Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Magyar Szociális Fórum: Civil Nemzeti Csúcs

2008.11.16. 09:02 :: Saman

 Tegnap végigültem a Civil Nemzeti Csúcs műhelykonferenciáját.

Nagyjából kétharmad részben értelmes, használható javaslatok hangzottak el a civilek részéről, a maradék felszóllalások tipikus ideológus érdekcsoportok gyakorlatban megvalósíthatatlan megközelítései voltak. 

Vélhetően a szólásra jelentkezők fele - harmada nem kapott szót, mert letelt az idő.

A rendezvény előkészítői kifejezetten felhergelték a tömeget azzal, hogy a hozzászólások után lényegében vita nélkül szavaztunk az előre elkészített felhívásról.

A folytatás is meglehetősen homályosra sikeredett. Azt javasolták, hogy az elhangzott és későbbiekben még írásban beármaló javaslatokat adjuk oda Széles Gábornak és Gazsó Ferencnek, és ők majd szelektálnak, összegyúrnak, fogalmaznak.

Ez sem teljesen tetszett a köznépnek, meglehetősen paprikás hangulat kerekedett a végére.

Az előző civil integrációkat ismerve egy cseppet sem lepett meg, hogy lényegében 95%-ban nemzeti érzelmű civilek voltak jelen. Jelen voltak párt szervezetek is, népi szocialisták, keresztény demokraták, revízionisták, rengeteg szent korona alkotmányt támogató szervezet, stb. Az viszont meglepett, hogy ha volt esetleg FIDESZ hívő közöttük, az nem merte felvállalni, akik odacsaptak a felszóllalásukban a politikusoknak, azok a FIDESZT éppen olyan tolvaj bandának tartják, mint az MSZP-t vagy az SZDSZ-t.

Etekintetben egyáltalán nem éreztem egyedül magam.

Az nem esett teljesen jól, hogy annak ellenére, hogy a jelzett mail címen csatlakoztam a kezdeményezéshez, lényegében lehagytak a listáról, nem küldtek meghívót. Jeleztem ezt a Simkó Endrének, de nem reagált erre. Szerencsére a helyszinen is volt lehetőség a csatlakozásra.

Tettem javasaltot arra is, hogy ne 5 perces felszóllalások legyenek, hanem kérdést tartalmazó interpellációk. Erre sem reagáltak semmit.

Nagyon bízom benne, hogy ebben a civil integrációban lesz elszántság ahhoz, hogy kihordjon magából egy civil programot és következetesen kiálljon érte.

Remélem, hogy nem csak utcai tiltakozó akciókat szeretnének szervezni, hanem a civil együtt gondolkodásnak is megtalálják a formáját.

Eddíg ez nem volt jól kitalálva, de mivel rengeteg rutinos civil volt a csapatban, így nem féltem a társaságot attól, hogy ne talánának ennél jobb munkaformákat.

 

1 komment

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr51771427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása