Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

2008 számomra a civil integrációk éve volt

2009.01.05. 13:24 :: Saman

Talán a blogból is kiderül, hogy ebben az évben -az utcai akciózó mozgalmakhoz képest 2 év késéssel - beindult a civilek között is, az arról szóló közbeszéd, hogy miként fogjunk össze annak érdekében, hogy ebben a kiherélt demokráciában megjelenítsünk állampolgári érdekeket, a pártokráciáétól eltérő értékeket.

A mostani évértékelésben nem is igen térek ki a pártokrácia közéleti teljesítményének értékelésére, egyrészt azért nem, mert az a közeg szellemileg egy állóvíz, másérsz több cikket írtam papírra erről a témáról, amit ha majd lesz itteni gépem, közzéteszek szép sorjában. ("Nem tudom abbahagyni! Magától folytatódik!")

Civil integrációkból elég szép a termés, bár a listába beleveszek olyan eseteket is, amelyek az integrációért ordítanak, de valami miatt a szereplők nem lépnek ebbe az irányba.

1. Összefogás Civil Parlament

Örömmel csatlakoztunk ehhez a civil kezdeményezéshez, mert mi is nagy szükségét érezzük annak, hogy induljon el civil szervezetek által kontrollált érdekartikuláció. Ameddíg ilyen nincs, mondhatják a pártokrácia karizmái, hogy kizárólag nekik van mandátumuk közérdekről beszélni.

Sajnos ennek a csapatnak a bizottság vezetői nem vették a fáradtságot, hogy összehívják a bizottságokat, így nem keletkezett itt sem egyeztetett civil közvélemény. A májusra tervezett nyitókonferencia így elmaradt.

Az volt az érzésem, hogy azt a kérésemet, hogy legyen világos érdek becsatornázási algoritmus, azaz első körben beszéljük, meg, hogy miként jön létre a "megszentesíthető" javaslat, kifejezetten szembement a NOE kultúrájával, ahol 1 ember szokta megírni, hogy mi a közvélemény. A kollegái meg elolvassák, ha van idejük.

A Munkástanácsok szerint a NOE és az Élőlánc, mint a kezdeményezők centrumában lévő erő, ők tehetnek arról, hogy mégsem lett ebből érdemi civil integráció.

2. Tarka Magyar

Óriási jelentősséget tulajdonítok annak, hogy civil integrációk mondjanak ki értékeket, és tiltakozzanak a pártokrácia, vagy más civil csoportok barbársága ellen.

Utólag viszont az volt az érzésem, hogy ennek a rendezvénynek a magja nem különbözik a Magyar Charta kezdeményezőitől, az értékeléskor annyira Magyar Chartáztak, hogy megerősödött bennem az az érzés, hogy ez a kör közelebb áll a civilgyilkos zsákmányszerző pártokráciával sülve-főve együtt - tipusú mozgalmakhoz, mint a tisztességesen független civilekhez. Amikor a Hegyi Gyulával ülnek le egy pódiumbeszélgetésben ugyanarról a témáról beszélni, akkor ez vicc. Hegyi Gyula a Zuschlag - Halász - Hegyi trojka azaz a civilgyilkos FIDESZ- MSZP nagykoalíciós 10 év egyik megalkotója. Ez a fejlesztéspolitikai nagykoalíció taszította gazdasági - kultúrális pusztulásba az országot!

Az ilyen pódiumbeszélgetéseken gondolom a civiljeiket használják egyfajta golyófogó tölteléknek az utcai akciózó szélsőjobboldali mozgalmakkal szemben. (lásd Pride.)

3. Civil Nemzeti Csúcs

Az év végi "adok Neked 5 percet" - nagy nemzeti ötletrohamában Gyurcsány  kétszer összehívta a volt parlamenti elnökökhöz hasonló közméltóságokat, majd a gazdagokat (ha a szakszervezeteket nem tekintjük civilnek, akkor 0 a civil részvétel a Gyurcsány ötletroham csapataiban), erre egy jobboldali civil ernyőszervezet összehívta a Civil Nemzeti Csúcsot.

Sajnos nem kapott mindenki 5 percet, sőt kiderült hogy szavazni csak az előre elkészített kiálltványról fogunk, így nem értették a résztvevők, hogy akkor mi ebben az érdek artikuláció. Ez persze remélhetőleg csak a születés körüli pillanatnyi zavarodottság, és a későbbiekben lesz idő kibeszélni és egyeztetni dolgokat (ez mind a 14 felsorolt ügyre igaz!)

4. Kossúth téri utcai akciózó mozgalmak

Három éve már, hogy minden évben 10 szer lángba borul a főváros. Az ország egyetlen valamirevaló gazdasági húzóágazata, a turizmus bele is halt ebbe.

Úgy tűnik, hogy a Kossuth tériek politikai tiltakozási kultúrája sem hozott áttörést a hazai érdekartikuláció területén. Nem tudom, hogy ki hogyan kap mikrofont ezeken a rendezvényeken, nem világos, hogy minek kell összemosni azt a történelmi tényt, hogy a parlamenti csürhe megtagadta a rendszerváltás programját, sem demokráciát, sem piacgazdaságot, sem jóléti társdalmat nem csinál. Minden erejével szembe megy ezekkel! Szóval ezt mivégre kellene nyakonönteni zsidózással, tisztán fasiszta elképzelésekkel, szentkorona alkotmánnyal. Ezt a koktélt ugyanis ezzel az öntettel nem fogja bevenni a magyar társadalom. Azért nem, mert a normális emberek többségben vannak ebben az országban. Mint általában mindenhol!

5. Lehet Más a Politika - civil alapokon építkező zöld pártkezdemény

Egy igen ígéretes és sokat sejtető civil integráció is elindult a Védegylet köreiből, azzal a szervezeti - mozgalmi kultúrával, ami ott van.

Én már az Élőlánc elindulásakor is térden állva könyörögtem, hogy előbb kattintsuk helyre a társadalmi vita intézményét, azzal, hogy csináljunk 300 településen demokrácia klubokat, mert nincsen más csatornánk arra, hogy nekünk civileknek kellő számú kontaktusunk teremtődjön a választópolgárokkal, ahhoz hogy meggyőzzük őket arról, hogy az általunk képviselt közérdek sokkal inkább hasonlít...

A többiekkel ellentétben ez a csapat, tiszteli azt a természeti törvényt, hogy csak az lehet tudásintenzív, ami kommunikáció igényes, értekezletek számában és IT kultúrában is messze lepipálják a többi nagyjából egy vérszegény levlistáig jutó mozgalmat, de képzési kultúrára nem akarnak időt fecsérelni. Tudják, ugyan, hogy a tanuló szervezet lehetne az a korszrű keretrendszer, ami felkészült vezetőkből álló szervezetet - értsd: mozgalmi hálózatot - eredményezhetne, de aztán mégsem ebbe az irányba építkeznek. A többi mozgalom centruma általában elfér egy nappaliban, itt egy fokkal jobb az elit rekruitáció, de ehhez a kihíváshoz képest, ez is szánalmasan kevés lesz. Mint az Élőlánc szociálpszichológiai kísérletnél ez már bebizonyosodott. Ugyan azzal a kultúrával ugyan arra az 1% körüli eredményre lehet majd jutni.

6. Fenntartható Fejlődés nemzeti startégia körül megjelenő zöld közbeszéd

 Az idén a parlament elfogadta a Fenntartható Fejlődés Startégiát. A blogon sokat írtam arról, hogy Domschitz féle megközelítésben a FF egy kultúraváltás erdeménye lehet. A tudás alapú társadalom kultúrájának tömeges (világméretekben tömeges) elterjedése fogja megalapozni és kiváltani.

Mindaddíg, amíg csak a FF hiányának tüneteiről beszélünk, nem kerülünk közelebb a megoldáshoz. Szorgalmas tudósok, akik arra vannak kondicionálva, hogy maradjanak két lábbal földön, és a "mérhetően igaz? vagy nem?" kérdéssel a zsebükben vizsgálódjanak, ideológiának szoktak minősíteni sokmindent, ami a FF témában elhangzik. Az MTA FF intézetének tudósa beszámolt egy angol tudóssal való beszélgetéséről, ahol az angol azt mondta neki, hogy az FF-ről annyit tudunk, hogy nem sokat tudunk. De talán majd egy magyar előáll majd valami értelmessel!

Szerintem Domschitz előállt!

Sajnos a hazai FF startégia társadalmi vitájába nem sikerült elhelyezni a Domschitz féle modellt. Írtam a Szili Katalinnak, de nem gondoltam, hogy érdemben válaszolni fognak, pedig a titkára volt bankár kollegám... Annyit sikerült elrénem, hogy a Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért (amelynek a vezetésében komoly átfedés van a Természetjárók Szövetsége - amely a FF startégia társadalmi vitáját szervezte), napirendre tűzte az elnökük modelljét, és konstatálta, hogy "ezt mintha már hallották volna". Ez is fejlődés...

Nagy álmom, hogy a zöldek egyszer ne csak Gyulai Iván, hanem a Domschitz elméletét is meghallgassák. Mellesleg a két filozófia semmiben mond ellent egymásnak, inkább kiegészítik - megerősítik, érthetőbbé teszik egymást. De a zöldek fene elfoglaltak, és nincs két órájuk! Ez a modell meg 20 éve ott csücsül egy asztalfiókban.

Talán majd az utókor rádöbben, mindenesetre a hazai tudomány, a zöldek és a hazai pártokrácia teljesen süket volt 2008-ban minden ilyen kérésemre.

7. Részvételi Demokrácia Hálózat - Munkahelyteremtés.hu

 A saját egyesületemben nagy kérdés volt, hogy tudjuk- e folytatni a Munkahelyteremtes.hu Programot, amely az 58 féle foglalkoztatáshoz kötődő fejlesztési szakmai tartalmat rendezi egy átlátható struktúrába a szociális-foglalkoztatási szakma számára.

A Munkaügyi Minisztérium nem válaszolt a beadványunkra.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat vezetése nem ült le velünk ezügyben.

Az OFA nem támogatta az ezzel kapcsolatos pályázatunkat.

Sőt általában minden NCA és társai projektekről szóló pályázatunkat kidobták. Összesen 370.000 Ft-ot nyertünk az NCA működési pályázaton, ebből virágozzék a tudásintenzív részvételi demokrácia széles e hazában!

8. Teleház mozgalom

 Az év végén a hajléktalanellátásban dolgozó civil szociális munkások kifejezték a kormányzati fejlesztéspolitikával szemben, hogy egy kalap szart nem ér, bolond aki megpályázza, a terület fejlesztésére ez a program " Eb ura fakó!" nem alkalmas.

Egész évben duruzsoltam a teleházasok fülébe, hogy szervezzünk már valami nagy teleházas parasztlázadást, mert már ott tartunk, hogy parlamenti csürhe sógornőiből álló fejlesztéspolitika annyira kizsebeli a fejlesztési forrásokat, hogy az e-magyarország pályázat már csak 1 havi bérkeretnek megfelelő összeggel támogatja a helyi tevékenységet, cserébe kér egy full nyitvatartást a jóég tudja hány hónapra, - jellegű szerződéses kötelezettségért, aztán pedig 10 hónapos fizetési késedelembe esik, majd veri a mellét a sajtóban, hogy mekkora fejlesztésekkel támogatja az információs társadalom hazai kibontakozását.

A Netrekész pályázatokból kitiltják a teleházakat! Érdekes egy fejlesztéspolitika az, amely kizárt szektornak minősíti a területen működő szereplőket! Miért nem írnak ki egyből olyan EU pályázatot, ahol vérségi kötelékhez kötik a közcélú közpénz felhasználást?

Na ez ellen kellene felszóllalni minden szociális - munkaügyi - társadalom fejlesztéssel kapcsolatos területen!

9. Meleg felvonulás és a pártokrácia erőszakos fellépése a civil integrációval szemben

 Már a 2007-es Pride-on megtörtént, hogy "civil csoportok - civil csoportok ellen támadtak" (TGM). Össze is hozta ez az érintett mozgalmakat és megegyeztek abban, hogy legközelebb megbeszélik, hogy mi lesz az "ásó - kapa - nagyharang" tipusú politikusoktól származó szlogen helyén.

Na ebből nem lett semmi! A pártokrácia itt is a saját nemlétező glóriáját fényezgetné, ehelyett (a fanfárok helyett), újabb őrjöngés lett belőle. Barbárságunk már a világ más tájain is elmerült a kollektív tudattalanban.

10. Lesz-e HR emancipáció?

 Ebben az évben beiratkoztam egyetemre azzal a kérdéssel, hogy a tudomány az elmúlt 20 évben mit tud felhozni, ugyanis a Kultúrkör itt megjelenő tudásbázisa 85-95 közötti évtizedben született, az akkori szervezetfejlesztés - társadalmi tervezés gyakorlat alapján. Az egyetem hozta azt, amit vártam, sok új megvilágítást kaptam, ami újrarendszerezi, felfrissíti és a munkaerőpiaci fejlesztések világához közelebb hozza ezt az eredetileg diákmozgalmakból és a humanisztikus áramlatból származó tudáskört.

Az egyetemi HR tananyag leírja, hogy mi a Startégiai Emberi Erőforrás Menedzsment, és azt is, hogy nálunk az ilyesmi fehér holló számba megy.

Konkrétan 2 cég bemutatkozott ezügyben a gyakorlatból és mindkettő erősen igazolja, hogy még példaként sem nagyon tudunk felmutatni ilyesmit.

11. Megdöntik-e a pártokrácia sajtó hegemóniáját az IT lehetőségek? Életre kelnek-e olyan internetes közösségiségek, amelyek magukban rejtik annak a lehetőségét, hogy kivívják azoknak a polgároknak a figyelmét, akik nem vevők a pártokrácia manipulatív kommunikációjára.

Az RDH koncepció egyik alapköve, hogy támogatni kell az egymással együttműködő csoportok vagy személyekből álló mozgalmak IT kultúrájának fejlődését, mert az sokat segít ezeknek a "megszületünk-e vagy nem?" fázisban.

Attól még nagyon messze vagyunk, hogy a külvilág felé vonantkoztatási csoportként megjelenjünk a hazai közbeszédben. De ehhez előbb erős mozalmak kellenek.

A Kurucinfo az élő példa arra, hogy egy ereje teljében lévő mozgalom márpedig használja az IT adta lehetőségeket integrációs eszközként. Sajnos az általam elfogadható pedigrés mozgalmak meg nem feltétlenül erejük teljében lévő mozgalmak és mintha nem is akarnának azzá válni.

Nagy baj ez a hazai közélet számára! Hatalmas veszteség, hogy a tudástársadalom mint kultúra belepusztul a parlamenti csürhe és a 30-as évek fasiszta ideológiáját hangoztató utcai csürhe liliputi vitájába. Egymást erősítik, a parlamenti csürhe mostmár ezzel igazoltnak vélheti, hogy miért nem ad teret a közbeszédben a civil hangnak. El tudja hitetni, hogy az a civil hang. Erre használja a sajtót!

12. Életre kél-e a Szociális Szövetkezet mozgalom?

 Nyugaton a szociális szövetkezet mozgalom jelentős mértékben integrál a munkaerőpiacra olyan embereket, akik a nyilt piacon nem feltélenül tudnának elhelezkedni. Eldördült a startpisztoly az OFA programjával, nézzük, hogy a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia munkaügyi apparátusa mit produkál ezzel a milliárdos nagyságrendű rendszerrel, megteremtődik-e hazánkban a közösségi vállalkozás intézménye?

13. Elvetélt-e "Tranzit Foglalkoztatási Modell mozgalma"

 A Tranzit modell második pályázati kiírása olyan, hogy az Országos Tranzit egyesület  elnöke szerint abból lehetetlen ezt a modellt működtetni.

Lényegében az történt, hogy az OFA 6-7 évig, meghívásos pályázatokkal megengedte az országnak, hogy 5-6 ilyen szervezet beletanuljon ebbe a műfajba (erős személyiségfejlesztő háttérrel megtámogatott learning by doing szakképzés), majd az EU megjelent 2004-ben és "Úristen itt egy vaddsznó!" stílusban volt 6 olyan pályázó a tranzit program 50 nyertese között, aki tudta, hogy minimum 4 év, mire belatanul valaki ebbe a bonyolult szociális munákba, így aztán gondolom sokan  azok közül, akik nem tudták, hogy mit cselekszenek, úgy belebuktak szakmailag menet közben, mint ahogy a foglalkoztatási paktumokba, vagy az EQUAL fejlesztésekbe sokan. Ezek után, hogy ne lehessen látni, hogy mekkora ökör a minisztérum apparátusa, inkább olyan tranzit pályázattal álltak elő, amiből eleve lehetetlen végezni ezt a tevékenységet! Így még az a 6 is szétszéled, aki az elmúlt 10 évben ezt tanulta.

Jelzem, hogy nyugaton ez a munkerőpiaci reintegráció egyik piacvezető humánszolgáltatása.

14. TB Mentők

 Az év elsöprő sikere a TB népszavazás!

Amikor Orbán Viktor előrukkolt azzal, hogy mimindenben fog népszavazást kezdeményezni, akkor annyira amatőr volt, hogy egy civil házaspárnak kellett jogilag elfogadható és magyar nyelven érthető kérdést megfogalmazni. Viszonylag széles civil integráció kampányolt azellen, hogy a kórházak után a TB kassza is a zsákmányszerző civilgyilkos pártokrácia martalékává váljon, így aztán a nép elment szavazni szépszámban és eltörölte az egészségügyi intézkedéscsomag életbe lépett és tervezett dolgait.

Azért összességében ez szép termés. Hátha sok-sok mozgalom kap új erőre vagy sok új mozgalom rakja össze magát okosan és emberközpontúan!

Amikor utoljára végigdolgoztam egy napot otthon közösségfejlesztőként, akkor jó érzéssel csuktam be az ajtót.

Így telt az évünk!

Sikeresebb és reménytelibb Boldog Új Évet kívánok!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr95859130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.09.02. 11:19:59

+néhány érdekesebb kezdemény 2010-ben:

- Kulturális Kreatívok (Takáts-Fogel)
- Civil Mozgalom (Seres-Stekler)
- Magyarok Szövetsége (Vukics Ferkó)
- Civil Összefogás Fórum (Fritz Tamás)
- IDE ("Illegális Demokrata Egylet":)
süti beállítások módosítása