Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Luszi III. "Nem szabad alábecsülni a politika szerepét"

2009.02.16. 15:36 :: Saman

Egy gondolat: "Egyelőre a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia sikeresen blokkolta az ezzel kapcsolatos fejlesztési folyamatokat."
Ebben igazad van, azonban a politika szerepét nem szabad alábecsülni! Hiszen ahhoz, hogy ez a téma és felvetés megjelenhessen a közélet különböző szintjein, na és Mari néninek és érthető legyen - a politika szükségeltetik. (De nem azért, mert Mari néni ostoba, vagy nincs meg a "józan paraszti esze", hanem azért, mert a politika feladata rávilágítani arra, hogy a közösségnek mi a feladata a jelenben és a jövőben.)

A politikusokkal meg kell értetni, hogy bizony ennek a kérdéskörnek a firtatása és felvetése a különböző csatornákon keresztül (leginkább tömegmédia) - az ő feladatuk (is).
Ezért egy ilyen mozgalom, mint az FF két szálon kell, hogy fusson: Mari néni szintjén, melyet, ha jól értem igenis tesztek (Munkahelyteremtés társadalmi vita, maga az RDH honlapja, társadalmi kapcsolatok kiépítése és megerősítése stb.), másrészt kell keresni olyan párto(ka)t, amely(ek) hajlandó(ak) ezt a társadalmi vitát beterelni a tömegmédia keretei közé anélkül, hogy értelmiségi "agyalgásnak" tünjön Mari néni szintjén.
Mi a véleményed erről?

 

Kezdjük azzal, hogy mi az a politika?

Én, mint részvételi demokrácia hívő, azt gondolom, hogy MiZZ Mari Néni figyelme, vagy akár belekotyogása a közbeszédbe, az már politika.

Az én társadalom felfogásomban létezik a POLGÁR intézmény.

A Kultúrkör 20-25 éves közösségfejlesztő munkája, és ez a blog arról szól, mindenkinek rá kellene koncentálnia erre a politika-felfogásra, mert a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia ellnekező esetben a szemünket is kilopja. Előbb utóbb megérjük, hogy Fletó vagy Orbán Viki eladja az országot Putyinnak.

A civilgyilkos zsákmányszerző pártokráca persze kihagyhatatlan a politikából, de nem kizárólagos szereplője annak, mint ahogy Magyarországon ezt a konstellációt létrehozták a hazai sajtó aszisztálásával.

Nem tisztelik ezek a mocskok a POLGÁRI SZUVERENITÁS INTÉZMÉNYEIT.

Éppen ezért koncentrált a tavalyi RDH tevékenység arra, hogy amikor civil vezetők és a pártokrácia kerül konfliktusba, akkor mi civilek erősítsük a mandátum képzést (magyarul, kérdezzük meg Mari nénit) és idézzünk elő egy olyan állapotot, hogy nekünk van mandátumunk, nekik meg nincs. Bennünket ért a nép, őket meg nem. Felénk van bizalmi tőke, feléjük meg nincs!

Allinszky írt erről a Radikálisok kiskátéjában.

A sajtó nem partnerünk abban, hogy az állampolgári érdekek felvonulhassanak a pártokrácia manipulatív tevékenységével szemben. Csak egy adat: a 2007-es kampányunkról 3 nyomtatott sajtót tudunk felmutatni, a 1998-asról meg több mint 100-at.

Mindkét kampány hasonló fajsúlyú társadalmi kérdésről szólt, és megegyező méretű, megegyezik a sajtókommunikációja is. Az első a "Fiatalok első lakáshoz jutása", a mostani a "Munkahelyteremtés" témát bocsátotta közbeszéd témává.

A pártokrácia másképpen tematizál. A pártokráciának az a kérdése, hogy kormányra tudok-e kerülni vagy nem. A szuverén (független) polgári inézmények meg a saját életviláguk problémáit tematizálják. Ez hiányzik teljesen a magyar demorkáciából, azért mert nem hisszük el, hogy demokrácia van.

Abban hisz az egyszerű nép, hogy a közérdek, a fölülről elfogadott közérdek.

Pedig nem!

Az a közérdek, aminek kivívott elfogadottsága van!

Ez az, amibe Magyarországon nem lehet beledumálni a civilgyilkos zsákmányszerző pártokráca és a vele kollaboráló sajtó uralmi rendszere miatt.

Az átlagos alattvaló (majdnem polgárt akartam írni, de...) meg semmilyen szinten nem vevő arra, hogy belakja a demokráciát. A 2008-as civil integáricók harmatgyenge próbálkozásai kitűnő esetpéldák ezügyben. Még a civil vezetőket sem lehet rávenni tisztességes érdek artikulációs folyamatok megtervezésére és levezetésére.

Ez a POLÁGOK NÉLKÜLI KÖZTÁRSASÁG országa! Ebből a nézőpontból megérdemlejük a politikusainkat! Megérdemeljük, hogy ráerősítsenek arra, hogy mi nem kotyoghatunk bele a közéletbe, mert az az ő asztaluk. Erre szokott utalni Csizmár Gábor, amikor azt mondja, hogy " a politikusok nem mások, mint az egyszerű emberek, közülük kerülnek ki".

Szerintem meg, kellene, hogy a politikusok fejében legyen valami demorkácia kép. Elég vicces, hogy teljesen kiiktatták az összes létező demoratikus kontroll mechanizmust és a Kádári érát egekbe emelő korrupciót és gazdasági dezintegráltságot idéztek ezzel elő.

Nem tudom, hogy ki tudnak-e mászni ebből a salamsztikából.

Szerintem nem.

Egy fabadkát nem adnék ezekért!

 

Egyre jobban izgat a gondolat, hogy egy 3000 Mari Néniből álló mintán megkérdezzük az embereket, nagyjából a következő hipotézissel:

" - Mari Néni, tudja, hogy a politikusok kilopják a szemét?

- Tudom, fiam, nálunk ez mindíg is így vót. Igaz ennyire azér nem loptak.

- Mari Néni, szerint kik gátolhatnák meg a vezetőinket az egyre fokozódó tolvajlásban?

- Senki fiam!

- Miért nem gondol a szakszervezeti vezetőkre, vagy a civil érdekképviseletek vezetőire?

- Jaj fiam, azokat már régen zsebre vágták ezek a politikusok! Ha vót is köztük tisztességes, azok már régen nincsenek ott!"

 

Szóval kíváncsi volnék egy olyan legitimációs deficit kutatási eredményre, ahol megkérdezzük a jónépet arról, hogy tudja-e a polikusokról? mi a véleménye a civil szervezetek vezetőiről és a szakaszervezeti vezetőkről, a sajtó munkásokról?

Miért nem próbál meg hétköznapi munkával erősíteni ilyesmit?

Hisz-e abban, hogy az EU tagság, azaz EU intézményrendszere megvéd majd?

Hisz-e abban, hogy az utcai akciózó mozgalmak terrorista szervezeteket alapítanak, és a politikusaink ellen fordulnak majd?

Mi a véleménye arról, hogy a szlovákok és románok leköröznek bennünket a jóléti társadalom felé vezető úton?

stb.

Addíg is ajálok egy új magyar imát Mari Néni figyelmébe:

Ó uram, add, hogy büntetlenül megszeghessem a szabályokat!

Mindenki másnak elismerem a lopáshoz való jogát, csak had lophassak én is egy kicsit észrevétlen!

Köszönöm, hogy létezik iskola, kórház, tömegközlekedés és sok más ránk vigyázó intézmény, de nekem ne kelljen hozzájárulnom ezek fenntartásához please!

Ugye nem baj, hogy erőszakosan viselkedek az ezekben dolgozó emberekkel, elvégre a mi adóforintjainkból fizetjük őket!

Add, hogy annyit lophassak a közkasszából, mint egy országgyűlési képviselő!

Ígérem minden nap  meghallgatom a hazug pártok munkahelyteremtésről szóló balbláit, de cserébe add, hogy soha ne kelljen beleszólnom a közbeszédbe!

Ígérem, hogy a civil érdekvédőket is politikusnak nézem, és add, hogy soha ne kelljen egyesületi munkában részt vennem!

Ó Uram, ad, hogy törölje el valaki a vállalati értekezleteket, mert nem bírom hallani, hogy a többi barom mennyi sületlenséget hord össze a minőségbiztosításról!

Ó Uram, fordíttasd le a világi törvényeket jogászról magyarra, mert elég nehéz így kitalálni, hogy mikor melyik szabályt hogyan kell megszegni!

Lásd be Uram, hogy a demokráciát nem nekünk találták ki! Kérlek Uram küldj nekünk egy jólelkű katonai diktátort az EU-ból, mert ezek a politikusok 150 évre kirámolták a jövőnket!

Engedd meg a politkisuainknak, hogy uralmuk alá hajtsák az összes sajtóorgánumot, a civil és tudományos discurzust, cserébe nem nézek oda, amikor az EU fejlesztési forrásokat munkahelyteremtés helyett a politikusok feltőkésítésére használják.

Ó Uram add, hogy az ideiglenesen hazánkban állomásozó rekordmértékű nemzetközi tőke sokáig fosztogasson a piacainkon, és add, hogy továbbra is minden második felnőtt továbbra is maradjon munkanélküli! A munka öl, butít és nyomorba dönt!

Ó Uram add, hogy többet Ne kelljen kimondani, hogy mi fáj, vagy azt hogy mit szeretnék, mert véletlenül Walaki meghallja, hogy egy cipőben járunk! Még az azzal fog baszogatni, hogy képviseljük az érdekeinket valami egyesületbe...

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr1946638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Luszi8 2009.02.18. 02:02:48

Továbbra is fenntartom, hogy igaz, teljesen igaz, amit leírsz, csak - szerintem - egy kicsit marginalizált. (Csak remélem, hogy egyszer erről személyesen is tudunk beszélni...)
Én még azért tennék hozzá egy adalékot: nézd meg, hogy a Nemzeti Civil Program című szörnyedvény hogy jött létre, s ezek mentén megy az elosztás is.
Én részt vettem ebben a munkában, de büszke semmiképpen sem lehetek rá, végül a politika által megalkotott keretek közé be sem fértünk, mi, akik valóban "civil" dolgokat tettünk és teszünk.
A pártok "bábáskodnak"...
süti beállítások módosítása