Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Amerika válasza a rebarbarizációra

2008.11.05. 08:35 :: Saman

A rendszerváltás környékén sok amerikai fejlesztő szakemberrel találkoztunk a civil társadalom fejlesztése a demokrácia építés területén.

Akkor nagy presztízse volt ezeknek a szakembereknek, bár ma már látszik, hogy közöttük néhányan semmit sem értettek ahhoz a területhez, amire felhasználták az országba beáramló forrásokat.

Az utóbbi pár választási ciklus alatt kifejezetten az derül ki, hogy az ottani szerves úton kialakult demokratikus kultúra nem sokkal tart előbbre a hazánkban tapasztaltnál.

A II. szabad választásoknál történt, hogy egy tanárom a választási eredményt sokként élte meg, és azzal jött be az órára, hogy disszidálni fog, mert nem tud egy ilyen országban élni. Az előző amerikai választások után is hír volt a sajtóban, hogy sokan áttelepültek Kanadába, mert leírták a saját kultúrájukat a választásokon tapasztalt populizmus miatt. Inkább az a fájdalmas ilyenkor, hogy mennyire kiszolgáltatott az egyes ember a politikusok nyilvánvaló hazugságaival szemben. Azt feltételezzük, hogy csak-csak intelligensebbek vagyunk, mint korábbi generációk, de persze ezt a gyakorlat időnként erősen cáfolja.

A közéleti állampolgári nevelésnek épen az a célja, hogy felkészítse az egyént a szabad döntésre, a politikusok manipulációival szemben legyen saját értékítéletünk.

Átmenetileg persze be lehet csapni egy népet, de hosszú távon nem. A demokraták győzelme Amerika kijózanodását jelzi.

Biztató ez a jelenség. Annyira biztató, mint amennyire ilyesztő volt Bush két győzelme. Bush győzelme azért volt félelmetes, mert úgy tűnt, hogy a mediatizált közbeszéd uralma és a helyi közösségek klientarista pártokhoz csatolása nyert polgárjogot Bush győzelmével.

Már - már a vallásos fundamentalizmus szintjéig alakult ki olyan szövetség a Republikánus párt és a választói között, ami arról szólt, hogy amennyiben amerikai vagy, akkor ugye ránk fogsz szavazni.

Ez egy olyan érvanyag, amely a falkaállat korunkból hozott ösztöneinkre épít. Teljesen eltakarja, hogy a politikának programok közötti választásokról is szólni kell. Dühödt értékviták és viszonykonfliktusok foglalják el az időt a közbeszédben a valódi problémákat már napirendre sem kell tűzni.

Teljesen lényegtelenné váltak a programok. Hazánkban is kialakult az elmúlt 3 választási ciklusban, hogy a választási programokat elkezdték a lényegtelen semmi szintjére lezülleszteni a pártok.

Ha ezt megteszik, akkor megfosztják a választó polgárt a szabad választás jogától. Megtették! Itt, mi tudjuk, hogy mekkora "divatja lett" ennek a politikai kultúrának. Az itteni választópolgár sokkal kiszolgáltatottabb a politikusok hazug és korrupt hozzáállásával szemben, semmilyen intézményi háttere nincs annak, hogy számon tudjuk kérni a politikusokon azt, amit intézményként tenniük kellene.

Óriási várakozás, hogy lebomlik-e végre a kultúrában újra megerősödött rasszizmus.  Visszatérünk-e a 68-as gyökerekhez? Elkezd-e a fejlett világ abban gondolkodni, hogy a félperiféria és a periféria országaiban is rendet kellene tenni ahhoz, hogy a világ, a biztonság vizeire evezhessen végre!

Biztató azügyben, hogy a világ életében először, az internet adta átláthatóság, eszközként nyilvánult meg a választásokban. Ha az elmúlt 2 választásokon idehaza lett volna 6-8 internetes figyelmi centrum, amely dolgozik azon, hogy a politikusaink ne merjenek arcátlanul a szemünkbe hazudni nap mint nap, ha dolgoztunk volna azon, hogy polgárként megmérjük a pártprogramok és kampánytrükkök mögötti hazugságlufik súlyát, akkor megspórolhatunk volna magunknak egy kis gazdasági - kulturális - politikai összeomlást. Ami bekövetkezett az elmúlt 3 évben.

Bízom benne, hogy az amerikai józanság győzelme idehaza is letaszítja a trónról a korlátoltabbnál korlátoltabb bebetonozott politikai érdekcsoportokat.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr26750787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Omnibusz 2008.11.05. 12:56:30

"Átmenetileg persze be lehet csapni egy népet, de hosszú távon nem. A republikánusok győzelme amerika kijózanodását jelzi."

Demokraták akart lenni ha jól értem a mondandód lényegét.
süti beállítások módosítása