Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

NCA törvény születik

2008.10.07. 10:43 :: Saman

A civilgyilkos pártokárcia éppen parlamenti vitát tart az új NCA törvényről.

Az első 5 szónok semmilyen érdemi kérdésről nem szólt.

Annyira arcátlan ez a rendszerváltás utáni politikai elit, hogy képes a Népfront emberét főcivilként futtatni. Képes a családtagjait NCA bizottságokban szerepeltetni. Az NCA súlyosan pártokrácia által megszállt terület. Semmi köze a politikafüggetlen civil önszerveződések világához.

Képes nem megemlíteni, hogy a társadalmi részvétel ügye összeomlott az utóbbi 5-10 évben. A rendszerváltást követő 5-10 évben egy sokszinű civil szféra dolgozott, ma lehetetlen a társadalmi célú - állampolgári önszerveződések elindítása, mert az NCA csak úgy ad forrást, ha előtte valaki bekerült a döntéhozó testületekbe. Szük szegmens képez kivéltelt ezalól.

A tudástársadalom vagy a munkaerőpiaci reintegráció szemszögéből, a szociális piacgazdaság modellje szerint a civil önszerveződéseknek komoly szerepe van más országokban a szociális biztonság körüli érdekképviselet vagy a hiánypótló szolgáltatások megteremtése tekintetében.

Nálunk az NCA kora konzerválta azt a szakaszt, amely kiírtotta az ilyen jellegű szervezeteket. 1998-ban, amikor kiírtották a pártokráciától független szervezetek sokaságát még volt egy parlamenti képviselő Béki Gabriella és egy civil, Suhajda Virág, aki elbőgte magát a jelenségen. Ezen a parlamenti vitanapon nem akadt egy a képviselők között, aki érdemben átérezte volna tetteik súlyát! Civilgyilkos mocskos banda ül a parlamentben!

Ez egy súlyos modernizációs teher a hazai gazdaságfejlesztésen.

Nem teszik fel azt a kérdést az 1%-os törvény kapcsán, hogy normális, hogy 500.000 olyan adófizető van, akinek van mit felajánlani? Nincs túl nagy ellentmondás a 10.000.000 és az 500.000 között? Nem túl nagy kirekesztés ez a demokráciában?

Arcátlan, hogy a civilgyilkos pártok képviselői mennyire örülnek annak, hogy alig lehet megmozdítani helyi aktivitásra a polgárokat.

Arcátlan, hogy mennyire örülnek annak, hogy a 76.000 szerveztből miért csak 2-3000 jut támogatáshoz az NCA-n keresztül. Arcátlan, hogy ezen belül miért koncentrálódik 100-nál kevesebbre azon szervezetek köre, akiknek joguk van 3 alkalmazott körüli intézményesültségre.

A legnagyobb arcátlanság, hogy ezek 98%-a miért a predátorok puszi pajtása.

1 komment

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr4700833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ica 2008.10.07. 12:34:00

Ópályiban csődöt jelentett az Önkormányzat!
A 12 ,,okos" képviselő kiadta a kezéből a helyi demokrácia gyakorlásának lehetőségét, csupán csak azért, mert veszélyben forog az önérdekek érvényesülése! Mi vagyunk az a falu, ahol egyébként 21 működő civilszervezet van. Országosan is ritka, mint a fehér holló, a demokra gyakorlásának annyi, és olyan színterei lennének mint nálunk. És mégis....
süti beállítások módosítása