Több szempontból is érinti a kedvenc vesszőparipáimat a téma.
 
  1. Ez is egy foglalkoztatást érintő tudósítás volt. Nevezetesen egy hagyományos „iparág” jelen állapotáról. Nem kevés ember sorsáról van szó, nomeg arról, hogy 20 évre kiteszi egy hagyományos foglalkozás azt a táblát, hogy „nem keresünk új munkatársakat!”. Senki ne próbálkozzon új szereplőként ilyen vállalkozással erre a piacra lépni! Az egzisztenciális félelem lebéníthatja a rendszereket. Meglehet, hogy a ma újságírója, ez főként a szerkesztők merészségében lehet tetten érhető, nem mer olyan kritikával élni a rendszer ellen, mint a 68-as nemzedék vagy az ő tanítványaik. A hagyományos lapok árbevételi struktúrájában egyre kevesebb az újságok értékesítéséből eredő árbevétel, és egyre több a reklámárbevétel. Ez koncentrálja a piacot, végzetes a kicsiknek és az újjaknak.
  1. Ez az iparág egy információt értékesítő rendszer, amelyben több dolog vissza a zéróhoz helyzetet idézett elő, nevezetesen az internetes és a Metro újság típusú ingyenes felületek idézték elő ezt a struktúraváltással járó krízist. A svédek a zenevilágban is és a METRO újság nemzetközi porondra lépésével is olyan pozíciókat foglaltak el, amelyek egyfajta információs társadalom típusú gyarmatok. Övék az a pozíció New Yorkban, Bukarestben és Budapesten, hogy reklámárbevételekből fenntartott lecsupaszított napilapot adnak ki. A paradigmaváltást most kezdik érzékelni a BBC 2 újságírója szerint, most hogy az emberek már nem hajlandók fizetni egy napilapért. Én, aki világ életemben az altruista tudásmegosztás területén dolgoztam, nem tudtam teljesen azonosulni a felvetésekkel. Szerintem ehhez helyi közösségi portálok és témákra szakosodott felületek fognak kinőni az interneten, amelyek majd a reklámárbevételeket vagy a magánszemélyek felajánlásait is elkezdik majd magukhoz vonzani.
 
  1. Nagyon komoly hatása lehet ennek a demokráciára is. A független újságíró egyfajta top polgár. A saját nézőpontjával buldog módon nekimegy bizonyos témáknak, és ez által a demokratikus országok politikusai ritkán szoktak annyira elkurvulni, mint amennyire a mi rendszerváltás utáni bagázsunk. A független újságírók (jelzem, hogy hazánkban én nem ismerek ilyet, pedig sok újságíró ismerősöm van), egyfajta participációs intézményt működtetnek, azaz ha rá akarnak fókuszálni valamire, akkor megátalkodott módon megkérdezik az érintetteket, meg a szakértőket! Ez az ami idegen itthon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr89995904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása