Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Vérszívó bankrendszer

2008.11.14. 08:37 :: Saman

35% körüli lett a kamatszint a személyi hitelek piacán!

Ebben az a kockázati várakozás van benne, hogy 25%-os infláció várható, persze ha ez nem következik be akkor a bankok a szokásos hazai extraprofitjuk háromszorosára tesznek szert.

A külföldi bankok alklamazkodtak a hazai lerabló üzleti kultúrához, és az elmúlt 15 évben mindg is nagyobb profitokat tudtak realizálni, mint a tulajdonos országában. 4 éve pedig akkora a bekaszálható profitjuk, hogy óriási fióknyitási „beruházási“ hullám vette kezdetét. Erre vélhetően azért van szükség, mert ha nem növelték volna többszörösére a beruházásaikat, akkor még vérlázítóbb mértékű profit jelenne meg a könyveikben.

Az a baj, hogy ez a piramis nagyrészt a magánháztartások diszkrecionális jövedelmére támaszkodik.

Ha már sikeresen lekötötték 30 évre a fiatalok lakáshitellel összefüggö kapacitásait, és a következő generáció már csak 2/3 akkora béreket talál a munkaerő piacon, akkor ez a lakáshitel boom leáll.

Leáll a beruházási boom is, ugyanis nincs kinek eladni a lakásokat.

Ha a személyi hitel ennyire drága, akkor azt sem fogja igénybe venni senki!

Nem véletlen, hogy Szlovéniában az egész rendszerváltás alapja az volt, hogy 8 évig nem engedték be a külföldi bankokat. Megcsinálták a nyugati bérszinvonalat, átállították magántulajdonba a vállalti szektort és eldördült a startpiszoly a piaci verseny számára.

Nálunk a kapitalizmus első tíz éve azzal kezdődött, hogy a bankrendszer nem hitelezte a kis és közepes vállalatokat.

Nem adtunk enni a lónak. Kehes lett. A második évtizedben a hazai kisvállalkozói réteg pedig szembetalálkozott azzal, hogy a kereskedelmi csatornákat eladtuk. A nyugatiak megvették a piacainkat.

Számos kisvállalkozó ügyfelem volt bankár koromban, akik belepusztultak abba, hogy kereskedelmi mutik előbb 9o majd 12o napra kezdetk fizetni az áruért.

Mind az államnak, mind pedig a külföldi tulajdonban lévő kereskedelmi csatornáknak kialakult az a jó szokása, hogy einstandolták a kehes ló szénáját, kamatként beszedték előle a zabot!

Az amerikai elnökválasztás után a FED 1%-ra mérsékelte a kamatot.

Vélhetően újra negjelennek a 3-4 %-os kamatszintű piacon elérhető hitelek arra felé.

Nálunk pedig a bankrendszer lényegében kivonul a gazdaság tőkeigényének finanszírozásából.

A kehes ló ismét sovány legelőknek, sivatagos éveknek néz elébe.

A predátor pártoráciánk ezt azzal jutalmazza, hogy ad majd 5o milliárd Ft-ot a bankoknak jutalmul.

A hazai gazdaság hintázik a vesztes – vesztes és a lerabló zéró összegű játszmák világa között.

A válság egyik legfőbb oka ez.
 

A bankrendszernek és a poltikának nincsen erre adekvált válasza, még ebben az életveszélyes helyzetben sem.

Most is a vesztes-vesztes felé tolták a gazdaságot. Most is az egyszerű emberek és a hazai piacra termelő kisvállalkozók pénztárcáját veszik vélba óriási vehemenciával.

 

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr92768317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása