Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

"Magyarok vagyunk, tartsunk szét!"

2008.10.25. 10:27 :: Saman

A Falufejlesztési Társaság csapatában egy lakossági fórumot - műhelybeszélgetést tartottunk Hetyefőn. Egy helyi civil csoport kezdeményezte az estét, de a polgármester is lelkesen részt vett a fórumon.

A vendéglátóink egy hagyományőrző házat működtetnek, amely egyben tájház is.

A kertben biozöldségek, teafüvek, csalán, almafák.

A szomszéd asszony házityúkból készült húslevessel vendégelt meg bennünket, és több szomszéd beállított süteményekkel is.

Frissen őrölt lisztből kenyeret sütöttünk, (én dagasztottam), a fórum utáni állófogadáson az egyik szomszéd település papja áldást kért rá mielőtt megettük.

Két fórumot tartottunk, egy Jövőműhely 1.1. és egy helyzetértékelő nagy fórumot, amelyen kb. 25-en vettek részt.

Bemutattuk az Uszkai program tapasztalatait és a település értékeiről, lehetséges fejlődési pontjairól beszélgettünk kb 3 órát.

Nagyon erősen kijött a fórumon, hogy van-e összetartás a faluban, sikerül-e összejárni, megbeszélni az ügyeket. Fel sem hoztam a Globe - Hoffstede kutatás adatait, mert a résztvevők önmaguk kerek - perec arról beszéltek, hogy a mi életmódunk egy atomizált társadalom zárkózott életmódja.

Nyilvánvaló volt a felismerés, hogy a szélsőséges individualizmusunktól szenvedünk.  Az is nyilvánvaló volt, hogy vannak azért olyan helyi kezdeményezések, amelyek könnyedén megtörik ezt a diót.

Eleven cáfolata volt ennek a felismerésnek az, amit csináltunk. Mindenki nagyon örült annak, hogy végre szóba állunk egymással, végre beszélgetünk, végre meghallgatjuk egymást.

Egy helyben lakó, egyébként sümegi önkormányzati képviselő, aki egyébként székely, és a nagyapjától hallotta a címben szereplő mondást adta meg a fórum mottóját.

Felemelő volt ez az egész nap. Mindannyian tanultunk és élményt kaptunk ebből a találkozásból. Remélem, hogy sok ilyen műhelymunka követi még ezt a kezdeményezést.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr89730786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csutakaszürkeló 2008.10.25. 11:45:34

Kedves Saman, ÓVAKODJ POTEMKINTŐL!

(A másik: ha összetrombitálok néhány aprófalvas polgármestert, meg testületis tagot, meghívhatunk egy kis szemlélettágító beszélgetésre?)
süti beállítások módosítása