Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Létezik-e korrupció Magyarországon?

2008.10.31. 10:08 :: Saman

Az NFÜ minden korrupciós ügyről azt állítja, hogy nem tudja kivizsgálni, mert nem elég átlátható számára a panasztétel.

Az persze érdekes, hogy a legfőbb predátor szervezet, amely azzal sem tud elszámolni, hogy volt-e érdemi társadalmi vitája a forráselosztásnak, miként minősíti a saját munkája elleni panaszokat. Valóban az autópályaépítés és az iskolafestés a nemzet felemelkedésének a kulcsa?

Létezik-e megfelelő nyilvánosság, amely a társadalom számára átláthatóvá tenné a fejlesztési folymatokat?

Létezik-e független fellebbviteli lehetőség? Van-e más lehetőségünk, mint az, hogy barbárságunkat Brüsszelben sírjuk el, szokatlan és teljesen hatástalan módon?

Létrejöttek-e a tiszta szabályok, amelyek alapján a pályáztatás - elbírálás - monitoring - elszámolás és teljesítmény értékelés korrektül mehetne végbe?

A magam részéről tavaly 1000 civil vezető vett részt a tréningjeimen. Szoktam arról beszélni a civilekkel, hogy amikor őket bevonják döntéshozatali - monitoring folyamatokba, akkor az hogyan néz ki.

Rengeteg negatív példát említenek és szinte fehér holló az átláthatóságot és hatékonyságot biztosító korrupciótól mentes procedúra.

Ha találomra 10 forráselosztó folyamatot kiböknénk az NFT I. vagy az NF II. eddigi pénzosztó folyamataiból, akkor 10-ből 10-szer találkoznánk azzal az ordenáré barbársággal, amely ezt a cinikus, és fejlesztési folyamatokban nem gondolkodó államapparátust és politikai döntéshozó kasztot jellemzi.

Nagyon bízom benne, hogy egyszer majd elszámoltatják ezeket az ellopott  és elpazarolt pénzekről, ha nem lesz ezügyben éhséglázadás vagy az ellenzék nem fordul szembe az eddigi predátor gyakorlattal, akkor magam fogok kampányt szervezni arra, hogy Brüsszelben kérjük, hogy valami EU biztost jelöljenek ki, aki pár évet rászánva katonai diktatúra tipusú eszközökkel tisztítsa meg a hazai közéletet, a fejlesztési pénzek lenyúlására szakosodott pártokráciától.

Ebben a blogban számos cikkben részleteztem, hogy miért baj az, ha már a pályázati kiírások szintjén kizárják a teleházakat az informatikai kultúra fejlesztés pályázataiból, miért baj, ha nálunk a LEADER nem a hátrányos helyzetű térségek vállalkozóinak és civil szervezeteinek a kontrollja alatt van, hanem MSZP bárók családi vállalkozásainak kontrollja alatt, miért baj az, ha a Regionális Humán Erőforrás Fejlesztési Programokból nem lehet humán fejlesztésekre pályázni.

Azok a civilek, akik beleláttak forráselosztó munkába, elképesztő arcátlanságokról beszéltek. A FIDESZ kormány még az NCA előtt vezette be azt a kultúrát, hogy visznek két pártlistát és ezzel a szakmai érveket a "jó káder börtönben is vót!" barbarista elv fölülírja. Az Országgyűlési Bizottságtól kezdve a számítógépeket elosztó minisztériumi  programokon keresztül mindenhová ez a forráselosztási elv lett a működő gyakorlat. Az EQUAL programban már olyan nyertes jelenik meg, aki be sem adott pályázatot, vannak olyan nyertesek, akiket mind az 5 szakmai értékelő alkalmatlannak minősített a foglalkoztatási innovációk versenyében, az általam beadott pályázatoknál tapasztaltam, hogy kitépnek lapot a pályázatból és arcátlan módon formai hibára hivatkozva el sem bírálják a pályázatot és értesítést sem küldtek arról, hogy nem bírálják!

Olyan mértékű, az érintettek állampolgári önszerveződéseinek és a kulcsszakértőknek az ignorálása, olyan predátor kutúra alakult ki az elmúlt 10 évben, hogy már a gazdasági adatokon és az utcai hétköznapi kultúrán látszik a jelenlegi párteliteknek ez a komoly történelmi súllyal bíró "vezetői teljesítménye"!

Ha egyszer valamifajta civil vagy külső erő elsodorja ezt a velejéig korrupt bandát, akkor majd sorra részleteiben napvilágot látnak ezek a történelmi bűnök! Nehéz lesz kilábalni ebből a gödörből mert a személyi feltételei pusztultak el a felemelkedésnek.

 

Fecó két ajánlott cikke:

Zuschlag ügy folyományai

Zsarolási ügy: itt van 400 milcsi, ha nem kell az üzlet, akkor bajod lehet (mondotta a fővárosi önkormányzat brókerpolitikusa) vagy nevezzük inkább maffiózónak?

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr13741922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása