Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Tarka Magyar Manifesztum

2008.10.01. 16:27 :: Saman

Csatlakoztunk a Tarka Magyar kezdeményezéshez, még annak indulásakor. Fontosnak tartjuk, hogy egy politika független civil integráció kifejezze, hogy mindannyiunknak ártalmas az utcai erőszak eszkalálódása, és azt is fontosnak tartjuk kihangsúlyozni, hogy a politikai vezetőinket súlyos felelősség terheli a demokrácia deficit elmélyülésében, az ország lakosságának riasztó mértékű elszegényedésében.

Ebben a blogban szinte minden bejegyzés arról szól, hogy foglalkoztatási krízis és a pártokrácia zsákmányszerző magatartása miatt keletkezett demokrácia deficit szorosan összefügg egymással. Hisszük, hogy a pártokrácia nem képes megakadályozni, hogy a demokráciához méltó fórumokat találjunk a társadalmi párbeszédre, és előbb vagy utóbb válaszolnia kell a civil társadalom által felvetett kérdésekre.

Éppen ezért a Tarka Magyar összefogás manifesztum tervezeteként megírt szöveggel teljes mértékben egyetértettünk.

Várjuk, hogy e témákban érdemi párbeszéd kezdődjön az ország polgárai között, amelybe a politikusok is beletartoznak, ugyanakkor fontos megjegyeznünk, hogy azt a demokráciát, amelyben csak a pártokrácia szólhat az ország közügyeiben, azt nem tekintjük működő - élhető demokráciának.

 

Nyilatkozat

a közéleti erőszak és a társadalmi kirekesztés minden formája ellen

Magyarországon a rendszerváltozás nagy hittel és bizalommal indult évei után fokozatosan a demokratikus politika kiüresedését, a politikába vetett bizalmunk csökkenését éljük meg. Mindez odáig fajult, hogy két évvel ezelőtt megjelent az utcai erőszak. Az az erőszak, ami a hazugságon ért miniszterelnök elleni lázadásként indult, mostanra esetlegesen kiválasztott polgártársaink ellen irányul: tavasszal egy boltot, nyáron egy felvonulást ért szervezett támadás, az önbíráskodás igénye és az intolerancia pedig alattomosan kúszik tovább mindennapi konfliktusainkba és lelkünkbe. A Védegylet ezt a folyamatot elviselhetetlennek tartja, ezért csatlakoztunk az Összefogás az Erőszak Ellen Mozgalomhoz,

Hisszük, hogy az erőszak a gyengék fegyvere, és hogy  - a demokrácia lényegéhez tartozó - politikai vitákat, konfliktusokat lehet és érdemes békés, jogállami keretek között tartani. A társadalom szövetét, egymáshoz tartozásunk érzését az utóbbi években két irányból is folyamatosan támadják. Felülről azok a döntéshozók, akik az országra úgy tekintek, mint egy autoriter módon irányított cégre, ahol költségvetési korrekciók kedvéért tömegek társadalmi létét lehet ellehetetleníteni, alapvető alkotmányos jogaikat, gyülekezési szabadságukat korlátozni. Miközben nem gondoskodnak arról, hogy az állam hatóságai és jóléti intézményei megfelelően működhessenek, biztosítva a jogállamiságot és az emberi méltósághoz elengedhetetlen jóléti minimumot mindenki számára. Alulról pedig azok a többnyire névtelenségbe burkolódzó önbíráskodók tépázzák meg a társadalom szövetét, akik válaszul a „magyarság” nevében tudatosan és elszántan szítják a gyűlöletet másságuk miatt kiszemelt, az átlagosnál kiszolgáltatottabb társadalmi csoportok ellen.

Vegyük azonban észre saját felelősségünket is! Nap mint nap erőszak tétetik embertársainkkal, akik jól-létük alapvető szükségleteit sem tudják kielégíteni, mert hajléktalanok, éheznek vagy alultápláltak, mindennapi pszichés vagy fizikai erőszak fenyegetésében élnek családjukban, munkahelyükön vagy helyi környezetükben. A fogyasztói társadalom színfalai mögé felelősségünk benézni és észrevenni: ez a társadalmi-gazdasági formáció fenntarthatatlan. Folyamatosan újratermeli a társadalmi igazságtalanságokat, pusztítja földünk ökológiai rendszerét, miközben a fogyasztói javak felhalmozását előtérbe helyezve depolitizálja is a gazdasági értelemben szerencsésebb állampolgárokat. Mindannyiunk felelőssége, hogy aktív állampolgárként részt kérjünk és vegyünk közösségi döntéseinkben, s ne hagyjuk a politika közterét a rendszerváltozás óta egyre felelőtlenebb elitek által átláthatatlanul uralni.

Mi, akik csatlakoztunk az Összefogás az Erőszak Ellen Mozgalomhoz, egyaránt elfogadhatatlannak tartjuk azt az elképzelést, hogy Magyarország hosszútávú érdekeit az elitek rövidtávú gazdasági és hatalmi érdekei maguk alá gyűrjék, és azt is, hogy közös társadalmi problémáinkért a zsidók, a cigányok és a melegek a felelősek. De nem elég csupán az erőszak megjelenése ellen tiltakozni, hanem az azt létrehozó, mélyben meghúzódó, tömegek ellehetetlenülését eredményező társadalmi problémákat is orvosolni kell a bajok gyökereként.

Hitet teszünk a bőrszínében, vallásában, kultúrájában, életformájában sokszínű, tarka Magyarország mellett. Mi, akik itt élünk, mind egymásra vagyunk utalva. Vagy együtt bukunk alá az erősödő gyűlöletben és erőszakban, vagy együtt emelkedünk a másság toleranciája, az együttérzés és a társadalmi szolidaritás révén. A cigányság elleni polgárháború szításával nem lehet erős, gyarapodó Magyarországot építeni. Elkeseredett és robbanásra kész tömegek valódi társadalmi problémáinak mellőzése az önbíráskodást, és nem a demokratikus folyamatokat fogja erősíteni. A másság elleni sértő és erőszakos fellépés gyengíti az ország egészének önbecsülését.

Csak a közös múltunk feldolgozása, a jelen torz normáival való szakítás, a jövő nemzeti közösségét megteremtő értékek együttes kialakítása és demokráciánk részvételibbé tétele jelenthet megoldást a társadalmunkat mélyen megosztó konfliktusokra. Ez a munka hosszú folyamat, amelynek megindulásához társadalmi párbeszédre, sérelmi és indulati politika helyett egymás meghallgatására, megértésre és együttérzésre, ennek nyomán új nemzeti, erőszakmentességre építő közmegegyezésre van szükség.

Mindenki számít – mindenkire számítunk.

 

7 komment

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr45690971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mucus 2008.10.01. 17:17:55

Vajon Gyurcsány is azért ragaszkodik mindenáron hogy ott legyen mert érzi a felellősségét az ügyben...?

Hehehe... na a viccet félre téve, szánalmas és egyben szomorú hogy nem tudtátok elérni azt, hogy a politika távol tartsa magát az eseménytől. Ott lesz az SZDSZ vezérkara és Gyurcsány is.

De nem hiszem hogy Ők azzal értenének egyet amivel TE!

index.hu/politika/belfold/csakazertis2/

Ica 2008.10.01. 19:31:57

Nem hiszem a ,,radikális" civileknek ott lenne a helyük! Ez már rég nem az, aminek Te gondoltad! Vegyétek már észre, hogy felhasználnak Benneteket és csak ,,tölteléknek" ,,csőcseléknek" kelletek!
Normális civil ember nem tart veletek!

Ica 2008.10.01. 19:33:20

Én inkább a templomba megyek imádkozni! Az legalább segít

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2008.10.01. 19:43:52

Korábban is felmerült az RDH-n belül, hogy nem-e egy kollaboráns civil szövetségről van szó, de engem meggyőzött, hogy a társaság végül is elhatárolódott a Chartától.
Ez a Manifesztum egy óriási sikerélmény számomra, mert ezzel a részvételi demokrácia ügye végre a civilek között napirendre tűzetett. Mégpedig tiszta hangon. Két napja és tegnap a Háttér és Donáth Ferenc felszólaltak a levlistán, amire ezt a levelet írtam:
Kedves Judit!

A rendszerváltáskor volt nagy hit és bizakodás, mégpedig abban, hogy a nyugaton látott jóléti társadalom és polgári demokrácia építésébe kezdünk bele.

Mára nyilvánvaló, hogy ez itt a zsákmányszerző pártokrácia "demokráciája", amely egyrészt nem biztosít társadalmi kontrollt és a piacról (is) kirekesztett elszegényedő tömegek tombolása az a probléma csoport, ami ellen a nyilatkozat íródott. (próbáltam érzékeltetni, hogy a probléma gyökere a predátorok viselkedése, az utcai akciózók csak a szegénységi kultúra termékei.)

Az országunk vezetői egyáltalán nem törekszenek a nemzeti össztermék maximalizálására, ezért van 6-8%-al kisebb növekedés, mint a többi keleti országban. A cég szerű vezetés arra utal, hogy a demokárciában szokásos kontrollmechanizmusokat nem engedik működni. A magántulajdonukként használják a közpénzeket.

Ha részvételi demokrácia ügyben szeretnél olvasni, akkor javaslom a reszvetelidemokracia.blog hu-t. Ott igyekszem életszerű esetpéldákat, az ezzel kapcsolatos forráselosztást és politikai kultúrát és az ezzel kapcsolatos tudományos nézőpontokat felvonultatni.

Üdv!

csaba

Aztán ma a második levélben:

Sziasztok!

Én érzek egy politikai törésvonalat is abban, hogy kik tudják aláírni a Manifesztumot és kik nem.

Nem személyeskedésnek szánom, azt amit írok, azt kezeljétek intézmény és intézmény közötti kommunikációként.

Ebben a manifesztumban világosan kifejeződik az, hogy a politikai elit kirekesztő magatartása vezetett a közállapotok leromlásához.

Nem tartom személyes szálnak azt, hogy Donáth Ferenc és a Háttér Egyesület tiltakozik.

A Donáth Ferenc szervezetéről számtalanszor írtam, hogy civilgyilkos - zsákmányszerző párt, a Háttérnek is múlhatatlan érdemei vannak abban, hogy az idei Pride felvonulásán az SZDSZ-en kívül nem igazán sikerült másokkal együttműködni. A tavalyi Pride támogató listán 56 támogató bannerje van, az idein meg 4. Tette ezt annak ellenére, hogy az 56 meleg közösségiség a tavalyi Pride után megállapodott abban, hogy közösen határozzák meg az idei kommunikáció fő üzentét.

Éppen azért kell felemelnünk a szavunkat a manifesztumban foglaltak szerint, mert a pártok eddig szinte helyrehozhatatlannak tűnő pusztítást vittek véghez a civil életvilágban, ezért vannak az utcai zavargások, és ezért növekszik a szegénység és a kilátástalanság. Ezért erőtlenek a civil közösségiségek.

Sokkal inkább helyénvalónak tartanám, ha kilépnének ebből a civil integrációból, mintha ellenvéleményüknek engedve kiherélnénk a Manifesztumot!

Üdvözlettel:

Katona Csaba
Állás(pont) és RDH elnök

Mucus 2008.10.02. 07:31:05

A válaszreakciók ismerete nélkül leveled értelmetlen...

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2008.10.02. 08:49:04

Lényegében szinte semmi válaszreakció nem volt. Egy kívülálló megjegyezte, hogy durva a hangnem, amiben igaza van az a civilgyilkos minősítés nem annyira mainsteam, meg azt is megjegyezte, hogy nem csak ennek a két szereplőnek volt kifogása a Manifesztummal. Egy blog kommentjében találkoztam azzal az információval, hogy végül is elfogadták a Manifesztumot.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2008.10.07. 10:40:43

Végre kiderült! A Manifesztum nem elfogadott alapérték a Tarka Magyar mozgalomban. Ez egy határozott lépés azügyben, hogy inkább a predátor-civilek önszerveződéseként gondoljak erre a csapatra, mint politika független szerveződésre. A héten lesz egy kiértékelés, arra elmegyek és megnézem közelebbről az alapítókat. Örülök annak, hogy eddig részt vehettem benne, és képviselhettem a politikafüggetlen nézőpontot, de nyilván tudnom kell, hogy ez csak állarc vagy a valódi természete a szerveződésnek.
süti beállítások módosítása